Wine Society / Barolo – det röda italienska kvalitetsvinet

Barolo – det röda italienska kvalitetsvinet

Under de senaste åren har Barolo blivit många vinälskares favorit när det vankas rödvin och det är inte alls ovanligt att man hör superlativ som "kungen av viner" när det pratas om de prestigefyllda röda vinerna. I denna artikel sammanfattar vi allt du behöver veta om Barolo för att hänga med i samtalen under nästa vinkväll!

Du har kanske märkt att det pratas mer och mer om Barolo-viner i vinkretsar för varje år som går? Under de senaste åren har Barolo blivit många vinälskares favorit när det vankas rödvin och det är inte alls ovanligt att man hör superlativ som ”kungen av viner” när det pratas om de prestigefyllda röda vinerna. Men vad är egentligen Barolo? I denna artikel sammanfattar vi allt du behöver veta om Barolo för att hänga med i samtalen under nästa vinkväll!

Flaska med Barolo som står på ett bord i en vinbutik

Vad är Barolo

Barolo är ett vindistrikt som ligger i Piemonte vilket är ett område i nordvästra Italien och omges av Langhebergen. Här började lokala vinmakare att framställa vinerna som en torkad, robust och tanninrik dryck redan på 1800-talet.

Barolo består av elva kommuner och är ett så kallat DOCG område vilket betyder att det finns väldigt strikta regler och riktlinjer gällande hur druvorna odlas, skördas och produceras som vinproducenterna måste följa för att få skriva Barolo på flaskans etikett. Du kan därför se det som en kvalitetsstämpel när du ser texten DOCG på vinflaskan.

Idag tillverkas Barolo utifrån dessa strikta regler och traditioner. Druvorna skördas för hand och vinifieras genom en lång och noggrann process som inkluderar jäsnings- och mognadsperioder på ekfat under flera år. Vinet måste lagras minst två år innan det släpps till försäljning, varav minst ett år på fat, vilket leder till att det alltid är kvalitetsviner som når konsumenterna runt om i världen.

Druva i Barolo

Barolo-viner tillverkas nästan uteslutande på druvan Nebbiolo, som odlas i de kulliga vingårdarna i Langhe-regionen i Piemonte. Dessa druvor är kända för sin intensiva färg, höga syrahalt och komplexa smakprofil. Nordvästra Italien är i princip det enda området vart Nebbiolo odlas då druvan kräver en specifik och komplex jordmån som återfinns i regionen.

Druvan har även fått sitt namn Nebbiolo från det italienska ordet för dimma, nebbia, då det är väldigt vanligt att området drabbas av dimma.

Hur smakar Barolo

Barolo är känt för sin rika och komplexa smakprofil, med toner av röda körsbär, plommon, lakrits, kryddor och tobak. Vinet har en imponerande struktur med kraftfulla tanniner och en lång eftersmak som utvecklas underbart med åren. Ett ungt Barolo kan vara stramt och intensivt, medan en mer mogen Barolo blir mjukare och mer elegant med toner av läder, svamp och torkad frukt.

Modern eller Klassisk Barolo

Man pratar ofta om att en Barolo är klassisk eller modern. De klassiska vinerna framställdes från början i stora och gamla fat, vilket gjorde att vinerna fick en längre skalkontakt och behövde en lång period i vinkällaren innan de blev drickbara. Den moderna varianten började användas under 1980-talet då vinmakarna började lagra vinerna på mindre och nyare fat, vilket gör att vinerna inte behöver lagras under en lika lång tidsperiod.

En klassisk Barolo är vanligtvis strävare och mer tanninrik, medan en modern Barolo är mer fruktig och har en mer distinkt karaktär från ekfaten.

Vad kostar Barolo

Baroloviner återfinns i den dyrare prisklassen, de billigaste alternativen börjar på ett par hundralappar och kan stiga till flera tusentals kronor för de mer prestigefyllda varianterna beroende på deras sällsynthet och utmärkta kvalitet.

Anledningen till den högre prislappen är först och främst att både odlingen och tillverkningsprocessen kräver noggranhet och precision samtidigt som många krav måste efterföljas. Sedan lagras vinerna alltid en längre tid på ekfat vilket är både kostsamt samtidigt som det innebär ett bundet kapital under lagringstiden.

Flera flaskor med Barolo som står framför en italiensk flagga

Är Barolo och Barbaresco samma sak?

Nej! Båda vinerna framställs visserligen på druvan Nebbiolo, men Barbaresco är ett sitt egna område som ligger noröst om Barolo. Rent generellt brukar viner från Barbaresco ha en lägre alkoholhalt, mindre tanniner och en mindre robust smakprofil.

Mat till Barolo

Vinvärldens motsvarighet till ”lika barn leka bäst” kan översättas till något i stil med ”det som växer tillsammans passar bra ihop”. I Barolo odlas och växer den ofantligt populära tryffeln, så att para ett rödvin från Barolo med rätter som innehåller tryffel leder oftast till succé. Jag rekommenderar att du grillar eller steker en köttbit till medium rare och serverar den med en tryffelsås och en flaska Enzo bartoli Barolo nästa gång du ska servera ett Barolovin till middagen. I övrigt så gör sig vinerna utmärkt med de flesta rätterna från det italienska köket.

De bästa barolo vinerna på Systembolaget

Vi har listat våra favoriter när det kommer till bästa Barolo vinerna i Systembolagets sortiment.

Bild på vår Skribenten Jonatan på Wine Society
Skrivet av: Jonatan RajalaMin vinresa började för många år sen, men har alltid tillhört kategorin vindrickare som inte riktigt vet varför eller varför inte jag tycker om ett specifikt vin. Har nu gett mig fasiken på att lära mig mer om vin och åtminstone bli en hobby-expert, en resa som jag tänkte dela med er läsare genom olika artiklar som jag hoppas även ni finner lärorika

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna