Göra eget vin
Att framställa eget vin är en konstform som många kanske uppfattar som komplicerad, men faktum är att det är enklare än man kan tro. Vinframställning är en tradition som har praktiserats i århundraden. Även i Sverige. Det finns flera metoder att välja mellan, vare sig du föredrar ett vin som är rött eller vitt så är det fullt möjligt utan särskilt avancerad utrustning. Du kan också göra mousserande vin eller vin som är antingen sött eller torrt, beroende på vad du vill uppnå. Även som total nybörjare kan du göra ett eget vin som blir förvånansvärt gott genom att följa enkla steg.
Det finns flera fördelar med att göra eget vin
Att göra eget vin blir mycket billigare än att köpa vin eftersom du slipper alkoholskatten. Dessutom är det en härlig känsla att hantverksmässigt göra eget vin och för många blir det en hobby som de ständigt återkommer till. Inte minst för att det finns en fin gemenskap kring att göra vin och forum och klubbar där du kan utbyta information med andra. Du kan skapa helt unika smaker genom att bejaka din experimentlust.
Gör det enkelt för dig och invester i en vinsats
Att använda en vinsats är ett utmärkt sätt att börja göra eget vin, eftersom det förenklar processen och minskar risken för misstag. En vinsats innehåller allt du behöver för att producera vin, inklusive koncentrerad druvmust, jäst och olika tillsatser som processen kräver. Du kan köpa must på många klassiska druvor som annars inte finns att få tag på i Sverige färska. Att göra vin på vanliga bordsdruvor går också bra men det ger ett sämre resultat än när du gör vin på musten i en vinsats.
I korta drag går det till såhär att sätta en vinsats:
- Rengör och sterilisera all utrustning för att undvika bakterier som kan förstöra vinet.
- Blanda musten med vatten enligt de medföljande instruktionerna.
- Tillsätt jästen.
- Låt jäsa, det tar vanligtvis flera veckor för sockret att omvandlas till alkohol och koldioxid.
- Använd tillsatser som ingår i vinsatsen för att göra viner klarare.
- Häll vinet på flaskor.
- Låt vinet vila och utveckla sin smak.
Jäsningen sker vanligtvis i en jäshink eller damejeanne med vattenlås. Det säkerställer att jäsningen sker i en syrefri miljö. Det är en viktig del av processen eftersom det skyddar vinet från oxidation och tillväxt av oönskade mikroorganismer som bakterier. Den vanligaste storleken på jäshinkar och vinsatser är 20 – 25 liter men damejeaner finns även i mindre storlekar.
Vin på frukt och bär
Vin definieras traditionellt som en dryck gjord på fermenterade druvor, men i Sverige har man även använt sig av andra frukter och bär och det kan naturligtvis du också göra. Att det är så vanligt att göra vin druvor är för att de växer över stora delar av världen och har jäst naturligt i skalet. Om du gör vin på svenska frukter och bär kan du behöva tillsätta jäst och socker för att få samma smakintensitet och alkoholhalt som vin på druvor. Socker kan också behöva användas för att balansera bärens smak, om de är sura.
Processen att göra vin på bär liknar den för druvvin, där man krossar bären, tillsätter jäst och låter blandningen jäsa i en kontrollerad miljö. Efter jäsningen filtreras vinet och lagras svalt.
Avancerade tekniker – ta ditt intresse till nästa nivå
När du har provat att brygga vin hemma och känner att du behärskar grunderna finns det mycket du göra för att fördjupa dina kunskaper och din förmåga att göra eget vin av hög kvalitet. Utforska olika druvors smaker och egenskaper och använd olika jäststammar för att se vilka smaker du kan få fram och vad du gillar. Många väljer sedan att specialisera sig på en särskild typ av vin för att vara riktigt duktiga på det. Det finns tävlingar för hemmabryggare du kan delta i när du känner att du vet vad du håller på med.
Ett område som allt fler intresserar sig för är naturvin, alltså vin med väldigt få tillsatser där man inte styr processen lika hårt och nöjer sig med jästen som finns naturligt i druvans skal.Man tillsätter heller ingakemikalier för att få vinet att sluta jäsa utan det får utvecklas mer som det vill och varje flaska blir unik. Prova också att lagra vi på fat, om du verkligen vill ge det karaktär. Du kan köpa begagnade ekfat i olika storlekar.
Det är också naturligt att investera i mer utrustning när du kommit lite längre längs din bana som hembryggare. Här är några exempel på vad kanske kommer att vilja ha:
- Större jäsbehållare i rostfritt stål där du kan hålla en konstant temperatur.
- Hydrometer eller refraktometer så att du kan mäta sockerhalten och alkoholhalten.
- Syreförsörjare för syresättning av musten innan jäsning.
Vinn utan vattenlås
Du kan prova att göra vin i en behållare som förslutits med till exempel plastfolie och gummiband eller en kork. Risken för att vinet infekteras ökar och tryck kan byggas upp vilket kan få behållaren att spricka, du måste öppna den då och då för att släppa ut koldioxiden om den är helt tät. När du väl har ett vin med alkohol kan du fortsätta processen med en en bit tyg, som släpper igenom syre. Då kommer vinet att omvandlas till vinäger som kan vara mycket användbar i köket.
Vanliga frågor och svar om att brygga vin hemma
Hur starkt kan vin bli som man gör själv?
Det beror på hur mycket socker som finns i musten och på vad du använder för jäst. Det finns inget som hindrar dig från att göra eget starkvin.
Hur lång tid tar det att göra eget vin?
Tiden varierar beroende på vilken metod du använder och vilken typ av vin du gör. En enkel vinsats kan vara klar inom några veckor, medan mer komplexa viner kan kräva flera månader eller till och med år.
Vad är jäsning och varför är det viktigt?
Jäsning är en naturlig process där jäst omvandlar socker i musten till alkohol och koldioxid.
Mitt vin smakar surt, vad har jag gjort för fel?
Det kan bero på att vinet har blivit oxiderat, vilket ofta beror på för lite jäst eller för mycket syre. Tips – använd det som vinäger!
Vad är fatlagring och hur påverkar det vinet?
Fatlagring innebär att vinet lagras på träfat. Det ger vinet komplexitet och nya smaker, som vanilj, smör och rostade toner.