Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winesociety/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math-pro domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winesociety/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Mousserande rödvin - Wine Society
Wine Society / Artiklar / Mousserande rödvin

Mousserande rödvin

Mousserande rödvin är en lite udda kategori av vin som erbjuder en unik upplevelse. Till skillnad från det mer traditionella vita mousserande vinet kombinerar rött mousserande vin den rika, djupa smaken av röda viner med de uppfriskande bubblorna som är karakteristiska för ett vanligt mousserande vin.

Skillnaden mellan rött och rosé

Gränsen mellan rosévin och rött mousserande vin kan vara flytande. Rosévin framställs genom att låta skalen från röda druvor ligga i musten en kort tid, vilket ger vinet dess rosa färg. Ett rosévin kan också bestå av en blandning av röda och vita druvor.

Varför är rött bubbel så ovanligt?

Många vet inte ens att det finns mousserande rödvin. När det gäller rosé är utbudet stort men du hittar inte många röda viner med bubblor som har så mycket färg att du inte kan se genom glaset när det är fyllt. Att det är så beror framförallt på att det är svårare att göra mousserande rödvin. Utmaningen ligger just i att få så djup färg att man kan kalla vinet för rött, snarare än rosé, utan att det får en smak som få är ute efter när de öppnar en flaska bubbel. Lång maceration, alltså den tid då vinet jäser tillsammans med skalet, ger inte bara en starkt röd färg utan även högra tanniner. Det riskerar att bli konstigt i kombination med kolsyra. Vinproducenter satsar av tradition på syra, känslan av av bubblorna samt på sötma om det inte är torrt mousserande vin. Marknaden för mousserande rödvin med en helt annan smakprofil är helt enkelt ganska begränsad. 

Mousserande rött vin som hälls upp i ett vinglas

Exempel på mousserande rödvin

Det finns många druvor som passar för tillverkning av mousserande rödvin. Några av de mer kända sorterna som används på detta sätt är

Douro-dalen i Portugal, Kalifornien och Mendoza-regionen i Argentina är några av de områden där det experimenteras med röda mousserande viner idag.

5 bästa flaskorna med mousserande rödvin på systemet

Utbudet av rött bubbel på Systembolaget är inte så stort men definitivt tillräckligt för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om ifall denna typ av vin är för dig eller inte. Här är fem intressanta val:

Mousserande rödvin har en fascinerande historia 

Arkeologiska fynd tyder på att det redan i antikens grekland experimenterades med att skapa bubblor (alltså koldioxid) i röda viner. Vin på röda druvor jästes i slutna behållare med en tillsats av socker. Precis som idag. Under medeltiden fortsatte experimenten och det var inte minst munkar i Europa som drev utvecklingen framåt. Druvsorten lambrusco användes under 1600-talet till mousserande rödvin och den traditionen är obruten. Lambrusco är även namnet på en italiensk region där det idag finns en lång tradition av framställning av rött bubbel. Lambrusco-viner har spelat en viktig roll i populariseringen av mousserande rödvin och banat väg för producenter i andra regioner att börja experimentera med denna stil.

Rött mousserande vin kan förhöja en måltid

Rött vin med bubblor ger dig intressanta möjligheter att kombinera rätt vin med rätt mat. Det är också en upplevelse i sig, för många som inte prövat, att få ett djuprött vin som skummar av kolsyra. Det finns ingen enkel regel för hur du ska matcha rött bubbel med mat eftersom du kan välja mellan torra och söta viner och viner med helt olika tanninnivå. Lambrusco, det vanligaste mousserande röda vinet, är ofta torrt och har en karaktäristisk friskhet. Det brukar passa till bland annat pasta, grillat och pizza.

Framtiden är ljus för mousserande rödvin

Mousserande rödvin har länge betraktats som en ganska extrem nischprodukt. Vinproducenter experimenterar dock hela tiden med nya metoder och vi har sett en del innovationer som kan komma att förändra vinkartan. Ofta används en kombination av traditionella odlingsmetoder och toppmodern teknologi för att få fram röda viner med bubblor och en smakprofil som är kommersiellt gångbar.

Globalt sett växer efterfrågan på mousserande rödvin. Mörkt skummande vin gör sig väl i marknadsföring på sociala medier och skapar nyfikenhet. Även om rött bubbel är en dryck som funnits länge så finns nyhetens behag med i bilden. 

Rött mousserande vin är ofta jäst i ståltankar. Det är en produktionsmetod förknippad med ganska enkla och prisvärda viner. Men det blir allt vanligare med flaskjäsning av rött bubbel med hög lagringspotential. Vi tror att vi kommer att få se mousserande röda viner i olika prisklasser och med olika smak och att det kommer att leda till att mousserande rödvin får en bredare målgrupp än idag.

Vanliga frågor och svar om mousserande rödvin

Vilka druvor används för att göra rött mousserande vin?

Lambrusco är den mest kända druvan när det gäller rött mousserande vin, men numera används många andra, inklusive Pinot Noir, Shiraz, Grenache, Tempranillo, Touriga Nacional och Cabernet Sauvignon. 

Vilka olika typer av rött mousserande vin finns det?

Rött bubbel kan vara allt från torrt till sött. De kan vara lätta och friska eller fylliga och komplexa. Hur mycket bubblor det är i dem är en annan sak som kan skilja olika viner från varandra.

Vilken mat går bra ihop med rött mousserande vin?

Rött mousserande vin kan paras med en rad olika rätter beroende på vad det har för smakprofil. Generellt passar rött bubbel till tapas, grillad mat och charkuterier. Välj ett torrt och friskt vin för lättare rätter och ett fylligare för kraftig mat.

Vid vilken temperatur ska rött mousserande vin serveras?

Servera rött mousserande vin kylt, runt 6-8°C. Använd  gärna champagneglas eller vanliga flöjtglas för att bevara bubblorna och lyfta fram aromerna.

Kan jag hitta rött mousserande vin på Systembolaget?

Ja, Systembolaget har ett antal flaskor i sitt beställningssortiment och vissa fysiska butiker.

Finns det röd champagne?

Nej, röd druvor får bara användas i väldigt begränsad omfattning i äkta champagne. Däremot finns champagne som rosé.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonEngagerad vinskribent med en genuin passion för vinets värld. På vår hemsida delar jag med mig av detaljerade vinrecensioner, utforskar vinregioner och ger tips för att hjälpa dig hitta rätt vin för alla tillfällen. Mitt mål är att utbilda och inspirera läsare, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren vinälskare.
Relaterade artiklar
Senaste artiklar