Wine Society / Spumante

Spumante

Det finns många olika typer av mousserande vin i Italien och Spumante är beteckningen för alla mousserande viner. Den mest kända och sorten av Spumante är Prosecco men det finns många fler typer som exempelvis Asti, Franciacorta, Pignoletto, Talento, Lambrusco och Brachetto. Där de två sistnämnda faktiskt har en röd färg då de är gjorda på röda druvor.

Om du går in på systembolaget och kollar på mousserande viner från Italien så kommer du säkert se att det står Spumante eller ”vini spumanti” på vissa av flaskorna. Detta beror på att Spumante betyder just ”mousserande” och är samlingsnamnet för alla mousserande viner från Italien. Vissa tillverkare väljer därför att ha med ordet spumante tillsammans med ursprungsbeteckning som exempelvis ”prosecco” på flaskan medan andra nöjer sig med enbart ursprungsbeteckningen.

Topplista Spumante

1. Pizzolato spumante d’italia, Nr 77185

2. Gilloria spumante brut, Nr 73566

3. Casteloro Prosecco Organic Extra Dry, Nr 79377

4. Ca’ Montini, Nr 77377

Vad är Spumante

Spumante är som sagt ett övergripande ord för alla mousserande viner som kommer från Italien. Det finns inget regelverk för viner som enbart har benämningen spumante på flaskan. Det betyder att vinet kan vara tillverkat med vilken tillverkningsmetod som helst och kan innehålla vilka druvor som helst och vara tillverkat vart som helst inom Italien. Lite slarvigt man kan säga att spumante motsvaras av exempelvis Cremant i Frankrike och Cava i Spanien.

Står det istället exempelvis Asti på flaskan så vet du att vinet du köper kommer från Piemonte, är gjort på druvan Moscato och tillverkad enligt Asti-metoden.

Vad är frizzante

Frizzante betyder att det har tillverkats under ett lägre tryck vilket ger en lägre kolsyra. Detta resulterar i ett lätt pärlande vin som har mycket mindre och finare bubblor än ett klassikt spumante vin.

Olika typer av Spumante

Det finns många olika typer av italienskt bubbel. Vissa känner du lätt igen på namnet medan andra är lite mer okända för oss som bor i Sverige.

750 ml flaska P.Lex mousserande vin

Prosecco

Känd spumante och den absolut vanligaste sorten som vi dricker i Sverige och dess popularitet har exploderat under de senaste åren. Prosecco tillverkas enligt tankmetoden i Veneto och görs på druvan Glera som tidigare hette just prosecco. Prosecco kommer i tre söthetsgrader som är brut extra dry och dry där dry är den sötaste och vanligaste förekommande sorten i Sverige.

750 ml flaska Asti Cinzano mousserande vin

Asti

Detta är även detta ett vanligt italienskt bubbel som du lätt kan hitta på systembolaget och utmärker sig med sin söta smak. Asti tillverkas på druvan Moscato och finns i två olika typer som heter Moscato d’Asti och Asti Spumante. Moscato d’Asti är väldigt söt och har en låg alkoholhalt. Man skulle kunna säga att det är som bubblande version av ett dessertvin. Asti Spumante har en normal alkoholhalt för bubbel och är den torrare av dessa två men är förhållandevis söt i jämförelse med exempelvis prosecco.

Franciacorta

Mousserande vin av den absolut högsta kvaliteten som Italien har att erbjuda. Det är ett känt spumante som man kan säga är Italiens version av Champagne. Det tillverkas enligt den klassiska metoden precis som Champagne där en andra jäsning sker på flaska och roteras under hela sin lagringstid. Franciacorta tillverkas på druvorna Chardonnay, Pinot Noir, och Pinot Blanc vilket ger dess distinkta smak och karaktär.

Trento

Mousserande vin från Italiens nordligaste region Trentino, Alto-Adige som är gjort på meunier, chardonnay, pinot noir, och pinot blanc. Detta mousserande vin tillverkas efter den traditionella metoden och Trento har appellationbenämning DOC och har höga kvalitetskrav. Det kommer i tre olika lagringsstilar som är non-vintage vilket innebär att vinet lagrats i 15, vintage där det lagrats i 24 månader och riserva som innebär att det lagrats i hela 36 månader.

Pignoletto

Ett mousserande vin vars intresse har ökat de senaste åren. Det är ett så kallat frizzante så det blir mjukare att dricka med sina förfinade bubblor. Det tillverkas i Bologna på druvan Grechetto och kommer även som ett vanligt vitt vin utan bubblor. Så om du är ute efter ett mousserande Pignoletto så ska du dubbelkontrollera att det står spumante på flaskan.

Brachetto d’Acqui

Detta är ett av två röda mousserande viner från nordvästra Italien. Det kommer som rött eller rosé och tillverkas på den blå druvan Brachetto i Piemonte. Appelationen har både DOC och DOCG status. Detta är ett smakrikt sött mousserande vin som fungerar bra som dessertvin.

Piemonte, tillverkas på den blå druvan Brachetto och är ett vin med mycket gamla anor. Brachettodruvan har sitt ursprung i Piemonte.

Lambrusco

Detta är det andra röda mousserande vinet som kommer från Italien och tillverkas på druvan med samma namn som vinet. Det finns 4 olika sorters Lambrusco druvor som var för sig har sin unika funktion och används till att göra olika typer av viner som sträcker sig från vitt till rött. Vinerna kan både vara torra och söta men har gemensamt att de är mousserande. De kommer både som frizzante och som spumante.

Tillverkningsmetoder

Metodo Classico

Metodo Classico eller Champagne metoden eller den klassiska metoden som det heter på Svenska betyder att det mousserande vinet får en andra jäsning på flaska. Under den andra jäsningen tillsätts jäst och socker och flaskorna roteras under hela perioden för att jästfällningen ska kunna separeras innan det buteljeras.

Tankjäsningsmetoden

Vinet får jäsa på stora ståltankar och buteljeras senare på flaskor för försäljning. Denna metod kan även kallas Charmant metoden och det är vanlligt att exempelvis prosecco görs enligt denna metod.

Asti Spumantemetoden

Detta är kanske den mest avancerade metoden sett till antal steg som krävs för att få fram ett kvalitetsvin. Metoden används i staden Asti som ligger i Piemonte och används för att tillverka Asti viner. Här filtreras och centrifugeras vinet innan det får jäsa för att sedan kylas ner. Därefter hälls det över i tankar där man tillsätter man jäst som skapar den kemiska processen som skapar kolsyra. Därefter filtreras jästen bort och det tappas upp på flaskor.

Kolsyremetoden

Den enklaste och minst sofistikerade metoden där man helt enkelt tillsätter kolsyra direkt ner i flaskan precis på samma sätt som man skapar kolsyra i läsk. Detta är den minst påkostade metoden och det går snabbt att kolsyra vinet utan någon direkt handpåläggning. Som ett resultat så är det enbart billiga och enklare viner som tillverkas med denna metod.

Omtappningsmetoden

Detta är lite av en omvänd metod där man först buteljerar vinet på flaskor där det får jäsa. Därefter öppnar man alla flaskor och filtrerar man ner vinet i stora tankar där smaken justeras. Det sker ingen andra jäsning utan när fått till rätt sötma på vinet så tappas det helt enkelt ner i flaskorna igen och går ut till försäljning.

Metodo Classico

Kallas champagnemetoden dock bara i Champagne, klassisk metod i övriga världen, där vinet får en andra jäsning på flaska. Först tillverkas ett vitt vin som får jäsa ut, sedan häller man i jäst och socker och det får då jäsa en gång till. Nästan samtliga kvalitetsviner tillverkas på den traditionella metoden.

Frågor om Spumante

Är Spumante torrt eller sött

Spumante är ett samlingsnamn för alla mousserande viner som kommer från Italien. Eftersom detta inkluderar väldigt många olika typer av viner så kan spumante vara både sött och torrt beroende på vilken typ av bubbel det handlar om.

Är mousserande vin och prosecco samma sak?

Prosecco är en typ av mousserande vin som kommer från Veneto och görs på druvan Glera. Prosecco är ett av många mousserande viner som kommer från Italien.

Är Asti spumante?

Ja Asti-viner är vini spumanti eller mousserande vin som det betyder på Svenska.

Vad heter mousserande vin i Italien?

Spumante betyder mousserande på italienska och används som en samlingsbeteckning för alla mousserande viner som kommer från Italien.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna