Torrt vitt vin – Vad betyder det
Ett torrt vin betyder att det innehåller väldigt lite socker på grund av att stora delar av druvsockret har omvandlats till alkohol under jäsningen. Detta ger friska och syrliga viner med minimal sötma.
Torra vita viner har ofta en hög syra och låg halt av druvsocker och kännetecknas av att de är mineralrika, friska och till och med krispiga. De torra vita vinerna kan vara mer eller mindre fruktiga och här är det druvan som vinet är tillverkat på samt ursprung som spelar roll.
Olika länder och regioner har olika ord för att beskriva torrheten i viner.
Beteckningar
Frankrike: Sec eller Très Sec (för väldigt torrt vin).
Tyskland: Trocken.
Italien: Secco.
Spanien: Seco.
USA och England: Dry.
Du har säkert också hört ordet “Brut” vilket är beteckningen för torra mousserande viner.
Druvsorter
Det finns vissa druvsorter som passar extra bra för att producera torra viner. De mest kända och enklaste att komma ihåg är: Sauvignon blanc, Chardonnay och Pinot grigio.
Ursprung
Vissa regioner är mer kända för att producera framstående torra viner. Några exempel är: Chablis och Loire-dalen i Frankrike, Mosel i Tyskland och Rias Baixas i Spanien.
Skala för torra viner
Torrhet | Smaker | Viner |
---|---|---|
Väldigt torrt | Citron och mineraler | Albarino, Chablis, Macabeo |
Torrt | Äpple och ananas | Verdejo, Gruner, Chardonnay |
Medel torrt | Honung och citron | Kabinet, Torrontés, Spätlese |
Medel sött | Tropiska frukter | Moscato, Gewurztraminer |
Sött | Honung, citron | Tokaji, Sauternes, Isvin |
Väldigt sött | Fikon och marmelad | Portvin, Moscatel, Passito vin |
Hur smaken påverkas av sockerhalten i vinet
I grund och botten är det andelen socker i ett vin som avgör hur torrt det är. Men vinets syra spelar även en viktig roll. Det finns viner som innehåller relativt mycket socker men upplevs ändå som väldigt torra och då är det syran som balanserar upp vinet. Så ett vin som har hög syra kan alltså innehålla mer socker men ändå upplevas som torrare torrt.
Om du går till Sytembolaget och kolla på deras “smakklockor” så kommer du se att det finns en smakklocka för sötma. Här får du en fingervisning kring hur torrt eller sött vinet upplevs och inte hur mycket socker det innehåller. För att förtydliga detta så skriver Systembolaget även ut sockerhalten i vinet på sina hyll-lappar.
Som tumregel är att ett torrt vitt vin ska innehålla mindre än än 4 gram restsocker per liter. För mousserande vin är siffran högst 9 gram per liter.
Exempel på väldigt torra vita viner på Systembolaget
Chablis i Bourgogne räknas som en av de regioner som tillverkar de absolut torraste vinerna i Frankrike. Dessa viner är oftast gjorda på Chardonnay druvan.
Tysklands absolut torraste viner kommer från Mosel där man tillverkar rieslingviner av hög kvalitet. Det finns många söta rieslingviner men vi vill rekommendera ett väldigt torrt vin från producenten Weingut Eva Fricke.
“https://www.systembolaget.se/produkt/vin/eva-fricke-9052001/”
Som vi nämnt tidigare så är Sauvignon blanc en druva som ger torra och friska viner. En av våra favoriter är Österrikaren The Butcher från producenten Schwarz. Det är lite ovanligt att hitta vita viner från Österrike men vi älkar verkligen denna.
Om du vill testa detta själv så kan du köpa ett Chablis vin då dessa viner kommer från ett svalare klimat vilket ger vinet mer syra och väldigt lite sötma. Ett Chablis vin befinner sig längst ut på den torra sidan av skalan. Som en jämförelse kan du testa ett Sauternes vin från Bordeaux som befinner sig på andra sidan skalan och är väldigt sött.