Wine Society / Vad är ett torrt, fruktigt eller mjukt vin?

Vad är ett torrt, fruktigt eller mjukt vin?

Både röda och vita viner beskrivs som torra eller söta och det är alltså motsatser til varandra. Ett vin som har en låg sockerhalt smakar mer syrligt och beskrivs då som ett torrt vin.

Har du hört någon säga att ett vin är torrt, mjukt eller fruktigt och inte riktigt förstått vad dom menar? Det är inte jättekonstigt då vinvärlden är full av beskrivande utryck och termer för att förklara hur ett vin smakar. Vi kommer nedan förklara för dig vad de vanligaste uttycken betyder så att du kan vara med och diskutera viner nästa gång du är på en tillställning.

Torrt vin eller sött vin

Både röda och vita viner beskrivs som torra eller söta och det är alltså motsatser til varandra. För att visualisera detta så kan du föreställa dig en skala där du har ”torrt” på ena sidan och ”sött” på andra sidan. Så ett vin kan alltså inte både vara jätte sött och jätte torrt utan är antingen det ena eller det andra eller något mitt i mellan. Man beskriver alltså sötman i vinet.

Bild som visualiserar skalan för torrt vin jämfört med sött vin.
 • Torrt vin – Ett vin som är har låg sockerhalt och därför inte är sött. Dessa viner smakar ofta mer syrligt och den syrligheten betyder att vinet är torrt.
 • Sött vin – Om ett vin innehåller mer socker och smakar mer friskt och sött så säger man att det är sött.

Testa söta och torra viner själv

Om du vill testa detta själv så kan du köpa ett Chablis vin då dessa viner kommer från ett svalare klimat vilket ger vinet mer syra och väldigt lite sötma. Ett Chablis vin befinner sig längst ut på den torra sidan av skalan. Som en jämförelse kan du testa ett Sauternes vin från Bordeaux som befinner sig på andra sidan skalan och är väldigt sött.

Champagne har en egen skala för sötman

Champagne kommer från en region i Frankrike med samma namn. Om du läser på en champagneflaska kommer du kunna se att det står exempelvis brut eller semi-sec på flaskan. Detta är skalan som förklarar champagnens sötma. Därför är det väldigt viktigt att kontrollera vad det står på flaskan innan du köper en champagne eftersom de kan smaka väldigt olika beroende på vart på skalan de befinner sig.

 • Brut nature – Detta är den absolut torraste champagnen som du kan hitta. Den innehåller inget tillsatt socker och har en väldigt låg sötma.
 • Extra brut – Något mildare torrhet och innehåller vanligtvis mellan 0-6 gram socker per liter.
 • Brut – Den vanligaste och mest populära stilen av champagne. Den är torr och har en balans mellan syra och sötma och innehåller vanligtvis 12 gram socker per liter. Om någon säger att dom gillar Champagne så är det oftast brut som de menar.
 • Extra dry – Lustigt nog så betyder detta att champagnen är halvtorr och inte jätte torr som man kan tro. Det finns toner av sötma även fast den överlag är torr i sin smakprofil.
 • Sec – Återigen har vi en förvirrande beteckning då ”Sec” betyder torr på franska. Men en champagne som är sec är faktiskt söt och passar bättre till en efterrätt än som ett välkomstglas.
 • Demi-Sec/Semi-Sec – Råkar du köpa ett Semi-sec men tror att du köpt en brut kommer du verkligen känna skillnaden. En champagne som är Semi-sec är söt och innehåller vanligtvis 32-50 gram socker per liter. Smakprofilen är överhängande söt.
 • Doux – Detta är den absolut sötaste profilen och används nästan uteslutande som dessertchampagne och innehåller mer än 50 g socker per liter.

Om du är intresserad av andra mousserande viner som Prosecco eller Cava, kan du även hitta liknande sötmaskalor för dessa viner.

Fruktigt vin

Fräscha och unga viner är ofta lättdruckna och man beskriver dem ofta som fruktiga och man syftar till smaken på vinet. Viner som är fruktiga har ofta smak av olika sorters bär eller frukter. Eftersom vi nu pratar som smaker så är det värt att notera att ett fruktigt vin också vara torrt eller sött. Smak och sötma är alltså inte samma sak.

 • Vita fruktiga viner – Smakar ofta tropiska frukter, äpple eller citron.
 • Röda fruktiga viner – Har aromer och noter av röda bär som jordgubb eller körsbär.

Det finns många olika faktorer som avgör om ett vin blir fruktigt eller inte. Valet av druva, sätter som vinet lagrats på, dess ålder och produktionssätt.

Exempelvis så får viner som lagrats i ståltank alltid en fräschare och fruktigare smak medan ett vin som lagrats i ekfat får ofta mörkare toner av vanilj eller tobak. Lagrar du vinet längre sänks också fruktsyran på grund av att exempelvis tanninerna mjuknar.

Mjukt eller strävt vin

Viner kan även vara mjuka eller sträva och detta är ett uttryck som förklarar mängden tanniner som finns i vinet. Detta är två uttryck som nästan uteslutande beskriver röda viner.

Tanniner kommer från vindruvornas skal och påverkar vinets struktur och förmåga att åldras. Ett vin får mer eller mindre tanniner beroende på hur länge man låter druvskalen vara i kontakt med druvsaften under jäsning. Ett vin med mycket tanniner ger en torr och sträv känsla i munnen.

Du kan testa detta själv genom att dricka ett vin med mycket tanniner. Du kommer då uppleva en stram känsla både på tungan men även i gommen. Detta är vad man kallar ett strävt vin.

Mjuka viner beskrivs ofta som mer lättdruckna och passar bättre till lättare mat som grönsaker eller skaldjur. Medan ett tungt och strävt vin passar bättre till rött kött.

För att få ut det mesta av ditt vin kan du överväga att dekantera vinet. Att dekantera vin innebär att försiktigt hälla vinet från flaskan till en karaff för att separera eventuella sediment och låta vinet andas, vilket kan förbättra dess aromer och smaker. För en mer detaljerad guide om hur du dekanterar vin på bästa sätt, kan du läsa vår artikel om att dekantera vin.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna