Wine Society / Artiklar / Vin till Toast Skagen

Vin till Toast Skagen

Skagenröra är en klassisk svensk delikatess. Framförallt har den blivit en rikskändis med förrätten som blivit närmast synonym med det svenska köket, nämligen en klassisk toast skagen. De underbara smakerna framhävs ytterligare genom att para dem med ett glas vin

Historik

Skagenröra är en klassisk svensk delikatess som ofta serveras som förrätt eller som pålägg på smörgåsar. Denna läckra rätt består vanligtvis av räkor, majonnäs, crème fraiche, dill och citronsaft, och den har en mild och krämig smak med en frisk och havsliknande underton. Skagenröra serveras oftast tillsammans med smörstekt toast vilket ger en klassisk toast skagen. 

Det var självaste Tore Wretman, som av många ses som den svenska gastonomins grundare, som först skapade toast skagen på 1950-talet under sin tid på den anrika Stockholmsrestaurangen Riche. Toast skagen utgörs av ett rätt simpelt, men ack så delikat recept baserat på två skivor vitt bröd, skalade räkor, majonnäs, dill och citron. 

Idag hittar du med största sannolikhet en klassisk toast skagen på de flesta restauranger runt om i Sverige. 

Vin till Toast Skagen

Även om skagenröra eller en klassisk toast skagen gör sig alldeles utmärkt som en förrätt på egen hand så framhävs de underbara smakerna ytterligare genom att para dem med ett glas vin. Vi tänkte därför i denna artikel hjälpa dig på traven så att du väljer rätt bland vinerna nästa gång det vankas toast skagen på menyn. 

Då rätten består av olika ingredienser som var och en bidrar med sin unika smakprofil till receptet så är det en både angenäm men även något komplicerad uppgift att välja rätt vin till din toast skagen. 

Det rika och krämiga i rätten kan kompletteras av vinets syra och struktur, medan den söt-salta karaktären hos räkorna kan balanseras av mineralitet i vinet. Vita viner, mousserande viner och roséviner är alla bra alternativ, var och en med sina egna unika sätt att förhöja upplevelsen av att äta Toast Skagen. Vi har därför tagit fram ett par förslag som vi anser gör sig utmärkt som följeslagare till toast skagen! 

Recept toast skagen

 • 500 g skalade räkor
 • 1,5 dl Äkta majonnäs
 • 0,5 dl Crème fraîche
 • 2-3 msk Hackad färsk dill
 • 1 krm salt
 • 1 krm svartpeppar
 • citron, saft
 • Löjrom till garnering efter smak
 • 0,5 msk Brandy eller cognac
 • Smör
 • Toastbröd

Instruktioner

 1. Skala räkorna och hacka 2/3 dealar grovt.
 2. Lägg de hackade räkorna i en skål och blanda ner majonäs, créme fraichen och dillen.
 3. Smaksätt med salt och peppar och Brandy.
 4. Smörstek en skiva toast i rikligt med smör.
 5. Lägg skagenröran på toastskivan
 6. Garnera med löjrom, en dillkvist och de räckor som inte hackades.

Vitt vin till Toast Skagen

När det kommer till att para ihop vita viner med skagenröra, är det viktigt att välja drycker som kompletterar den delikata smaken av räkor och dill samtidigt som de balanserar dess krämiga konsistens. Vita viner av Sauvignon Blanc är en utmärkt matchning på grund av deras friska syra och citrusaromer, som kompletterar citronsaften i röran och lyfter fram den friska smaken av räkor.

Några specifika rekommendationer för vita viner på Sauvignon Blanc inkluderar den svalt krispiga Les Champs från Frankrike eller en frisk och halvtorr Riesling från Tyskland. 

Mousserande vin till Toast Skagen

Ett mousserande vin är också ett fantastiskt val för att komplettera skagenröra. De bubblande effekterna i vinet rensar gommen mellan varje tugga och ger en uppfriskande kontrast till den krämiga textur av röran. Dessutom tillför de subtila fruktiga och brödiga tonerna i många mousserande viner en extra dimension av smak till rätten. Mousserande viner har generellt högre syra än vanliga viner vilket passar bra i sammanhanget då en hög grad av syra lättar upp fett i rätterna. 

När det kommer till mousserande viner kan du med enkelhet välja en elegant och torr Champagne eller en frisk och livlig Prosecco eller Cava.

Rosévin till Toast Skagen

Roséviner har närmast blivit synonymt med sommar och sol vilket gör att vi är många som njuter av ett kallt glas rosévin till vår toast skagen. Vinets friska smak och härliga färg gör den till et utmärkt alternativ att välja till din toast skagen på en somrig uteservering. Vi rekommenderar framförallt att välja ett klassiskt, ljust och friskt rosévin från Provence.

Bild på vår Skribenten Jonatan på Wine Society
Skrivet av: Jonatan RajalaMin vinresa började för många år sen, men har alltid tillhört kategorin vindrickare som inte riktigt vet varför eller varför inte jag tycker om ett specifikt vin. Har nu gett mig fasiken på att lära mig mer om vin och åtminstone bli en hobby-expert, en resa som jag tänkte dela med er läsare genom olika artiklar som jag hoppas även ni finner lärorika