string(1) "5"
Wine Society / Bellini
två glas med Bellini på en balkong i Italien

Bellini

Bellini är en elegant och uppfriskande drink som passar perfekt för festliga tillfällen som en aperitif före en måltid eller som välkomstdrink.

Bellinis historia

Bellini är en klassisk italiensk cocktail som skapades av bartenderlegenden Giuseppe Cipriani på Harry’s Bar i Venedig på 1930-talet av . Namnet ”Bellini” kommer från den italienske renässansmålaren Giovanni Bellini, på grund av cocktailens vackra färg som påminner om konstnärens målningar och har blivit en ikonisk och omtyckt drink över hela världen.

När passar det bäst att dricka en Bellini

Bellini är en elegant och uppfriskande drink som passar perfekt för festliga tillfällen som en aperitif före en måltid eller som välkomstdrink. Vi kan också rekommendera att ta en Bellini när du sitter på en uteservering en sommarkväll och kollar på solnedgången.

Bellini Recept

Ingredienser:

 • 1 del hemgjord persikopuré
 • 2 delar väl kyld prosecco

Instruktioner:

 1. Förbered persikopurén se recept nedan.
 2. Kyl proseccon.
 3. Ta fram champagneglas och tillsätt 1 del persikopuré.
 4. Fyll upp glaset med 2 delar väl kyld prosecco.
 5. Rör om försiktigt med en sked (eller en champagnevisp) för att blanda persikopurén och prosecco utan att förlora kolsyran.
 6. Servera omedelbart och njut!

Hur man gör hemgjord persikopuré för Bellini

Ingredienser:

 • Skapa 2 mogna persikor och ta bort kärnan.
 • 1 matsked färskpressad citronsaft
 • 1 matsked ljus sirap

Instruktioner:

 1. Skär persikan i mindre bitar och lägg i en mixer eller matberedare.
 2. Tillsätt citronsaft och sirap.
 3. Mixa till en jämn puré.
 4. Sila purén för att avlägsna fasta bitar.
 5. Förvara persikopurén i kylskåp tills den är redo att användas.

Val av prosecco för en perfekt Bellini

Välj en en högkvalitativ prosecco som är torr eller extra torr för att balansera sötman från persikopurén. Det är värt att lägga några extra kronor på en bra prosecco. Vi kan rekommendera följande prosecco för din Bellini.

Läs även: Bäst i test – Prosecco

Variationer av Bellini

 1. Berry Bellini: Tillsätt några färska bär som hallon, jordgubbar eller blåbär till persikopurén för en fruktig twist och en annorlunda färg.
 2. Tropisk Bellini: Ersätt persikopurén med en blandning av mango, ananas och passionsfrukt för en mer exotisk smakupplevelse.
Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar