Viner från Alecas

Alsaces vinproduktion har en lång och rik historia, präglad av inflytande från både tysk och fransk kultur. Då regionen har varit del av både Tyskland och Frankrike så har vinproduktionen influerats av båda länderna. LÄS MER...

Alsace är en vinregion belägen i nordöstra Frankrike och gränsar till Tyskland. Historiskt har det varit ett tysktalande område med franska influenser och regionen har varit del av både Tyskland och Frankrike under historiens gång. Idag tillhör det Frankrike och det officiella språket är nu franska.

Det har tillverkats viner i regionen sedan medeltiden och de har alltid haft ett gott rykte i vinvärlden. Alsace har gjort sig känd för sina karakteristiska viner, vars kvalitet och mångsidighet återspeglar regionens exceptionella terroir och passionerade vinmakare.

Historien om Alsace

Alsaces vinproduktion har en lång och rik historia, präglad av inflytande från både tysk och fransk kultur. Då regionen har varit del av både Tyskland och Frankrike så har vinproduktionen influerats av båda ländernas vinmakeri. Efter andra världskriget återvände Alsace till Frankrike, och vinodlarna har sedan dess arbetat hårt för att bevara och utveckla regionens unika vintraditioner. Idag är Alsace känt för att producera några av de mest eleganta och aromatiska vinerna i världen.

Terroir och Klimat

Alsace har en unik och väldigt gynnsamt terroir som ger dess viner en unik karaktär. De kalkrika jordarna tillsammans med det varma och soliga klimatet samt skyddet från regn av bergskedjan Vogeserna skapar perfekta förhållanden för vinodling. Då majoriteten av vinerna från Alsace är så kallade single varietal viner dvs att vinerna enbart tillverkas på en druva så avspeglas terroiret extra tydligt i vinet.

Vilka druvor odlas i Alsace

Alsace är känt för att odla en mångfald av druvor, där varje sort får uttrycka sig i dess egna unika stil. De mest framstående druvorna och de bästa vinerna från Alsace kommer från Riesling och Gewürztraminer. Men man odlar även mycket Pinot Gris, Muscat och Pinot Noir. Riesling trivs särskilt väl i Alsace och är känd för att producera viner med en fantastisk friskhet och komplexitet.

Vinklassificeringar

Alsaces vinklassificeringar består av tre olika kvalitetsklasser som är:

 • Alsace AOP
 • Crémant d’Alsace AOP
 • Grand Crus

Alsace AOP

Vinerna måste vara buteljerade i regionens officiella “vin du rhin”-flaskform, även kallad flöjt. Vissa Alsace AOP-etiketter inkluderar en geografisk kommunnamn, av vilka det finns 13. Dessa viner har striktare kvalifikationer än standard Alsace AOP.

Crémant d’Alsace AOP

Crémant d’Alsace är ett mousserande vin som tillverkas med den traditionella champagnemetoden. Det finns två stilar, en rosé, som görs med 100% Pinot Noir, och blanc, som huvudsakligen görs med Pinot Blanc blandat med de andra tillåtna druvorna Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois och Chardonnay.

Grand Crus

Grand Crus i Alsace har mindre tillverkningsvolymer än normala AOP viner. Odlare kan plantera någon av Alsaces godkända druvsorter, men endast de från riesling, pinot gris, gewurztraminer och muscat kan kallas grand cru, med några mindre undantag.

Kända vingårdar

Alsace är hem för många prestigefyllda vingårdar som har bidragit till regionens rykte som en producent av högkvalitativa viner. Vinodlare som Domaine Zind-Humbrecht, Domaine Weinbach och Trimbach har skapat sig ett namn inom och utom Frankrike för sina exceptionella viner. Dessa vingårdar är symboler för Alsaces passion och hantverk när det gäller att framställa viner av världsklass.

Kända viner från Alsace

Bland Alsaces mest kända viner finns Riesling, Gewürztraminer och Pinot Gris, var och en med sin egen unika smakprofil. Alsace Riesling är känt för sin friska syra och komplexa mineralitet, medan Gewürztraminer imponerar med sina kryddiga och blommiga toner. Pinot Gris levererar ofta fyllighet och rikedom till Alsaces vita viner. Dessutom producerar Alsace utsökta roséviner och Pinot Noir-viner som utmärker sig genom sin elegans och struktur.

 1. Zind-Humbrecht Riesling
  • En ikonisk Riesling från en av Alsaces mest framstående producenter.
  • Karakteriseras av sin komplexa mineralitet och uppfriskande syra.
 2. Trimbach Gewürztraminer
  • En klassisk Gewürztraminer med riklig kryddighet och blommiga toner.
  • Tillverkad av Trimbach, en av regionens mest respekterade vingårdar.
 3. Domaine Marcel Deiss Pinot Gris
  • En högkvalitativ Pinot Gris med fyllig kropp och subtila fruktiga nyanser.
  • Reflects the commitment to biodynamic farming practices by Domaine Marcel Deiss.
 4. Hugel & Fils Riesling “Jubilée”
  • En jubileums-Riesling från det anrika Hugel & Fils, känt för sin elegans.
  • Erbjuder en balanserad smakprofil med inslag av citrus och blommor.
 5. Domaine Weinbach Gewürztraminer “Cuvée Laurence”
  • En prestigefylld Gewürztraminer med intensivt aromatiska och fruktiga egenskaper.
  • Named after Laurence Faller, a key figure in the success of Domaine Weinbach.
 6. Josmeyer Pinot Blanc “Mise du Printemps”
  • En frisk och livlig Pinot Blanc med fruktig karaktär.
  • Josmeyer’s “Spring Bottling” exemplifies the freshness of Alsace wines.
 7. Albert Mann Riesling “Schlossberg” Grand Cru
  • En Grand Cru Riesling från Albert Mann, känt för sina högkvalitativa viner.
  • Utmärks av komplexitet, mineralitet och lång livslängd.

Att utforska Alsaces vinvärld är som att ta en resa genom en skattkista av aromatiska och smakrika viner. Regionens rika historia, unika terroir och variation av druvor gör Alsace till en av vinvärldens mest spännande destinationer för vinälskare och entusiaster.