Viner från Bordeaux

Bordeaux är en vinregion i sydvästra Frankrike och klassificeras som världens mest kända rödvinsdistrikt tätt följt av Bourgogne som även det är en vinregion som ligger i Frankrike. Viner från Bordeaux har tagit namnet av staden och refereras oftast till som Bordeaux vin. LÄS MER...

Regionen är den största tillverkaren av kvalitetsvin då enbart 3% av vinerna som kommer härifrån saknar AOP märkning. I Bordeaux hittar du högkvalitativa vindistrikt som Pomerol, St-Emilion, Médoc, Entre deux mers och Graves som där det produceras viner som är så pass dyra att gemene man aldrig kommer få möjligheten att prova dem.

Produktionen av rött vin står för majoriteten av allt vin som kommer från regionen med hela 89% av den totala tillverkningen. De vita viner som kommer härifrån är inte dåliga utan klassas även de som otroligt bra viner men de står alltså enbart för 11% av den totala produktionen.

Topplista de bästa röda vinerna från Bordeaux på Systembolaget

Topplista de bästa vita vinerna från Bordeaux på Systembolaget

Kort om Bordeaux

Antal appellationer: 60 st
Antal vintillverkande Slott eller “Château”: 7000 st
Jordmån: Västra delen: Grus och sand, Östra delen lerig jord.
Areal: 49,36 km²
Röda druvor: 5
Gröna druvor: 3

Bordeaux och dess vindistrikt

Det rinner två floder genom Bordeaux som heter Garonne och Dordogne som mynnar ut i en 15 kilometer bred öppning mot atlanten som heter Gironde. Floderna delar naturligt upp regionens vindistrikt i 3 olika områden. Var och en av dessa områden har unika och säregna egenskaper när det gäller klimat, jord och druvsorter.

Bordeaux tre områden

 • Den västra sidan
 • Den östra sidan
 • Entre-Deux-Mers – som betyder mellan floderna.
Karta över vinregioner i Bordeaux.
Karta över vinregioner i Bordeaux.

Den västra sidan

Jordmånen på den vänstra sidan består till stora delar av grusjord med hög mineralhalt. Eftersom jorden har en hög blandning av grus så är den väldränerad vilket gör att Cabernet Sauvignon druvan trivs väldigt bra. Därför är det den mest odlade druvan i regionen och vinerna som kommer härifrån innehåller en högre procenthalt av just Cabernet Sauvignon i sin druvblandning vilket bidrar till en mer strukturerad och åldersvärdig profil.

Médoc och Haut-Médoc

Området Médoc övergripande område som ligger längs Gironde-floden och är ett av de mest betydelsefulla och bästa rödvinsregionerna i Frankrike och världen. Området är uppdelat i två regionala benämningsområden Bas-Médoc i norr med 5600 hektar odlingsbar jord och Haut-Médoc i söder med 4600 hektar. För att göra det lite förvirrande så kallas det norra området Bas-Médoc enbart för Médoc, vilket även är namnet på hela regionen.

I Haut-Médoc finns det även sex kommunala benämningsområden. Dessa kommunala områden är välkända i vinvärlden och heter:

 • Margaux,
 • Moulis
 • Listrac-Médoc
 • Pauillac
 • Saint-Estèphe
 • Saint-Julien

Haut-Médoc

Detta område räknas som ett av de absolut mest prestigefyllda vinproducerande områdena i Bordeaux. Detta beror till stor del på den unika jordmånen som finns i området som är en grusblandning som är väldränerad och är optimalt för druvor som Cabernet Sauvignon. Detta gör att viner från regionen håller en väldigt hög kvalitet.
En annan anledning till att regionen är så känd beror på den berömda Bordeaux-klassificeringen som ägde rum 1855 och där enbart 61 av 4000 vingårdar ansågs vara värda att ingå i listan. Av dessa 61 återfinns 60 av de utvalda vingårdarna i Médoc regionen. De enda vingårdar som ligger utanför Médoc som ingår i listan är Château Haut-Brion från Graves-regionen.

Graves

Graves är en antik vinodlingsregion med anor från romartiden, där vingårdar planterades redan på 100-talet. Namnet Graves dök upp under medeltiden och kommer av den grusiga jorden som på franska kallas “terre graveleuse”. Småstenar från jorden samlas in och placeras bredvid vinrankorna. De hjälper till att lagra solvärmen under dagen och avger sedan värmen till druvorna långt in på natten. Detta främjar mognadsprocessen på ett naturligt sätt och ökar sockerinnehållet i druvorna. Här produceras röda, vita och söta viner.

De vita vinerna är framförallt blandningar av Sauvignon Blanc, Sémillon med en liten tillsats av Muscadelle och Merlot Blanc. Vinerna är oftast torra och fräscha.

De röda vinerna består av blandningar av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Vinerna utmärks av en komplex struktur och ett djup.

I söder finns de tre sub-appellationerna Barsac, Cérons och Sauternes. Det norra området i Graves var tidigare känt som Haut-Graves.

Sauternes och Barsac

Apellationerna Sauternes ligger i, och har tagit sitt namn från, kommunen Sauternes. Kommunen Sauternes består av de 5 områdena Bommes, Fargues-de-Langon, Preignac, Sauternes och Barsac. Alla viner från Barsac kan använda namnet Sauternes eller Sauternes-Barsac men viner från Sauternes kan inte använda namnet Barsac.

Appellationen är känd för sina högkvalitativa vita viner som växer i kalkrika jordar där Sémillon är den dominerande druvan tätt följt av Sauvignon Blanc och Muscadelle. Vinerna karakteriseras av sin sötma tillsammans med en harmonisk balans med hög alkoholhalt.

Den östra sidan

På den Östra sidan av floden Dordogne ligger vindistrikten St-Emilion och Pomerol som sticker ut och har gjort sig kända för sina välkända och fina viner.

St-Emilion

Vinerna från St-Emilion varierar i smak och stil beroende på vart de kommer från. Jordmånen i väster är grusrik och den på sluttningarna nedanför staden består av kalksten och lera.

Här tillverkas viner som uteslutande är gjorda på Merlot och Cabernet Franc. Vinerna märks med antingen St-Emilion eller den finare benämningen Saint Emilion Grand Cru AOC. För att ett vin ska få märkas med Grand Cru AOC så måste det ha lagrats i 20 månader istället för 6 månader.

Pomerol

Pomerol, en framstående vinregion i Bordeaux, är känt för rött vin där merlot är dominerande och ibland kompletteras med Cabernet franc.

Med endast 800 hektar odlingsbar yta är Pomerol en relativt liten appellation med en jordmån bestående av lera blandad med grus. Vinerna från regionen är extremt eftertraktade och går med fördel att lagras länge.

Det finns inget klassificeringssystem i Pomerol som det gör i exempelvis Haut-Médoc utan här klassificeras vinerna av sin prissättning. Det absolut finaste vinet från Pomerol som du bör lägga på minnet kommer från Château Pétrus och om du får möjlighet att smaka det så ska du inte tacka nej då en flaska från 2021 exempelvis kostar runt 50 000 kr.

Chateau Petrus vin etikett

Entre-Deux-Mers

Entre deux mers betyder mellan två floder på svenska och det är en bra beskriver för detta område då det ligger mellan Dordogne och Garonne. Detta är ett stort distrikt där det odlas vita druvor som Ugni blanc, Sauvignon blanc, Sémillon och Muscadelle.

Druvor i Bordeaux

I Bordeaux väljer man, på grund av det ostadiga vädret, att blanda olika druvor för att framställa viner. På grund av vädret så varierar kvaliteten på vinerna mycket mellan de olika årgångarna. Detta kan man tydligt se på prissättningen av äldre årgångar.

Vilka druvsorter är tillåtna i Bordeaux?

De tillåtna druvsorterna varierar beroende på vilket område i Bordeaux man befinner sig i. Detta beror på att regionen är så stor och är uppbyggd av flera sub-regioner eller appellationer där det finns interna reglerverk. Men man kan säga att totalt sett så odlas det 14 druvor i regionen som alla är tillåtna att ha med i vinet. Men av dessa 14 så är det 8 ( fem röda och 3 gröna druvor ) som används mest och står för 90 av produktionen.

Röda druvor

Merlot – Merlot är en välkänd röd druva, även känd som “vinmakarens druva” för dess snabba mognad och generösa skördar. Denna anrika druva är känd för sina fruktiga smaker och lätta textur, vilket resulterar i ett brett utbud av viner från lätt till djupt. Populär bland både nybörjare och erfarna vinkännare.

Cabernet Sauvignon – Även känd som “kungen av röda viner”, är en prestigefylld och populär druva. Denna druva karakteriseras av kraftfulla smaker, elegans och en förmåga att åldras väl, vilket har gjort den till en favorit bland vinkännare globalt.

Cabernet Franc

Petit Verdot

Malbec – Malbec är en framstående röd druva, omtyckt för sina intensiva smaker, djupa mörka färg och kryddiga karaktär.

Vita druvor

Sauvignon Blanc

Sémillon

Muscadelle

De röda druvorna används vanligtvis för att skapa röda Bordeaux-viner, medan de vita druvorna används för att producera de vita varianterna. Blandningen av druvsorter varierar beroende på vilken del av Bordeaux regionen vinet kommer ifrån. Till exempel tenderar viner från vänstra stranden (Médoc och Graves) att ha en högre andel Cabernet Sauvignon, medan de från högra stranden (Saint-Émilion och Pomerol) oftast har mer Merlot.

Vinlagar i Bordeaux

Det finns väl uppsatta lagar och regler som styr vinproduktionen i Bordeaux. Utifrån dessa fastställs specifika krav och normer för odling och vinframställning i olika områden som styr vinklassificeringen. Bordeaux är uppdelat i 3 regioner med över 60 appilationer och dessa delas in i tre kvalitetsnivåer.

Allmän regional AC

AC står för “Appellation d’Origine Contrôlée” och viner märkta med “allmän regional AC” omfattar viner som kan produceras överallt i Bordeaux. De följer de lagar och regler som allmänt gäller över hela Bordeaux och 40% av alla röda viner samt 60% av alla vita viner har denna klassificering.

Specifik regional AC

När ett vin innehar denna klassificering så följer de regler som gäller för en mer exakt geografisk region. Ett vin som kommer från Entre-Deux-Mers och följer reglerna för vinproduktion i detta distrikt får då en Specifik regional AC märkning.

Kommun- eller byappellation

Detta är den mest specifika och högsta nivån av regional klassificering. Denna nivå inkluderar exempelvis de berömda byarna Haut-Médoc och Pessac-Léognan i Graves. Denna klassificering gör det möjligt för producenten att visa på de unika egenskaperna för vinproduktion som de specifika områdena har.

Begreppet Château

Château är franska och betyder slott och när vi pratar om viner från Bordeaux så är det ett sätt att benämna en vingård. När man hör ordet slott tänker man oftast på ett stort stenhus med tinnar och torn. Men så är alltså inte alltid fallet här. Här beskriver det en egendom där det odlas vindruvor och produceras vin och slottsnamnet används för att visa på ett vins kvalitet och prestige.

Alla viner kommer inte från slott utan en stor del av produktionen av vin sker i kooperativ där flera vinproducenter ingår och samarbetar för att skapa viner. Dessa kooperativ står för ungefär en fjärdedel av allt producerat vin.

Klassificeringar i olika regioner

Det finns ett stort antal olika klassificeringssystem i Bourdeaux. Systemen är skapade i olika regioner och påverkar viner från respektive område.

Prèmier Cru

Detta är den högsta och finaste klassificeringen som ett vin kan få utifrån den kända klassificeringen som ägde rum på världsutställningen i Paris 1855. Det är enbart 4 vingårdar, som alla ligger i Haut-Médoc, som finns med i denna lista.

Cru Bourgeois

Detta klassificeringssystem ses ofta som en fortsättning på Prèmier Cru. Klassificeringssystemet är indelat i 3 nivåer, Cru Bourgeois, Cru Bourgeois Superior och Cru Bourgeois Exceptionnelle. De vingårdar som ligger i den första och finaste nivån, Cru Bourgeois Exceptionnelle, anses ofta vara snäppet under de vingårdar som ingår i 5 och sista nivån i Prèmier Cru klassen.

Prèmier Cru Supérieur

Detta är en klassificering för söta Bordeauxviner och alla som ingår i listan ligger i apellationerna Sauternes och Barsac. Klassificeringssystemet är indelat i 3 nivåer där det enbart finns en producent i den finaste nivån.

Vilket är det bästa vinet från Bordeaux?

Det är svårt att säga vilket vin som är bäst eftersom smak är subjektiv. Men om vi tar och klassificerar “bäst vin” utifrån pris så är dessa vinproducenter de som tillverkar de bästa vinerna:

 1. Château Pétrus
 2. Château Lafite Rothschild
 3. Château Margaux
 4. Château Latour
 5. Château Haut-Brion