Viner från Chablis

I den berömda franska vinregionen Bourgogne hittar vi det lilla vindistriktet Chablis som produceras några av de mest populära och högst rankade vita vinerna i världen. I artikeln lär du dig mer om Chablis och hittar bästa Chablis vinerna. LÄS MER...

I den berömda franska vinregionen Bourgogne hittar vi det lilla vindistriktet Chablis. Trots sin lilla yta så produceras några av de mest populära och högst rankade vita vinerna i världen i Chablis.

Det vita vinerna från Chablis är alltid väldigt torra och med en hög syra-halt, de produceras uteslutande på druvan Chardonnay som är den enda druvan som odlas i Chablis. Distriktet ligger vid floden Sereins dalgång och har en unik och speciell jordmån som är väldigt rik på kalksten vilket ger Chardonnay-druvan som odlas här sin distinkta chablis-karaktär.

Vinerna från Chablis är idag så populära och eftertraktade bland vinälskare världen över att det är det mest förfalskade vinet när det kommer till ett vins ursprung och beteckning.

I denna artikel kommer vi att bena ut vad viner från Chablis är, vilka olika sorter som finns samt vad som gör dem så populära. Vi kommer även att lista våra favorit-viner från Chablis som finns att inhandla från Systembolaget eller vinbutiker på nätet.

Chablis vindistrikt

Chablis historia

Chablis har en intressant och turbulent historia, speciellt för oss nordbor då man ofta kopplar Chablis grundande till våra förfäder vikingarna. När vikingarna härjade och plundrade i Frankrike år 853 så flydde ett antal munkar från klostret i Tours till Chablis i ett försök att rädda sina reliker och anlade där till slut ett antal nya vingårdar vart det sedan dess har fortsatts att producera vin. Chablis anslöts senare till regionen Bourgogne på 1470-talet som det tillhört sedan dess.

Enligt historikerna så odlade och provade man olika druvor i distriktet till man till slut fastnade för druvan beaunois vilket är druvan vi idag kallar chardonnay.

Chablis har sedan fortsatt att ha en turbulent historia kantad av katastrofer och utmaningar. Vingårdarna har plågats av allt från mögelsvampar till vinlöss (phylloxeran), men man konfronterades med sin svåraste prövning när järnvägarna till Paris anlades och öppnades ända till Lyon och Marseille. Detta ledde till att Chablis snabbt utkonkurrerades av vinerna från södra Frankrike som var mycket billigare och ledde till att vingårdarna och odlingarna i Chablis minskade avsevärt.

Räddningen kom på 1960-talet när både traktorn och innovativa metoder att bekämpa frost introducerades och fick vinodlingarna att frodas igen. Trots sina tuffa perioder så har man i Chablis alltid fortsatt att satsa på kvalitetsviner isätllet för att försöka konkurrera med de billigare vinerna av lägre kvalitet och hållit fast vid sina älskade chadonnay-druva, ett faktum vi får vara otroligt glada över idag då vi får möjlighet att njuta av underbar kvalitetsviner från Chablis.

Hur produceras Chablis-viner

Att räkna ut vilken druva som använts i olika Chablis viner är enkelt, den enda tillåtna druvan i vinerna är chardonnay. Chardonnay är en grön druva som rankas som ev av de mest odlade vindruvorna i hela världen tack vare druvans enkelhet att odla samt att den anpassar sig väldigt väl till olika klimat varpå druvan kan odlas i de flesta länderna vart man odlar och producerar viner.

Viner gjorda på chardonnay varierar i smak och stil beroende på vart de odlas, klimat, jordmån och lagringsmetod. I Chablis har man ett kontinentalt klimat med kalla och långa vintrar och varma samt torra somrar. De långa och kalla vintrarna gör att man i Chablis ofta drabbas av en hård frost, och trots att vinodlarna gör sitt bästa för att motverka detta genom att t.ex. placera oljebrännare ute på vinodlingarna, så kan frosten vissa är leda till en mycket lägre skördemångs jämfört med mildare vintrar. Jordmånen i Chablis är även extremt kalkrik och bridrar till vinernas utmärkande smakprofil med mycket torra och friska viner. Förutom den utmärkande kalkstenen så hittar man i Chablis två olika sorters lera som även påverkar

En ytterligare faktor som bidrar till den distinka chabliskaraktären är att extremt få odlare och viner lagrats på ekfat vilket gör att vinerna från Chablis saknar den distinkta ekfatskaraktär lagringsmetoden bidrar till.

Chablis vinflaska och korkar
Chablis vinflaska och korkar

Olika sorters Chablis

Chablis delas in i fyra olika kvalitetskategorier/appellationsnivåer och bestäms främst efter vingårdens läge och jordmån.

Förutom den utmärkande kalkstenen så hittar man i Chablis två olika sorters lera, Kimmeridge och Portlandian, som även påverkar vinets karaktär och kvalitet. Båda är kalkrika lersorter vart Kimmeridge rankas som något bättre och ger viner av en högre kvalitet, medan Portlandian är snäppet yngre och hårdare.

De fyra olika kvalitetskategorierna/appellationsnivåerna är:

Chablis Grand Cru

Den främsta kategorin/appellationen är Chablis Grand Cru. Beteckningen är unikt utdelad till viner från en stor vingård på ca.105 hektar och delas upp i sju olika Grand Cru-lägen längs en kilometerlång sydvästsluttning. Läget här har en perfekt solexponering och jorden är både väldränerad och kalkrik.

Det finns ytterligare ett åttonde Grand Cru som ligger infogat bland de övriga, men som ännu inte officiellt erkänts som ett Grand Cru.

Grand Cru vinerna är ofast rökiga och mineralrika samt har den längsta lagringspotentialen av de fyra appellationsnivåerna, Grand Cru viner kan med fördel lagras i upp till 15-20 år.

Chablis Premier Cru

Den nästakommande kategorian är Chablis Premier Cru. Denna appellation består av ungefär 40 vingårdar på omkring 780 hektar med bra odlingslägen, dock snäppet mindre fördelaktiga jämfört med Grand Cru.

Tidigare kunde man hitta alla vingårdarnas namn på vinflaskornas etiketter, men idag är det istället vanligare att de mindre kända lägena säljs under namnet på något av de 17 huvudlägena.

Chablis Premier Cru viner har stor finessrikedom och är väldigt eleganta och mineralrika. Chablis Premier Cru viner klarar med enkelhet lagring i 10-15 år.

AC Chablis

Majoriteten av vinerna som produceras i distriktet säljs under benämningen AC Chablis. Druvorna till dessa viner odlas på odlingar omfattande ca. 3600 hektar som består av planare mark och sluttningar med en lite sämre solexponering eller i en jordmån med Portlandian lera.

AC Chablis viner är fortfarande väldigt bra viner och vissa vinproducenter av Grand Cru och Premier Cru föredrar ibland att ändra klassifieringen på sina viner ner till AC Chablis vid de tillfällen de inte är helt nöjda med utfallet.

AC Petit Chablis

Den sista kvalitetskategorien är AC Petit Chablis, vinerna odlas på ca. 1000 hektar och vingårdarna här har sina odlingar i Portlandian-lera. Petit Chablis viner är enklare och ska drickas unga.

Vilken Chablis är bäst

Det är rent generellt uppfattat att de Chablis-viner som kommer från kategorin Grand Cru är de bästa. Grand Cru lägen och odlingsplatser är de med absolut bäst solexponering och skydd mot frosten på vintern.

När det kommer till vilken Chablis som smakar bäst så är det samma som med alla viner, det är din personliga smak och preferens som avgör vilket vin just du tycker smakar bäst.

Vad smakar viner från Chablis

Det som generellt karaktäriserar Chablis viner är att de alltid är väldigt torra samt med en hög och distinkt syra, ofta även med en ton av rökighet. Man beskriver ofta Chablis viner som eleganta och fräscha.

Vad passar Chablis-viner med

Med sina vaiationer gör sig Chablis viner utmärkt till ett flertal olika rätter, med sin höga syra så serveras de framförallt med fördel till rätter bestående av fisk eller skaldjur. De torra och friska vinerna gör sig även utmärkt som en aperitif eller sällskapsdryck.

Det vi framförallt rekommenderar att du tänker på är att altid servera ett chablisvin väl kylt så vinet inte tappar sin friska och fräscha smak.

Kan man lagra Chablis

Det går alldeles utmärkt att lagra Chablis viner, framförallt de från appellationsnivåerna Grand Cru och Premier Cru som under rätt förutsättningar kan lagras i upp till 15-20 år. Tänk på att flaskorna ska lagras i liggande läge, på en mörk plats vart de inte nås av solljus och vart temperaturen är konstant.

Chablis i vinglas och vindruvor
Chablis i vinglas och vindruvor

Bästa Chablis 2024

Nedan listar vi de bästa Chablis vinerna 2024 enligt vår mening. I vår topplista har vi inkluderat både viner som finns i Systembolagets sortiment samt att inhandla på vinbutiker online som leverar viner i Sverige.

Bästa Chablis 2023

Här nedan hittar du våra rekommenderade och favoritviner från Chablis för 2023.