Viner från Chianti

Chianti är ett anrikt vindistrikt beläget i nordvästra Italien och ligger i hjärtat av Toscana och sträcker sig från Florens i norr till Siena i söder. Regionen har länge varit känd för sina utsökta viner och gedigna vintradition. LÄS MER...

Chianti: Italiens Vinparadis

Chianti regionen blev avgränsat redan 1716 med det prestigefyllda området Chianti Classico i sitt hjärta där vinproduktionen omfattas av väldigt stränga regler. De vinproducenter som uppfyller de dessa krav och får tillverkar viner i Chianti Classico kännetecknas av märkningen med den svarta tuppen eller “Gallo nero”. Regionen har senare expanderat och nu omfattar regionen ett vidsträckt område som till och med är större än Bordeaux.

Historien om Chianti

Vinproduktionen i regionen går att spåra ända tillbaka till 1400-talet. Det dröjde fam till 1700 talet innan produktionen började ta fart på riktigt och vinerna från Chianti började under denna period anses som kvalitetsviner.

Regionen tilldelades under 1967 kvalitetsstatusen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Vilket innebär att vinerna är tillverkade efter stränga och traditionella regler och har den högsta kvalitetsklassen av italienska rödvin.

Idag klassas Chianti som en av italiens mest ikoniska vinregioner och många viner från regionen är högt eftertraktade och räknas till några av de bästa vinerna i världen.

Chiantis Distinkta Terroir och Klimat

Chianti ligger mellan 150 till 500 meter över havet och har en jordmånen som består av kalksten och lera. Det råder medelhavsklimat i regionen som ger varma somrar och milda vintrar. Detta ger idealiska förhållanden för att odla druvor med olika karaktärer och smakprofiler, i synnerhet den karakteristiska Sangiovese-druvan.

Vilka druvor odlas i Chianti

Det odlar många olika druvor i Chianti men den huvudsakliga är den karakteristiska blå Sangiovese druvan som har sitt ursprung i regionen. Majoriteten av druvorna som odlas är röda vilket kan bero på att det från 2006 blev förbjudet att inkludera gröna druvor i en Chianti Classico.

Röda druvor som odlas:

Gröna druvor som odlas:

  • Malvasia
  • Trebbiano

Vad är Chianti Classico

Det är många som blandar ihop Chianti och Chianti classico och tänker att det är samma sak. Men Chianti Classico är ett distrikt i Chianti. Distriktet klassas som det mest exklusiva i regionen och innehar den åtråvärda ursprungsbeteckningen DOCG. Sedan 2005 pryder den ikoniska Svarta tuppen alla flaskor från Chianti Classico och även den är en kvalitetsstämpel och dessa viner har en förmåga att kunna åldras väl och utveckla komplexa smaktoner.

Alla Chianti Classico viner måste innehålla minst 80% Sangiovese druvor med möjlighet att blanda i 20% andra godkända druvor. Men många viner innehåller hella 100% Sangiovese druvor. För vinkännare är regionen ett måste att besöka och vinerna är väldigt eftertraktade.

Går det att lagra en Chianti Classico?

Även fast Chianti Classico viner håller hög kvalitet så har de inte ett överdrivet bra åldrande som tillåter det att mogna med bra karaktär. Generellt sett bör det drickas inom 10 år. Men en bra riserva kan hålla upp emot 15 år.

Hur smakar Chianti Classico?

Beroende på ålder så smakar dessa viner lite olika. Ett äldre vin är rika på tanniner och har en kraftfull, syrlig och kryddig kropp med aromer av jord, kaffe, cigarrök och körsbär. Ett yngre vin har en lättare kropp med gruktiga inslag av tranbär, viol och vinbär.

Vad är DOCG

Klassificeringen DOCG som betyder Denominazione di Origine Controllata e Garantita är en kvalitetsstämpel där vinerna omfattas av strikta regler och vinets ursprung och kvalitet garanteras. De viner som har stämpeln har den absolut högsta kvaliteten bland Italienska röda viner.

Vad är en Supertoscanare

Detta är ett relativt modernt vin som började tillverkas 1960-talet och 1970-talet då ett antal vinproducenter i Chianti valde att gå ifrån de traditionella vinproduktionsteknikerna. Istället valde man att experimentera med utgångspunkt i moderna vinpreferenser och vintrender. Resultatet blev viner som baseras på druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot eller Syrah istället för den traditionella Sangiovese druvan. Dessa viner har inte den fina DOCG stämpeln men det har inte hindrat dem från att bli extremt populära och snabbt efterfrågade bland vinkännare.

Vilka är de bästa vinerna från Chianti

Det finns en uppsjö av högkvalitativa viner som kommer från regionen men vi har valt ut följande 6 viner som står ut från mängden:

  • Castello di Ama Chianti Classico: Stor komplexitet och otrolig balans
  • Antinori Tignanello (Supertoscanare): Räknas som ett av den moderna tidens mest inflytelserika viner med en kraftfull och strukturerad karaktär.
  • Fontodi Flaccianello della Pieve (Supertoscanare): Intensiv fruktighet och stor komplexitet.
  • Isole e Olena Chianti Classico: Välbalanserat med en tydlig prägel av jorden den skördats från.
  • Castellare di Castellina Chianti Classico: Traditionellt producerat med tydlig strukur.
  • Badia a Coltibuono Chianti Classico: Med lång livslängd skapas en otrolig komplexitet med tiden.