Ribera del Duero

Ribera del Duero ligger inbäddat längs floden Duero i Spanien och står som en fängslande vinregion känd för sina djärva röda viner och rika vinodlingsarv. Följ med oss ​​när vi ger oss ut på en resa genom den fängslande historien om Ribera del Duero, och avslöjar dess historiska rötter, ikoniska vingårdar, unika terroir, druvsorter, klassificeringar […] LÄS MER...

Ribera del Duero ligger inbäddat längs floden Duero i Spanien och står som en fängslande vinregion känd för sina djärva röda viner och rika vinodlingsarv. Följ med oss ​​när vi ger oss ut på en resa genom den fängslande historien om Ribera del Duero, och avslöjar dess historiska rötter, ikoniska vingårdar, unika terroir, druvsorter, klassificeringar och ett urval av fem hyllade viner.

Historien om Ribera del Duero

Ribera del Dueros historia går tillbaka till medeltida kloster där munkar insåg regionens vinframställningspotential. Under århundradena har Ribera del Duero utvecklats till en global vinikon, som kombinerar tradition med modern vinframställningsteknik.

Terroir och Klimat

Ribera del Dueros terroir kännetecknas av ett kontinentalt klimat, höga höjder och olika jordar. De extrema temperaturerna, varma somrarna och kalla vintrarna bidrar till det unika uttrycket för regionens viner.

Vilka Druvor Odlas i Ribera del Duero

Tinto Fino, en lokal variant av Tempranillo, dominerar Ribera del Dueros vingårdar. Känd för sina tjocka skal och djärva smaker, producerar Tinto Fino viner med djup och struktur. Mindre planteringar av Cabernet Sauvignon, Merlot och Malbec lägger till komplexitet till regionens vinodlingsväv.

Vinklassificeringar i Ribera del Duero

Ribera del Duero har en Denominación de Origen (DO)-status, vilket framhäver regionens engagemang för kvalitet. Viner kategoriseras utifrån åldrande, med beteckningar som Crianza, Reserva och Gran Reserva som indikerar olika mognadsnivåer.

Berömda vingårdar i Ribera del Duero: Elegansens ikoner

 1. Vega Sicilia
  Vega Sicilia, ofta kallad “Tinto Fino-templet”, är en historisk egendom som producerar exceptionella viner, inklusive den berömda Único. Dess engagemang för kvalitet har gjort det till en symbol för excellens i Ribera del Duero.
 2. Pingus
  Pingus, grundat av vinmakaren Peter Sisseck, är hyllad för sin hantverksmässiga inställning till vinframställning. Flaggskeppsvinet Pingus visar upp potentialen hos den lokala Tinto Fino-druvan i att skapa överdådiga och åldersvärda röda.
 3. Abadía Retuerta
  Abadía Retuerta, känd för sina noggranna vingårdsmetoder, producerar en rad uttrycksfulla viner. Gårdens hängivenhet för hållbarhet och innovation har gett det en framträdande plats i Ribera del Duero.
 4. Dominio de Pingus
  Dominio de Pingus, en förlängning av Pingus, fokuserar på att producera begränsade kvantiteter av exceptionella viner. Dess engagemang för låg avkastning och ekologiska metoder återspeglas i kvaliteten på dess erbjudanden.

5 Kända Viner från Ribera del Duero

 1. Vega Sicilia – Único
  Vega Sicilias Único är en tidlös klassiker som representerar symbolen för Ribera del Dueros vinframställningsförmåga. Dess blandning av Tinto Fino och Cabernet Sauvignon resulterar i ett vin med exceptionellt djup och lång livslängd.
 2. Pingus – Pingus
  Pingus, gårdens flaggskeppsvin, fängslar med sin koncentration och elegans. Pingus är tillverkad av den gamla vinstocken Tinto Fino och är ett bevis på potentialen i Ribera del Dueros terroir.
 3. Abadía Retuerta – Selección Especial
  Abadía Retuertas Selección Especial är en harmonisk blandning som visar mångsidigheten i Ribera del Dueros terroir. Den kombinerar Tinto Fino med Cabernet Sauvignon och Syrah, vilket resulterar i ett vin av komplexitet och finess.
 4. Dominio de Pingus – Flor de Pingus
  Flor de Pingus, Dominio de Pingus andra etikett, erbjuder ett mer lättillgängligt men fängslande uttryck av Tinto Fino. Det framhäver druvans fruktframåtriktade och aromatiska egenskaper.
 5. Emilio Moro – Malleolus
  Emilio Moros Malleolus exemplifierar kraften och strukturen hos Ribera del Duero-viner. Tillverkad av gamla vinstockar Tinto Fino, visar den upp regionens förmåga att producera viner med intensitet och balans.