Viner från Rioja

Rioja är Spaniens mest hyllade och kända vinregion och har en långa historiska vintraditioner som lockat till sig vinälskar i alla tider. Här tillverkas eleganta viner med stor komplexitet och bra balans. Vinerna är populära i hela världen och inte minst i Sverige. Lär dig mer om denna fängslande vinregion som badar i den spanska solen. LÄS MER...

Historia

Vinregionen Rioja ligger i den anotoma regionen La Rioja i norra Spanien och det har odlats vindruvor och producerats viner i regionen i århundraden. Man har kunna hitta spår av vinodlingar så långt bak som till romartiden. Regionens moderna historia började under medeltiden med hjälp av kyrkan och dess kloster då munkar kom till regionen från Burgund ( nutida Bourgogne i Frankrike) med vinkunskap och vinrankor. De hjälpte till utveckla vinodlingen i området som därmed skapade en mer komplex och avancerad vinproduktion. Senare under 1600 till 1700 talet så nådde Riojas viner de europeiska hoven och därefter ökade dess popularitet i Europa avsevärt och regionen fick ett rykte av att tillverka högkvalitativa viner.

Rioja består av 18 000 hektar odlad mark där det växer vinrankor och genom regionen rinner floden Ebros vartifrån regionen får sitt vatten från. En av Ebros bifloder heter Oja och det sägs att det är från denna flod som Rioja har fått sitt namn från. Vilket inte känns helt otroligt då flod heter “Rio” på spanska och således heter floden “Rio Oja” vilket är slående likt namnet på regionen.

Rioja var fram till 2009 den enda vinregionen i Spanien som hade DOCa statusen som står för Denominación de Orígen Calificada och är en kvalitetsbeteckning för stränga produktionsstandarder vid vintillverkning.

Druvsorter

Tempranillo är den druvan som är mest populär i regionen. Detta beror på att den druvan trivs väldigt bra i järnrika jordarna med kalksten i vilket stora delar av regionen består av. Tempranillo ger en smakprofil som består av en kombination av röda och svarta druvor med inslag av kryddor. De produktionstekniker som man använder i regionen ger viner som med fina mjuka tanniner.

Utöver Tempranillo odlas även Garnacha, Graciano och Mazuelo som även dessa ger fina komplexa och trevliga viner.

Vackra Rioja Baja i solnedgången

Vackra Rioja Baja i solnedgången

Vinregionen Rioja & dess subregioner

Vinregionen Rioja sammanfaller nästan helt med den autonoma regionen La Rioja med undantag för Rioja Alavesa som delvis ligger i Baskien. Därför kan man hitta viner från vinhus i regionen med namn som inte klingar särskilt spanskt, men det påverkar självklart inte kvaliteten på dessa viner.

Regionen är uppdela i 3 subregioner som ger vinerna olika prägel och smak.

  • Rioja Alta
  • Rioja Alavesa
  • Rioja Baja – Som idag kallar för Rioja Oriental

Rioja Alta

Den västligaste och högst belägna subregionen i Rioja vilket hörs på namnet (alta) som lite slappt går att översätta till “högst upp” på Svenska. Här är klimatet svalt och det avspeglas på vinerna som därmed får en mildare fruktsyra. Huvudorten i regionen heter Haro som också är huvudstaden i La Rioja

Jordmånen består till stora delar lerjod som är rik på järn men det finns även så kallade alluviala jordar som är resultatet av sedimentavlagringar som har samlats av vatten i floddalar. Dessa jordar är väldigt bördiga och ger goda skördar med högkvalitativa druvor.

Den traditionella prägeln som finns i subregionen ger viner med rostade toner och inslag av vanlij och kryddor. Detta på grund av att man lagrar vinet på ekfat under en längre tid. Rioja alta är väldigt känt för sina Gran Reserva- och Reserva viner som just lagrats under längre tid vilket ger en komplexitet och mognad som uppskattas av vinkännare.

Rioja Alavesa

Detta är den minsta subregionen och ligger inklämd mellan Rioja alta och Rioja Baja och angränsar till Baskien i norr. Territoriet består av bergig terräng och är något svalare än de andra regionerna på grund av sin höga position mellan 400-1000 meter över havet. Detta ger druvor med en bibehållen syra och friskhet och vinerna från regionen går att lagra för ökad komplexitet.

Rioja Baja

I den östliga delen, och längst från atlanten, ligger Rioja Baja och här är klimatet varmare än i resten av regionen. Terrängen är mer platt och vinodlingarna breder därför ut sig över slätten istället för att växa. på kullarna som i de andra regionerna. Jorden är järnrik och består också till stora delar av alluviala jordar precis som i Rioja Alta. Garnacha är den druva som odlas flitigast och som trivs bäst i det torrare klimatet med mer sällsynt nederbörd. Druvorna får en långsammare mognad som ger viner med starkare alkohol och mjukare kropp.

2017 års nya regler för märkning

Under 2017 genomgick vinproduktionen en reform ändring vilken fokuserade på tydligare urprungsmärkning. Tidigare har alla viner i regionen enbart märkts som ett “Rioja” vin och inte med vilken region som det kommit från. Den nya reformen förändrade detta och inrättade ett nytt system där man på flaskan nu måste skriva ut:

  • Geografiskt ursprung – Man delar upp märkningen i subregionerna och märker ut vilka byar som druvorna odlats i.
  • Eko certifiering – Efter 2017 får man möjligheten att märka ett vin som ekologiskt om det följer regler och standarder för ekologiskt jordbruk och tillverkning.
  • Årsangivelse – Man måste märka årgång på flaskan.
Lagring av Gran Reserva i ektunnor i en vinkällare i Rioja

Lagring av Gran Reserva i ektunnor i en vinkällare i Rioja

Klassificeringar & lagrinsbeteckningar

Om du köper en Rioja kommer du springa på deras olika lagrinsbeteckningar som kan vara svåra att förstå exakt vad de innebär. Nedan har vi därför sammanställt dem så att du enklare ska förstå exakt vad det är för vin du köper och varför det smakar som det gör.

  • Joven (ung på svenska): Denna beteckning är enklat att förstå om man översätter den till Svenska. Viner märkta som Joven är unga och fräscha viner som inte lagrats alls.
  • Crianza (växer upp): Viner som lagrats i minst två år varav ett av dessa i ekfat och därmed fått “växa upp”.
  • Reserva: Den näst finaste beteckningen där vinerna lagrats i minst tre år där ett av dessa, precis som för en Crianza, måste vara på ekfat.
  • Gran Reserva: Den finaste beteckningen där vinerna minst lagrats i 5 år där två måste vara på ekfat. Denna långa lagring ger komplexa viner som har djupa kryddiga toner av vanilj. Eftersom de lagrats längre förlorar de sin strävhet och ger ett mer balanserat vin som är mjukt och lent i munnen.

Vinernas karaktär

Det är svårt att ge ett direkt svar här på grund av regionens storlek och subregionernas varierande klimat. Dessutom så ger de olika lagringslängderna viner med väldigt olika smaker. Men om man ska generalisera lite så kan man säga att ett Rioja-vin kännetecknas av sin fyllighet med kryddiga aromer och smaker av röda och svarta frukter och bär. De har en balanserad struktur med mjuka tanniner och hög syra som ger viner som man kallar torra men stäva som uppskattas av både nybörjare och vinkännare.

Det finns två olika stilar i Rioja som även dessa påverkar vinets karaktär avsevärt. Dessa är traditionell och modern stil.

Traditionell Rioja

Traditionell stil innebär att vinet har lagrats längre och lagringen sker i ekfat från Amerika. Vinerna görs på en blandning av druvor där Tempranillo är huvudingrediensen som sedan blandas med Graciano och Garnacha. Det som gör de traditionella vinerna unika är att de går att dricka när de levereras men även går att lagra på flaska under många år.

Modern Rioja

Dessa viner är unga fräscha och tillverka uteslutande på Tempranillo. Fatlagring sker på fat tillverkade av fransk ek och faten byts ut ofta. Vinerna har en högre alkoholhalt och med en fruktigare profil.