Wine Society / Topplistor / Bästa rosévinet under 100kr

Bästa rosévinet under 100kr

En flaska rosévin behöver inte kosta skjortan! Vi listar de 5 bästa alternativen under 100kr i Systembolagets sortiment.

Rosévin har gått från att mest ses som en sommardryck till en året runt-favorit, och dess popularitet fortsätter att öka bland vinälskare världen över. Roséviner erbjuder smakalternativ som passar de flesta vindrickare, de flesta är lätta och fruktiga, men det finns även mer komplexa och strukturerade alternativ för den kräsne finsmakaren. Förutom den friska och fruktiga smaken tilltalar även rosévinets färgpalett många med allt från blekt laxrosa till djupare hallonnyanserade alternativ.

Bästa rosévinerna under 100kr på Systembolaget

En flaska vin behöver inte kosta skjortan! Även om vinpriserna rent generellt ökat markant under det senaste decenniet beroende på ökade transportkostnader, materialkostnader och alkoholskatter så går det fortfarande att hitta riktiga fynd under 100 kronor. Vi har listat de 5 bästa alternativen i Systembolagets sortiment.

Topp 5 bäst rosévinerna under 100kr 2024

Hur tillverkas rosévin

Tillverkningen av rosévin börjar med urvalet av rätt druvor. Många roséviner är gjorda på röda druvor vart färgen extraheras från skalen, men vinmakarna kan använda olika druvsorter eller blanda röda och vita druvor för att uppnå önskad smakprofil och färgton. Produktionen startar med en mjukpressning vart druvorna pressas lätt för att extrahera färg och smak utan långvarig kontakt med skalen. Tiden som druvsaften får vara i kontakt med druvskalen styr sedan vinet mot önskad smak och färg. Lagring och blending adderar sedan komplexitet, vilket följs av en filtrering för att ge vinet dess klarhet.

Popularitet och mångsidighet

Roséviner harunder senaste åren fortsatt att öka i populäritet bland vinälskare världen över. Dess vackra färgskala och förfriskande smakpalett har länge gjort den till en favorit till sommarens picknick eller fest. Den ökande populariteten under även andra årstider än sommaren kan tillskrivas dess mångsidighet. Vare sig du letar efter ett torr eller sött vin så finns det alternativ som tilltalar alla smakpreferenser.

Priser kan ändras på Systembolaget
Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner. Prisändringar kan ske ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris – lägre eller högre. Vi försöker alltid uppdatera så att du får rätt pris, men vi är mycket tacksamma om du meddelar oss  om något vin har olika pris på vår lista och på Systembolaget.

Bild på vår Skribenten Jonatan på Wine Society
Skrivet av: Jonatan RajalaMin vinresa började för många år sen, men har alltid tillhört kategorin vindrickare som inte riktigt vet varför eller varför inte jag tycker om ett specifikt vin. Har nu gett mig fasiken på att lära mig mer om vin och åtminstone bli en hobby-expert, en resa som jag tänkte dela med er läsare genom olika artiklar som jag hoppas även ni finner lärorika