Wine Society / Topplistor / Rött vin

Rött vin

Om du är som oss och älskar rött vin så har du säkert också stått på systembolaget och kliat dig i huvet när du ska köpa en flaska rött vin. För att ge dig lite hjälp på traven så ger vi dig våra favoriter från rödvinshyllan.

I Systembolagets sortiment finns det drygt 8500 olika röda viner på flaskor och boxar vilket gör det väldigt svårt att testa sig fram till just den flaskan som man gillar. För att underlätta detta för dig så har vi tagit fram en topplista över de röda viner som vi gillar bäst i Systembolagets sortiment under 2024.

Här hittar du ett axplock av viner från olika länder som är gjorda på helt olika druvor. Vi har försökt att enbart ta med ett vin från varje land och inte viner som är gjorda på samma druva för att få en lista som är så komplett som heltäckande som möjligt.

Bästa röda vinet 2024 på Systembolaget

Hur tillverkas rött vin

1. Vinrankornas skörd

Röda vindruvor skördas manuellt eller maskinellt beroende på vingårdens storlek och traditioner. Skörden sker vanligtvis på morgonen för att druvorna ska vara svala och bibehålla sin fräschhet.

2. Krossning och avstjälkning

Efter skörden transporteras druvorna till vineriet där de först krossas för att bryta skal och frigöra saften. Därefter avstjälkas druvorna för att separera stjälkar från frukten.

3. Jäsning

Druvsaften, även kallad must, jäser tillsammans med druvornas skal och kärnor. Under denna process omvandlas druvsocker till alkohol och koldioxid. Temperaturkontroll är viktig för att bevara vinets aromer.

4. Maceration

Efter jäsningen ligger druvsaften och druvskalen tillsammans under en period för att extrahera färg, smak och tanniner från skalet. Detta kan pågå i några dagar till flera veckor beroende på önskat vinets stil.

5. Pressning

Efter maceration pressas vinet för att separera det fasta materialet (skal och kärnor) från den flytande delen (vinet). För finare viner används en försiktig pressning för att undvika att för mycket bitterhet extraheras från druvskalen.

6. Lagring och mognad

Det röda vinet lagras sedan vanligtvis på ekfat eller ståltankar för att mogna och utveckla komplexitet. Det kan genomgå malolaktisk jäsning för att mildra syror och förbättra smaken.

7. Filtrering och buteljering

Innan vinet buteljeras, filtreras det för att avlägsna eventuella fasta partiklar och klaras upp. Efter detta buteljeras vinet och kan sedan antingen konsumeras relativt snabbt eller lagras under flera år beroende på typ av vin.

Detta är en grundläggande översikt över processen för att tillverka rött vin. Varje steg påverkar vinets smak, doft och struktur och kan anpassas för att skapa olika stilar och kvaliteter av röda viner.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.