Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winesociety/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math-pro domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winesociety/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Italien - Wine Society
Wine Society / Vinland / Italien

Italien

Italien är en av världens främsta vinproducenter med ett enormt utbud av vinregioner, vinproducenter och inte minst fina viner. Vinproduktionen i landet sträcker sig långt bak historiskt och under årens lopp har produktionen förfinats och ger oss idag kända vinstilar som är helt unika som Amarone, Chianti och Barolo.

Visste du att Italien står för mellan 15 – 20 % av världens vinproduktion och tillverkar 48,9 miljoner hektoliter per år. (källa 1)

Italiens 20 vinregioner

Italien har en yta av 302 073 km² består av 20 olika vinregioner som är utspridda runt om på fastlandet och på olika öar. Varje region har sin egen unika terroir som ger upphov till stora variationer av smaker. Några av de mest kända regionerna är Puglia, Toscana, Piemonte, Veneto och Sicilien. Varje region är i sin tur uppbyggd av många olika distrikt som även dessa har sina egna vintraditioner och vissa av dessa distrikt kan till och med vara mer kända än regionen som de tillhör. Exempel på detta är distriktet Valpolicella i Veneto där tillverkningsmetoden Ripasso kommer från och den tekniken används för att skapa det kända vinet Valpolicella Ripasso. Chianti är också ett distrikt som du säkert hört talas om som ligger i vinregionen Toscana.

Vacker vingård i Toscana.

Druvor

I Italien odlas det hundratals olika druvsorter vilket gör att det är otroligt komplext att lära sig allt om italienska viner. Det odlas både inhemska och internationella druvor och om jag ska försöka ge dig en lista med de mest kända druvorna som du bör känna till så är det:

Inhemska druvor som bara förekommer i Italien:

  1. Sangiovese – Druva som används i Toscanska viner som exempelvis Chianti
  2. Aglianico – Odlas mestadels i södra Italien och används för att tillverka Aglianico del Vulture
  3. Nero d’Avola – Detta är vad jag brukar kalla för en Ö-druva då den nästan uteslutande odlas på Sicilien och används för att tillverka det härliga vinet Nero d’Avola di Sicilia.

Internationella druvsorter som har stor betydelse för Italisen vinkultur

  1. Pinot Grigio
  2. Montepulciano
  3. Barbera

Italiens klassificeringssystem för viner

Italiens delar in sina viner i två huvudklasser som är Vini da Tavola (Bordsvin) och Vini di Qualità Prodotti in Regioni Determinate (Kvalitetsvin). I dessa klasser så finns det två underkategorier som regleras av stänga regler och lagar.

Kvalitetsvin

DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita

Detta är den finaste klassificeringen av italienska viner och för att få den så måste man följa väldigt hårda och stränga regler kring tillverkning, produktion geografiskt ursprung samt vilka druvsorter man får använda. Exempel på ett DOCG vin är Enzo Bartoli som är ett Barolo vin från distriktet med samma namn.

DOCG-viner är under sträng kontroll och måste uppfylla strikta krav gällande druvsorter, vinifiering och geografiskt ursprung. Detta syftar till att garantera högsta kvalitet.

– Exempel på ett DOCG vin är Enzo Bartoli som är ett Barolo vin från distriktet med samma namn.

DOC – Denominazione di Origine Controllata

Denna klass visar också på hög kvalitet men man behöver inte uppfylla lika många och strikta krav som i den finare DOCG klassificeringen. Här fokuseras det mer på vilka druvsorter som får odlas och användas samt hur viner ska lagras innan försäljning.

– Exempel på ett bra DOC vin är Zenato som är ett Soave vin från Veneto-regionen.

Bordsviner

IGT (Indicazione Geografica Tipica)

Denna klassifiering faller under huvudkategorin bordsviner och ger de finaste bordsvinern. Det krävs att vinet måste uppfylla vissa regler kring geografisk ursprung för att få IGT status men man har mycket större flexibilitet när det gäller vilka druvsorter man får använda och hur vinet produceras.

– Exempel på ett bra IGT vin är Villa Puccini som är ett Toscana vin från regionen med samma namn.

Vino da Tavola

Här omfattas vinet inte av några större regler vilket ger stor frihet kring vilka druvor man blandar och hur vinet ska tillverkas. Detta gör att det finns många väldigt spännande och experimentella viner i denna kategori. Men vinerna är inte särskilt sofistikerade.

Kända vinstilar

Det finna många olika vinstilar och tillverkningsmetoder i Italien men några de mest kända som uppskattas av både novisa vindrickare och vinkännare är:

  • Chianti
  • Amarone
  • Barolo

Källor
1. https://www.statista.com/statistics/240638/wine-production-in-selected-countries-and-regions/

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonEngagerad vinskribent med en genuin passion för vinets värld. På vår hemsida delar jag med mig av detaljerade vinrecensioner, utforskar vinregioner och ger tips för att hjälpa dig hitta rätt vin för alla tillfällen. Mitt mål är att utbilda och inspirera läsare, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren vinälskare.
Relaterade artiklar
Senaste artiklar