Wine Society / Artiklar / Beställa vin på nätet bäst i test 2024

Beställa vin på nätet bäst i test 2024

Har du inte beställt vin på nätet så är det något som du måste testa. Det är väldigt smidigt och oftast billigare än på systembolaget.

Advertisements

Sedan 2007 kan du beställa vin på nätet och det är oftast billigare och mycket smidigare än att gå till systembolaget och köpa vin. Sedan dess har det dykt upp väldigt många olika nätbutiker som erbjuder nätköp av vin. Hos dessa kan du beställa hem allt från enskilda flaskor men också vinlådor som till och med går att få som abonnemang. För att göra livet lite lättre för dig så har vi tagit fram en topplista där vi presenterar de nätbutiker som vi tycker är bäst.

Topplista vinbutiker för att beställa vin på nätet

De bästa & säkraste vinbutikerna online

1. Vinoteket

Vinoteket är en av de större aktörerna på nätet och erbjuder noggrant utvalda viner från hela världen med snabb leverans. Oavsett kunskapsnivå eller budget så kommer du hitta ett vin som passar dig. De har över 59 000 omdömen på Trustpilot med ett genomsnittligt omdöme på 4,5 vilket är väldigt bra och gör Vinoteket till en trygg webbshop att köra vin från.

2. Vinello

Vinello är ett familjeföretag med säte i Dresden, Tyskland och grundades 2009 och drevs fram till 2011 från hemsidan onlineweinkeller.de. Därefter bytte de namn till Vinello och har haft en stadig tillväxt och leverar idag vin över hela världen. Vinello är en av de största aktörerna på den svenska marknaden och erbjuder smidiga och punktliga leveranser. Detta är en av ett fåtal aktörer bortsett från Systembolaget som säljer bag in box viner.

Advertisements

3. Winefinder

Winefinder drivs från vårt grannland Danmark och är Nordens ledande nätbutik för kvalitetsviner. De startade redan 2005 som en klubb för vinälskare och öppnade sin svenska vinförsäljning 2007. De har sedan dess blivit en av de största aktörerna i Sverige och har ett internt “wine team” som kan hjälpa dig genom hela köpresan. En kul funktion som de har på sin hemsida är sin outlet där du kan fynda viner. Med ett genomsnittligt betyg på 4,3 baserat på 1700+ omdömen på Trustpilot kan du vara trygg med dina inköp.

Lagändring som gjorde det möjligt att beställa vin online

Sedan en lagändring 2007 är det lagligt för Svenska privatpersoner att beställa vin på nätet från andra aktörer än Systembolaget. Det historiska beslutet i Rosengrendomen 2007 öppnade upp för privatpersoner att importera vin genom distanshandel från andra EU-länder. Det har öppnat upp för en mångfald av alternativ när det gäller att handla alkohol som tidigare inte funnits.

Detta har lett till att man kan kringgå det svenska monopolet som Systembolaget har lett till tillväxten och ett ökat utbud av onlinebutiker som specialiserat sig på försäljning av vin och alkohol på nätet. Med en växande marknad av aktörer där du kan beställa alkohol på nätet är det viktigt att vara medveten om att det finns både pålitliga och mindre seriösa aktörer på nätet. För att du ska känna dig säker när du handlar vin online så har vi sammanställt en topplista nedan med de bästa webshopparna där du kan köpa vin online.

Mångfald och utbud vid köp av vin på nätet

Med hjälp av det ökade antalet online butiker som säljer vin och sprit finns det nu möjlighet att upptäcka och utforska ett långt större utbud av viner från olika världsdelar som tidigare inte var möjligt. Detta är positivt för oss som är vinälskare då det möjliggör att vi kan prova viner som annars inte varit tillgängliga via Systembolaget. Det har också skapat ett större community där vinälskare kopplas samman och kan diskutera och betygsätta viner. Med hjälpa av dessa kan du lätt hitta vintopplistor där viner rankas. Detta är ett väldigt bra sätt för att hitta nya spännande viner.

Advertisements

Tips för att beställa vin säkert

  1. Läs recensioner: Ta del av andra kunders erfarenheter för att få en inblick i varje butiks pålitlighet och produktkvalitet.
  2. Kontrollera certifieringar: Se till att butiken har nödvändiga licenser och överensstämmer med de gällande reglerna för alkoholförsäljning.
  3. Jämför priser och erbjudanden: Utforska olika butiker för att hitta de bästa priserna och de mest fördelaktiga erbjudandena.

Att köpa vin online har blivit en spännande och bekväm möjlighet för svenska konsumenter. Genom att navigera genom det växande utbudet och hålla sig informerad kan du inte bara njuta av dina favoritdrycker, utan också utforska nya smaker och upplevelser på ett tryggt och bekvämt sätt. Slå dig ner, klicka, och låt den digitala vinresan börja!

Beställa vin från systembolaget

Det går tyvärr inte att beställa vin från systembolaget direkt hem till dörren. Men det går att beställa till ett ombud. Ett ombud är exempelvis en matbutik eller tobaksbutik som tar emot beställningen och du får sedan åka dit om hämta dina viner. Detta är en bra lösning för dig som bor långt ifrån ett systembolag.

Vanliga frågor vid köp av vin på nätet

Kan man beställa vin på online?

Ja, som Svensk konsument kan du köpa vin online tryggt och säkert från företag i andra EU-länder.

Advertisements

Varför får man köpa vin på nätet?

Efter Rosengrendomen 2007 så blev det lagligt för svenska konsumenter att köpa och importera vin & sprit från utländska aktörer.

Hur beställer man vin på nätet?

Det finns ett stort antal seriösa aktörer som säljer vin online. Du hittar en topplista med de bästa vinbutikerna online här

Är det lagligt att sälja alkohol på nätet?

Det är inte lagligt för Svenska privatpersoner eller företag att sälja alkohol på nätet. Men företag i andra EU-länder får sälja och leverera alkohol till Svenska konsumenter enligt Rosengrendomen.

Advertisements
Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna