Wine Society / Drinkrecept / Kaffe Karlsson

Kaffe Karlsson

Kaffe Karlsson är precis som namnet avslöjar en kaffebaserad cocktail som kombinerar den djupa och rika smaken av kaffe med en touch av sötma och en kick av alkohol från Baileys och apelsinlikör. Denna spännande drink är perfekt för dem som älskar kaffe och letar efter en uppiggande och välsmakande kaffedrink.

Advertisements

Kaffe Karlsson ingredienser och recept

  • 3 cl Baileys
  • 3 cl Apelsinlikör (t.ex. Cointreau eller Triple Sec)
  • 15 cl Kaffe (nybryggt)
  • Vispad Grädde

Kaffe Karlsson instruktioner

  • Häll upp Baileys och apelsinlikören i ett värmetåligt glas.
  • Häll i nybryggt kaffe i glaset och lämna ett par centimeter fritt upp till kanten.
  • Vispa grädden lite lätt, du kan t.ex. skaka den en kort stund i en shaker tills du har en luftig men fortfarande lös konsistens.
  • Använd en sked för att försiktigt hälla på grädden så att den lägger sig och stannar kvar ovanpå drinken.
  • Som en sista detalj kan du garnera toppen med riven choklad, chokladströssel eller kanel.
kaffe-karlsson-drink

Kaffe Karlsson är precis som namnet avslöjar en kaffebaserad cocktail som kombinerar den djupa och rika smaken av kaffe med en touch av sötma och en kick av alkohol från Baileys och apelsinlikör. Denna spännande drink är perfekt för dem som älskar kaffe och letar efter en uppiggande och välsmakande twist på traditionella kaffedrinkar.

Kaffe Karlsson historia

Det finns inget exakt facit kring när drinken Kaffe Karlsson uppfanns, men den skapades som en svensk/skandinavisk variant på den världskända kaffedrinken Irish Coffee. Namnet på cocktailen är helt enkelt kombination av huvudingrediensen kaffe och det klassiska svenska efternamnet Karlsson för att belysa att det är en svensk drink vi talar om.

Advertisements

Hur du gör en Kaffe Karlsson

Börja med att brygga en kanna med kaffe och plocka fram att värmetåligt glas. Häll i Baileys och apelsinlikören i glaset, du kan själv välja vilken apelsinlikör du vill använda efter din personliga smakpreferens, men om du är osäker så rekommenderar vi att prova dig fram med klassikerna Cointreau eller Triple Sec.
Lättvispa sedan grädden till en lätt luftig men fortfarande lös konsistens, du kan använda en traditionell visp eller skaka grädden i en shaker en kort stund tills du uppnått önskat resultat. Använd sedan en sked för att försiktigt hälla på grädden i glaset så att den håller sig ovanpå drinken.
Slutligen rekommenderar vi att garnera toppen av drinken med riven choklad, chokladströssel eller kanel som du strör över grädden.

Advertisements

Alternativa ingredienser

I de fall du söker en något starkare drink med lite mer smak av alkohol så går det utmärkt att hälla i en skvätt vodka i din Kaffe Karlsson efter din personliga preferens.

Advertisements

När passar det att servera en Kaffe Karlsson

En Kaffe Karlsson lämpar sig i princip till samtliga tillfällen vart du känner att du behöver en lite energikick från koffeinet som kaffet innehåller, men då det är en varm drink vi har i handen beställs den mest frekvent efter middagen när solen och temperaturen börjat sjunka något.

Bartender häller upp en Kaffe Karlsson
Advertisements
Bild på vår Skribenten Jonatan på Wine Society
Skrivet av: Jonatan RajalaMin vinresa började för många år sen, men har alltid tillhört kategorin vindrickare som inte riktigt vet varför eller varför inte jag tycker om ett specifikt vin. Har nu gett mig fasiken på att lära mig mer om vin och åtminstone bli en hobby-expert, en resa som jag tänkte dela med er läsare genom olika artiklar som jag hoppas även ni finner lärorika

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna