Wine Society / Artiklar / Sveriges bästa vinbloggar & hemsidor

Sveriges bästa vinbloggar & hemsidor

När vi började intressera oss för vin så försökte vi leta efter likasinnade personer som kunde lära oss mer om vårt nyvunna intresse. Det vi märkte rätt snabbt var att den digitala vinvärlden består av ett gäng större aktörer som man lätt hittar när man googlar. Men de mindre vinentusiasterna var svårare att hitta då […]

När vi började intressera oss för vin så försökte vi leta efter likasinnade personer som kunde lära oss mer om vårt nyvunna intresse. Det vi märkte rätt snabbt var att den digitala vinvärlden består av ett gäng större aktörer som man lätt hittar när man googlar. Men de mindre vinentusiasterna var svårare att hitta då de inte får lika mycket plats och utrymme på google.

Det fanns endel sidor som sammanställt listor på vinbloggar och andra hemsidor som relaterade till vin. Men listorna var dåligt uppdaterade och majoriteten av de som fanns med på listan hade slutat publicera nytt material någonstans mellan 2010 och 2015. Därför tänkte vi att vi ska göra ett nytt försök här och ta fram en mer komplett lista med de bästa vinbloggarna och hemsidorna på nätet. Och vi lovar att hålla den uppdaterad.

Lista med våra favoritbloggar på nätet

Elin Grube

Elin Grube är en passionerad vinskribent och även redaktör på ELLE mat & vin och en. Med mat och dryck som sitt specialområde har Elin etablerat sig som en respekterad journalist inom branschen. Våren 2023 släppte hon boken “Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen”. Följ med Elin Grube när hon tar oss med på en smakfull resa genom de mest njutbara aspekterna av mat, dryck och livet självt.

Till Elins blogg

MyWine by Elke Jung

Här har vi en veteran i vinbranschen som valt att starta en egen blogg där det skrivs om både vin, men även öl och cider. Elke Jung har arbetat med att bevaka Systembolagets lanseringar i över 35 år och skriver recensioner som kommer från hjärtat. Hon har studerat hotell och restaurang i Schweiz och innehar en WSET-sommelierutbildning. För att ytterligare stärka tyngden och trovärdigheten i hennes recensioner kan vi nämna att hon har arbetat som vinexpert inom de största medierna i Sverige, såsom radio P4, TT och diverse TV-kanaler.

På sin blogg delar hon öppenhjärtligt med sig av sina tankar, provanteckningar och recensioner, vilka publiceras löpande, vilket ger hennes blogg liv och attraktionskraft.

MyWine by Elke Jung

Fantasy dining – Maria Karlsson

Göteborgaren Maria Karlsson driver sedan 2011 denna härliga blogg som fokuserar på resor, mat och inte minst viner! Här får du följa Marias smakresor över hela världen där hon provar på allt från foodtrucks till fine dining och härliga vinprovningar. Hon är inte bara en självutnämnd “foodie” utan även utbildad sommelier och bjuder på intressanta analyser och recensioner av viner. Om du är som mig och gillar kombinationen av resor och viner så är det den här bloggen som du ska lägga på minnet 2024.

Till bloggen Fantasy dining

Håkan Nilsson

Håkan Nilsson är en framstående sommelier och vinprovare och veteran inom vinvärlden med rötterna i restaurangbranschen sedan 1977. I sin blogg bjuder han in dig till en smakfull resa genom hans liv och passion för vin. Han inspirera och förmedla sin passion för vin och gastronomi genom att även anordna uppskattade vinresor över hela världen. Han är medlem i Sveriges Vinskribenters förening och författare till flera vinböcker och har mottagit flera utmärkelser.

Till Håkans blogg

JC Vintankar

Jan-Christer är en vinentusiast som har skrivit om viner på sin blogg sedan 2010. Han kvalar in på listan på grund av sitt brinnande intresse för vin och sina utförliga inlägg kring de viner som han testar. På bloggen JC Vintankar publiceras inlägg frekvent, vilket gör den mycket intressant att följa. Jan-Christer är inte utbildad som sommelier, som många andra på denna lista, utan beskriver viner utifrån sin egen 30-åriga erfarenhet som vinskribent, vilket bidrar till en genuin känsla och rolig läsning.

Till JC Vintankar

Sommeliern – Joacim

En tar dig med på en resa genom mat och vin på sin hemsida och blogg. Han är utbildad sommelier med examen från Gastro Academy Bar- och Restaurangchefsutbildning. Med fördjupade sina kunskaper om vin, vintillverkning och matkombinationer levererar han en intressant och inspirerande läsupplevelse på sin blogg.Han driver även vinpodden “Sommeliern” och håller regelbundna vinprovningar.

Till Sommeliern

Öhmans mat & vin

Anders beskriver sig som en medelålders farfar med en passion för mat och härliga viner. Men vi tycker att den beskrivningen säljer honom lite kort med tanke på att han faktiskt är en av Sveriges bästa provningsledare och vinutbildare! Vi gillar hans inställning att viner inte bör bedömas med siffror utan utifrån upplevelse och känsla. Bloggen är ett sätt för Anders att komma ihåg och minnas sin smak och dryckesresa. Samtidigt ger den oss en en inblick i en vin entusiasts och professionell utbildares värld.

Till Öhmans mat & vin

Vanliga frågor gällande vår lista

Hur väljer ni ut de hemsidor och bloggare som är med i listan?

Många av de bloggar som finns med på listan har vi följt under de senaste åren och är sånna som vi subjektivt gillar. När vi lägger till en ny blogg eller hemsida i listan kontrollerar vi deras blogg eller hemsida och läser deras inlägg för att säkerhetsställa kvaliteten. Vi kontrollerar även att de publicerar nytt innehåll löpande.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.