Wine Society / Artiklar / Världens starkaste öl

Världens starkaste öl

Öl med extremt hög alkoholhalt är en smal nischprodukt. Men för bryggerier kan det vara intressant att skapa uppmärksamhet kring sin produktion genom att producera ölsorter med väldigt hög alkoholhalt. Här kommer vi bland annat att titta på vad som krävs för att brygga mycket stark öl och försöka svara på frågan om det verkligen är öl, bara för att det marknadsförs som det.

Rekordnoteringen ligger nära 70 %

Världens starkaste öl är för närvarande Brewmeister Snake Venom, som har en alkoholhalt på hela 67,5% ABV. Detta skotska öl är bryggt av Keith Brewery LTD i Keith, Moray (tidigare Brewmeister). Snake Venom skapades med användning av rökt torvmalt och två typer av jäst under produktionen. 

Gå med i vårt nyhetsbrev för att läsa resten av artikeln

Det är helt gratis att gå med och vi skickar vintips och tävlingar. Vi delar inte din mailadress med tredje part

Förutom Snake Venom finns det ett par andra andra ölsorter med extremt hög alkoholhalt som Brewmeister Armageddon med 65% alkohol och Schorschbräu Schorschbock 57 med 57% alkohol. 

Frysdestillering är hemligheten

Öltillverkare som gör öl med mycket hög alkoholhalt använder oftast eisbock-metoden, där ölet fryses flera gånger under fermenteringsprocessen för att öka alkoholhalten. Eisbock-metoden börjar med att man brygger en Doppelbock, en typ av tysk lager som är känd för sin fyllighet och maltighet. Efter jäsningen utsätts ölet för en frysningsprocess där en del av vattnet i ölet fryser före alkoholen på grund av dess högre fryspunkt och separeras från den återstående vätskan. Detta koncentrerar ölets alkohol och smaker, vilket resulterar i en Eisbock med en alkoholhalt som kan bli extremt hög om man fryser ölet flera gånger.

Enbart jäsning kan också ge alkoholstark öl

För ölsorter som produceras i större volym och som har en hög alkoholhalt kan man nämna vissa starka belgiska trappistöl eller imperial stouts som ofta har en alkoholhalt på mellan 8% och 12%, vilket är betydligt högre än genomsnittliga ölsorter samtidigt som de är tillgängliga på en bredare marknad. Dessa öl kombinerar en rik smakprofil med en högre alkoholstyrka, vilket gör dem till ett populärt val för de som söker en intensivare ölupplevelse utan att gå till de mest extrema nivåerna. 

Det går att uppnå en alkoholstyrka på 12-15 %  genom att använda en vört med hög andel fermenterbara sockerarter och kontrollera jäsningstemperaturen. För att höja alkoholhalten ytterligare några procent, men utan att fysdestillera öl med Eisenbock-metoden, kan man använda särskilda jäststammar och en noggrant optimerad jäsningsprocess. Det finns bryggerier som har lyckats med detta men deras öl marknadsförs ofta som “barley wine”.  Om du är ute efter öl som jäst till hög alkoholstyrka och frysdestillerats ska du leta efter Imperial stouts. Här är några bryggerier som är kända för att experimentera med den typen av öl och ofta låter dem jäsa till hög styrka:

  • Russian River Brewing.
  • Founders Brewing
  • Hill Farmstead Brewery

Systembolaget säljer omkring tio öl med en alkoholsyrka på 16 % eller mer. Den starkaste är i skrivande stund The Bruery, Ivorie med en alkoholstyrka på 17,2 % vol. Den ölen är lagrad på whiskyfat och inte bara extremt stark utan även prisbelönt för sin smak. Bland de starkaste ölen på Systembolaget finns också flera imperial porters från det svenska bryggeriet Dugges.

Öl med mycket hög alkoholhalt får en annan smak

Öl med så hög alkoholhalt är ofta mycket annorlunda i smaken jämfört med traditionella öl. Smaken kan vara söt, spritsig eller ha en mer komplex karaktär. Världens starkaste öl, Brewmeister Snake Venom, är känt för att inte bara smaka sprit utan där finns distinkta toner av mörk frukt och kola och en underliggande komplexitet. Det gör ölet väl värt att prova även om det inte bara är kicken av att ha druckit världens starkaste öl som du är ute efter. Tänk bara på att det räcker med ett mycket litet glas.

Är öl med extrem alkoholhalt verkligen öl?

Öl med alkoholhalter som närmar sig sprit och som kraftigt avviker från vanlig öl öppnar för en diskussion om vad som egentligen definierar en öl. Traditionellt sett har öl definierats som en jäst dryck framställd av malt, vatten, humle och jäst. Många öl har dock många flera ingredienser, oftast i form av smakämnen. 

De öl vi tagit upp i den artikeln, som är extremt starka,  bygger på samma grundprocess som traditionell öltillverkning.Trots den höga alkoholhalten har många av dessa öl en komplex smakprofil som helt klart påminner om öl. För att uppnå så hög alkoholhalt krävs dock speciella tekniker och tillsatser som gör att drycken avviker från vad vi normalt kallar för öl. Det flesta är ense om att dryck framställd genom ångdestillation inte är öl, för då skulle whiskey som, precis som öl, utgå från malt, kunna klassas som öl. Frystestillering kan sägas vara någon form av gränsfall.

Det finns alltså inte ett enkelt svar på frågan om när öl upphöra att vara öl. Kanske är det rimligast att kalla öl med en alkoholhalt på över 20 % som frysdestillerats för ölinspirerade spritdrycker. Eller så har man en mer inkluderande inställning till vad som är öl och inte.

Vanliga frågor och svar om världens starkaste öl

Vad är världens starkaste öl?

Historiskt sett har öl som Brewmeister Snake Venom och Strength In Numbers (ett samarbete mellan Brewdog och Schorschbräu) innehaft rekordet med extremt höga alkoholhalter. Då talar vi om styrkor på över 60 % alkohol.

Hur stark kan en öl bli?

Det finns ingen teoretisk gräns för hur stark en öl kan bli. Men när vi talar om normala tillverkningsmetoder begränsas det av jästens förmåga att omvandla socker till alkohol och av andra tekniska faktorer i bryggprocessen. För att nå extremt höga alkoholhalter används frysdestillation där man utnyttjar det faktum att alkohol fryser vid en lägre temperatur än vatten..

Varför gör man så stark öl?

Det finns flera anledningar. Bryggerier kan vilja sätta nya rekord och få uppmärksamhet eller tänja på gränserna för vad som är möjligt inom öltillverkning. Det finns också en marknad för extemt stark öl, även om den är förhållandevis liten.

Är det farligt att dricka så stark öl?

Ja. Därför är det viktigt att dricka extremt stark öl med stor försiktighet, i små mängder och glas.

Bild på vår Skribenten Jonatan på Wine Society
Skrivet av: Jonatan RajalaMin vinresa började för många år sen, men har alltid tillhört kategorin vindrickare som inte riktigt vet varför eller varför inte jag tycker om ett specifikt vin. Har nu gett mig fasiken på att lära mig mer om vin och åtminstone bli en hobby-expert, en resa som jag tänkte dela med er läsare genom olika artiklar som jag hoppas även ni finner lärorika
Relaterade artiklar
Senaste artiklar