Wine Society / Amaretto Sour

Amaretto Sour

Nattklubbsfavoriten Amaretto Sour är en uppfriskande, nötig, drink med smak av mandel blandat med fräscha citrusfrukter. Det är en väldigt enkel drink att göra så du kommer inte ha några problem att skaka ihop några stycken till din nästa middag. Amaretto Sour recept – 2 glas Instruktioner Alternativa ingredienser Hemligheten till att göra en perfekt […]

Nattklubbsfavoriten Amaretto Sour är en uppfriskande, nötig, drink med smak av mandel blandat med fräscha citrusfrukter. Det är en väldigt enkel drink att göra så du kommer inte ha några problem att skaka ihop några stycken till din nästa middag.

Amaretto Sour recept – 2 glas

  • 10 cl Amarettolikör
  • 6 cl citronsaft
  • 4 cl sockerlag eller ljus sirap
  • 2 äggvitor

Instruktioner

  1. Häll ner Amaretto, Citronsaft, sockerlag och äggvitorna i en shaker.
  2. Skaka allt vad du kan i 1 minut.
  3. Häll upp i två drinkglas med några isbitar i.
  4. Garnera med en citronskiva och inlagda körsbär.

Alternativa ingredienser

  • Spad från kikärtor – Du kan byta ut äggvitan mot kikärtsspad
  • Bourbon – Du kan blanda i 2 cl Bourbon i drinken för att ge den en vuxnare smak som gör drinken lite mindre fruktig i smaken.
Bartender som gör 3 drinkar amaretto sour

Hemligheten till att göra en perfekt Amaretto Sour

För det första ska du aldrig lägga is i shakern utan du måste torrskaka ingredienserna. Det är torrskakningen som gör att proteinet i äggvitorna koagulerar och skapar ett perfekt skum.

Om du är en person som gillar att sippa på din Amaretto sour länge så rekommenderar jag att du inte tillsätter is i glaset. Istället så förkyler du alla ingredienser i kylskåpet så att dom är kalla från början. På så sätt riskerar du inte att din drink blir vattnig medan du sakta dricker den.

Om du är gillar ett kraftigare skum på din drink kan du lägga ner några isbitar i shakern efter första torrskakningen och skaka drinken en andra gång med isen. Kylan från isbitarna kommer göra att skummet från äggvitan binder sig ännu hårdare och du får ett kraftigare skum samtidigt som drinken blir kyld. Använd sedan shaker silen för att separera isen från drinken när du häller upp den.

Vegansk Amaretto Sour

Om du är vegetarian eller är allergisk mot ägg så kan du byta ut äggvitan mot spadet från kikärtor. Spadet kallas för Aquafaba och stärkelsen från kikärtorna gör spadet perfekt för att skaka till ett skum. En äggvita motsvarar ungefär 2 matskedar spad så om du använder receptet ovan och häller ner 4 matskedar kikärtsspad istället och skakar så kommer du få ett perfekt skum och en helt vegansk drink.

Flaska med Disaronno Amaretto likör

Vad smakar en Amaretto Sour

Amaretto är en Italiensk mandellikör som har en stor nötig smak. Citronsaften tillför en syra som gör att du får en fräsch och nötig drink som blir krämig från den skakade äggvitan.

Om du tycker att denna klassiska drink är lite för fruktig för din smak kan du blanda ner lite Bourbon drinken för att balansera citrusen och ge drinken en lite mer vuxen smak. Var bara försiktig så du inte har i för mycket Bourbon då den lätt kan ta över smaken på drinken.

Amaretto Sour ursprung

Amaretto är en likör gjort på mandel och kommer från Italien där den är djupt rotad i den italienska matkulturen. Drinken Amaretto Sour introducerades 1974 av Amaretto producenten Amaretto di Saronno som ett sätt att öka försäljningen av deras klassiska likör Amaretto. Drinken fick snabbt stor uppmärksamhet på grund av dess enkelhet och på 1980-talet blev drinken en storsäljare på barer och restauranger runt om i europa.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna