Wine Society / Drinkrecept / Spicy margarita

Spicy margarita

Spicy margarita är en härlig och starkare version av den klassiska drinken från Mexico. Perfekt för en tacoafton.

Margarita är en mexikansk klassiker som är älskad över hela världen och det är den mest kända tequila baserade drinken. Här kommer ett recept på en ny modern och mer kryddstark tappning på denna klassiska drink.

Precis som den klassiska Margaritan så innehåller denna version tequila, triple sec (det går också att använda Cointreau) och lime juice. Ibland blandar man i sirap i drinken för att göra den lite rundare i smaken. Du kan servera drinken genom att skaka den i en shaker med is för att kyla ner, utan is eller med krossad is i glaset vilket också kallas för en “frozen margarita”. En margarita ska traditionellt sätt serveras i en så kallad “Champagne kupa” och kanten på glaset är traditionellt frostat med salt. I våra Spicy margarita variant så använder vi istället ett chillisalt för att ge den en extra “spicy” smak.

Spicy margarita recept

Recept för två st drinkar

 • 8 cl Tequila
 • 8 cl limejuice
 • 4 cl Triple sec eller Cointreau
 • 2 cl ljus sirap eller sockerlag
 • 1 st lime
 • 1 – 3 st hel röd torkad chilli eller jalapeño
 • Chillisalt

Instruktioner

 1. Ta fram två champagne kupor, fördelaktigt är om de stått i frysen i 30 minuter innan servering för att hjälpa till att kyla drinken.
 2. Häll upp ett rikligt lager med chillisalt på en liten assiett.
 3. Skära limen i 4 klyftor. Ta en klyfta och fukta kanten på glaset med den genom att dra den längst kanten. Vänd sedan glaset upp och ner och doppa kanen i chillisaltet.
 4. Skär 1 chilli i skivor, lägg undan 4 skivor och mortla resten. Häll sedan ner den mortlade chillin i shakern.
 5. Häll ner Tequila, Triple sec och sirapen i Shakern och skaka väl.
 6. Häll upp drinken i glasen, pressa ur saften ur en av limeklyftorna i vardera glas och toppa med två chilli skivor per glas eller en hel torkad chilli.

Chillisalt Recept

 • 1 dl Havssalt
 • 1-2 torkad Chilli. (Du kan välja den sorten chilli som du gillar bäst)

Instruktioner för Chillisalt

 • Lägg ner Chillin i en mortel eller en mixer och krossa den tills den blir om ett pulver.
 • Häll ner havssaltet och mixa det tillsammans med chillipulvret
 • Häll ner i en burk med lufttätt lock för förvaring.
Man och kvinna som dricker varsin spicy margarita

Margaritans historia

Det finns ingen enhetlig historia kring vem som skapade Margaritan. Men de flesta är överens om att den härstammar från Mexico. Det första nedskrivna receptet på Margarita pubicerades i Esquire 1953. En populär historia är att Carlos “Danny” Herrera skapade margaritan åt Marjorie King 1938. Danny behövde skapa en drink baserat på Tequila då Marjorie var allergiskt mot alla andra spritsorter. Hur hög sanningshalt det är i denna historia är oklart men det är en rolig anekdot.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.