
Whiskey Sour
Whiskey Sour är en av de mest klassiska och populära drinkarna i världen. När det kommer till sours drinkar, dvs. syrliga drinkar, så är Whiskey Sour antaligen den absolut mest populära cocktailen du kan finna. Drinken har en lång och gedigen historia med sin uppkomst i den amerikanska cocktailkulturen och fortsätter än idag att skina klart på cocktailhimlen.
Ingredienser Whiskey Sour
- 6 cl Bourbon whiskey (Vi rekommenderar t.ex. Jim Beam eller Maker´s Mark)
- 2 cl Citronjuice
- 2 cl Sockerlag
- 2 cl Äggvita
- 2 stänk Angostura Bitters
- Is
Instruktioner Whiskey Sour
- Börja med att hälla upp alla ingredienser förutom Angostura Bitters i en shaker utan is.
- Skaka shakern utan is tills äggvitan skummar och blandat sig med övriga ingredienser. Denna metod kallas torrskakning.
- Toppas sedan upp shakern med is och skaka om igen tills drinken blivit väl kyld.
- Sila upp drinken i ett Old Fashioned glas som du fyllt med is. Vi rekommenderar att du använder stora isbitar eller en iskula för att inte späda ut drinken mer än nödvändigt.
- Häll på ett par droppar Angostura Bitters över skummet och garnera sedan med en citron-, apelsinskiva och/eller ett körsbär.
Alternativ ingredienser & recept
Vad många inte känner till är att en Whiskey Sour kan göras med med eller utan äggvitan. Tillförandet av äggvitan ger drinken en mer len och krämig textur och inkluderas därför i många av de klassiska recepten då man anser att det ger en mer lyxig känsla till drinken, men i slutändan är det din personliga smakpreferens som avgör ifall du vill gå med äggvitan eller inte.
En intressant kuriosa är att äggvitans vara eller icke vara även fastställer vilken typ av glas drinken serveras i. En Whiskey Sour med äggvita serveras vanligtvis i ett glas med fot medans varianten utan äggvita ofta serveras i ett isfyllt tumblerglas.
Skulle du vara intresserad av en helt vegansk variant på Whiskey Sour hittar du ett recept på det här.

Whiskey Sour Historia
Whiskey Sour har en lång och anrik historia som sträcker sig ända tillbaka till 1800-talets mitt i Amerika. Även om man inte lyckats fastställa drinkens exakt uppkomst så omskrivs Whiskey Sour som cocktail initialt i boken “The Bartender’s Guide” från år 1862 av en av amerikas mest inflytelserika bartenders vid namn Jerry Thomas.
Från mitten av 1800-talet började just denna sorts sours drinkar öka i populäritet. Sours drinkar innebär förenklat att en stark eller hård basalkohol, som t.ex. whiskey, började blandas ut sura igredienser som citron eller lime eller söta ingredienser som socker eller sirap. Anledningen var att göra den starka och hårda spriten mer lättdrucken och därigenom tilltala en bredare publik. En god gissning är därför att även Whiskey Sour uppkom utifrån detta tänk vart det söta och syrliga eggar av whiskeyns distinkta smak.
Efter uppkomsten i Amerika började drinken att sprida sig och vinna populäritet världen över, mycket tack vara själva grundtanken till hur denna cocktail skapades från början. En Whiskey Sour är en utmärkt startpunkt för personer som vill ge sig in i världen av whiskeycocktails då den bjuder på en utmärkt balanserad smakprofil som kombinerar styrka, syrlighet och sötma. Det är därför en utmärkt och mångsidig cocktail som lämpar sig för både nybörjare och mer erfarna cocktailälskare.
Whiskey Sour Varianter
Även om vi anser att en klassisk Whiskey Sout fungerar alldeles utmärkt precis som den är så har det under åren självklart uppkommit varianter för de som vill testa och experimentera med olika alternativ. Ett par exempel på olika Whiskey Sour varianter är t.ex.:
- Amaretto Sour – Här ersätter man whiskeyn med mandellikören Amaretto vilket ger en lättare, sötare och naturligtvis nötigare variant av drinken.
- New York Sour – I denna variant så adderar man en skvätt rödvin som ett flytande lager på drinkens topp. Förutom att tillföra lite fruktighet till drinken så bidrar detta även till en vacker visuell effekt.
- Spicy Whiskey Sour – Här adderar vi ett par skivor jalapeños eller en skvätt av en kryddig ingefärssirap för att ge den redan breda smakprofil ytterligare en dimension av hetta.
När passar det att servera en Whiskey Sour
Det finns egentligen inga tillfällen vart du kan gå fel med att servera en Whiskey Sour! Denna smakrika och välbalanserade drink lämpar sig såvä till fest som vardag och tack vara sin enkelhet att bereda så skakas den snabbt ihop av såvel en nybörjare som en erfaren bartender. Så se till att inludera Whiskey Sour på drinklistan nästa gång du bjuder in till fest eller mingel så lovar vi att dina gäster inte kommer bli besvikna.

