Wine Society / Drinkrecept / Vegansk whiskey sour

Vegansk whiskey sour

En traditionell Whisky Sour som innehåller äggvita är inte vegansk, men det finns ett alternativ där äggvitan ersätts med aquafaba, kikärtsspad, för att skapa en vegansk version av drinken. Jag guidar dig genom processen att göra en vegansk Whisky Sour med detta unika substitut.

En klassisk Whisky Sour är traditionellt sett inte vegansk eftersom den innehåller skakad äggvita för att ge den dess karaktäristiska vita skum på toppen. Men jag ska visa dig hur man gör en vegansk whisky sour där vi byter ut äggvitan mot kikärtsspad (även kallat Aquafaba).

Kikärtsspadet kommer inte bara skapa ett bättre och mer passande skum till drinken, utan det kommer överträffa äggvitan som ingrediens på flera plan. Du har säkert fått en Whiskey Sour på krogen och märkt att den luktar lite märkligt. Detta beror på de skakade äggen som kan ge ifrån sig en lite unken lukt, vilket du kommer undvika då spadet från kikärtor är luktfritt. Du behöver inte heller oroa dig för risken att få tråkiga bakterier som livsmedelsburna produkter, som råa ägg kan innehålla. Och sist men inte minst så kan du som är vegetarian äntligen njuta av den goda smaken av en klassisk Whiskey Sour fast i en uppgraderad kostym.

Ingredienser

  • 6 cl Bourbon
  • 3 cl Citronjuice
  • 2 cl Sockerlag
  • 3 cl Spad från kikärtor

Instruktioner

  • Lägg alla ingredienser i en shaker.
  • Gör en kraftig “Dry shake”, vilket betyder att du inte tillsätter is i shakern.
  • Kontrollera att du har fått till en bra konsistens och ett fluffigt skum.
  • Häll över i ett glas och njut.
Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.