Wine Society / Bästa cava

Bästa cava

Cava är en otroligt populär dryck i Sverige vilket även resulterar i ett brett utbud. Vi har listat de 5 bästa alternativen i Systembolagets sortiment.

Cava, som är det spanska mousserande vinet, har med tiden cementerat sin plats som en favorit bland vinälskare världen över när det är dags att välja bubbel. Cavan har sitt ursprung i den Spanska regionen Katalonien vart den produceras av i huvudsak druvorna Macabeu, Xarel·lo, och Parellada. Denna trio av lokala druvor ger Cava dess karakteristiska fruktiga och fräscha smakprofil.

Bäst Cava på Systembolaget

Cava är en otroligt populär dryck i Sverige vilket även resulterar i ett brett utbud hos Systembolaget i många olika prisklasser. För att underlätta ditt val nästa gång du är på jakt efter en Cava har vi listat de 5 bästa alternativen i Systembolagets sortiment.

Topp 5 bäst Cava 2024

1. El Mar Sparkling Brut, Nr 73284

2. Cava Stars Organic, Nr 72601

3. Vilarnau Brut Nature Organic, Nr 7731

4. Dignitat Cava, Nr 78768

5. Cava Pinot Noir Rosé Organic, Nr 2216

Hur tillverkas Cava

Cava tillverkas genom den traditionella champagnemetoden, där en andra jäsning sker i flaskan. Druvorna handplockas och pressas försiktigt innan de genomgår den första jäsningen som ger ett basvin med låg alkoholhalt. Under den andra jäsningen lagras flaskorna horisontellt och koldioxiden som bildas fångas i vinet för att skapa bubblor.

Popularitet och mångsidighet

Det finns ett par olika orsaker till att cava är ett så populärt alternativ när det är dags att välja bubbel, först och främst erbjuder cava en fantastisk balans mellan pris och kvalitet. Den delar tillverkningsmetod med champagne men till en bråkdel av priset, vilket gör den till ett överkomligt “lyxalternativ”. Cava är även en väldigt mångsidig dryck som passar till alla tillfällen, oavsett om det är en avslappnad brunch, en festlig middag eller en speciell stund. Slutgiltligen gör de fruktiga tonerna och den krispiga friskheten i Cava den till en njutning för alla smaklökar, samtidigt finns det premium-alternativ som erbjuda komplexitet och djup som tillfredsställer även de mer krävande vinälskarna.

Cava Quiz – Testa dina kunskaper om Cava

Cava Quizet

Är du redo att utforska världen av denna sprudlande spanska skatt? Ta chansen att fördjupa dina kunskaper om Cava genom vårt underhållande och utbildande quiz. Från druvsorter och produktionsmetoder till smakprofiler och geografiska ursprung – detta quiz kommer att locka fram den riktiga cava-kännaren i dig. Gör dig redo för en resa genom de mousserande vinernas magiska värld. Lycka till! 🥂✨

1 / 5

Vad kännetecknar en Cava som klassificeras som "Brut Nature"?

2 / 5

Vad är "Cava de Paraje Calificado" och vad utmärker det?

3 / 5

Vad betyder det när det står "Reserva" på en Cava?

4 / 5

Vilket distrikt i Spanien är dominerande när det gäller produktionen av Cava och står för närmare 90% av den totala produktionen?

5 / 5

Vilken druvsort är unik för Cava. Denna druva används alltså inte när man gör Prosecco eller Champagne.

Your score is

The average score is 73%

0%

Bild på vår Skribenten Jonatan på Wine Society
Skrivet av: Jonatan RajalaMin vinresa började för många år sen, men har alltid tillhört kategorin vindrickare som inte riktigt vet varför eller varför inte jag tycker om ett specifikt vin. Har nu gett mig fasiken på att lära mig mer om vin och åtminstone bli en hobby-expert, en resa som jag tänkte dela med er läsare genom olika artiklar som jag hoppas även ni finner lärorika

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna