Wine Society / Topplistor / Bästa champagnen

Bästa champagnen

Champagne har blivit en självklar del av svenska firanden och speciella tillfällen. För att hjälpa dig att välja rätt champagne har vi listat de 5 bästa alternativen i Systembolagets sortiment.

Champagne, den lyxiga och festliga drycken, har gått bortom sina geografiska rötter för att bli en global symbol för förfining och firande. Detta mousserande vin, exklusivt producerat i regionen Champagne i Frankrike, har en lång historia, en noggrann produktionsprocess och en kulturell betydelse som sträcker sig långt bortom sina bubblande bubblor.

Bästa Champagnen på Systembolaget

Champagne har blivit en självklar del av svenska firanden och speciella tillfällen. Bröllop, födelsedagar och examensceremonier är ofta firade med hjälp av den klassiska drycken. Champagnens förmåga att förhöja festen och skapa minnesvärda ögonblick har gjort den till en symbol för festligheter och framgång i svenska kulturen, vilket även återspeglas av det breda sortimentet som återfinns hos Systembolaget. För att hjälpa dig att välja rätt champagne nästa gång det vankas fest har vi listat de 5 bästa alternativen i Systembolagets sortiment.

Bästa champagnen 2024

Spana även in våra andra topplistor vart vi rankat bästa cavan och bästa prosecco.

Här nedan hittar du även våra topplistor från tidigare år. Så om du är på jakt efter ännu fler nya champagner eller redan provar alla på årets topplista är vi säkra på att du hittar ännu fler spännande alternativ i listorna nedan.

Bästa champagnen 2023

Bästa champagnen 2022

Mest sålda champagnen 2023

Vi har studerat försäljningsstatistiken på Systembolaget och tagit fram en lista med de 5 mest sålda champagne flaskorna på Systembolaget under 2023.

PlatsNamnProducentSålda liter 2023
1Louis Massing BrutDeregard-Massing109 824,00 L
2Guldkula Premier CruMaison Burtin109 496,25 L
3Beaumont des Crayères Grande Réserve BrutBeaumont des Crayères98 022,00 L
4André Clouet Grande RéserveAndré Clouet92 089,50 L
5Philippe De Nantheuil BrutCVC NF92 074,50 L

Hur Champagne tillverkas

Champagne produceras vanligtvis av en blandning av tre druvsorter: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Varje druva bidrar med sina unika egenskaper till den slutliga blandningen. Chardonnay lägger till elegans och finess, Pinot Noir ger struktur och kropp, medan Pinot Meunier bidrar med fruktighet och friskhet.

En av de definierande egenskaperna hos äkta champagne är den noggranna metoden genom vilken den skapas – Méthode Champenoise, även känd som den Champagnemetoden på svenska. Denna noggranna process innebär att en sekundär jäsning sker i flaskan och skapar där signaturbubblorna. Från skörden av druvorna till skakningsprocessen som samlar sediment i flaskans hals, utförs varje steg med precision, tålamod och ett outtröttligt engagemang för kvalitet.

Champagne har en egen skala för sötman

Om du läser på en champagneflaska kommer du kunna se att det står exempelvis brut eller semi-sec på flaskan. Detta är skalan som förklarar champagnens sötma. Därför är det väldigt viktigt att kontrollera vad det står på flaskan innan du köper en champagne eftersom de kan smaka väldigt olika beroende på vart på skalan de befinner sig.

  • Brut nature – Detta är den absolut torraste champagnen som du kan hitta. Den innehåller inget tillsatt socker och har en väldigt låg sötma.
  • Extra brut – Något mildare torrhet och innehåller vanligtvis mellan 0-6 gram socker per liter.
  • Brut – Den vanligaste och mest populära stilen av champagne. Den är torr och har en balans mellan syra och sötma och innehåller vanligtvis 12 gram socker per liter. Om någon säger att dom gillar Champagne så är det oftast brut som de menar.
  • Extra dry – Lustigt nog så betyder detta att champagnen är halvtorr och inte jätte torr som man kan tro. Det finns toner av sötma även fast den överlag är torr i sin smakprofil.
  • Sec – Återigen har vi en förvirrande beteckning då “Sec” betyder torr på franska. Men en champagne som är sec är faktiskt söt och passar bättre till en efterrätt än som ett välkomstglas.
  • Demi-Sec/Semi-Sec – Råkar du köpa ett Semi-sec men tror att du köpt en brut kommer du verkligen känna skillnaden. En champagne som är Semi-sec är söt och innehåller vanligtvis 32-50 gram socker per liter. Smakprofilen är överhängande söt.
  • Doux – Detta är den absolut sötaste profilen och används nästan uteslutande som dessertchampagne och innehåller mer än 50 g socker per liter.

Prosecco och Cava har liknande skalor för sötma men de skiljer sig något från skalan för Champagne.

Champagnens populäritet och mångsidighet

Även om champagne ofta associeras med lyx och firanden sträcker sig dess mångsidighet även till middagsbordet. Dryckens livliga syra och bubblighet gör den till en utmärkt följeslagare till ett brett utbud av rätter, från delikat skaldjur och krämiga ostar till rikt fågelkött och smakrika efterrätter.

Champagne test – Testa dina kunskaper om Champagne

Champagne Quizet

Har du någonsin undrat över de sprudlande hemligheterna bakom denna ädla dryck? Testa dina kunskaper och fördjupa dig i världen av Champagne med vårt underhållande och lärorika quiz. Från druvsorter och produktionsmetoder till regionens geografi – detta quiz kommer att utmana dina kunskaper och låta dig utforska den fascinerande historien bakom Champagne. Gör dig redo att lyfta din kunskap till nya höjder och kanske upptäcka några överraskningar längs vägen. Skål och lycka till! 🍾✨

1 / 5

Vilken benämning använder man på den sötaste typen av Champagne där andelen socker är minst 5 gram socker per 100 ml.

2 / 5

Vad kallas den speciella blandningen av socker och vin som tillsätts före korkningen för att justera Champagne's sötma?

3 / 5

Vilken term används för den process där man vänder Champagne-flaskor för att samla sediment i flaskhalsen innan det avlägsnas?

4 / 5

Champagne tillverkas enligt Champagnemetoden, även kallad traditionell metod. Vad innebär den?

5 / 5

Vilken druva är det som bidrar med friskhet och elegans och är vanlig i champagne som ska lagras länge.

Du ett steg från ditt resultat!
Fyll i ditt namn för att vara med på topplistan. Om du även vill registrera dig för vårt nyhetsbrev, som innehåller fler quiz, vintips och lärorika artiklar så fyller du även i din mail och ditt telefonnummer.
Om du bara vill se ditt resultat så kan du klicka dig vidare utan att fylla i några uppgifter.

Your score is

The average score is 51%

0%

Bild på vår Skribenten Jonatan på Wine Society
Skrivet av: Jonatan RajalaMin vinresa började för många år sen, men har alltid tillhört kategorin vindrickare som inte riktigt vet varför eller varför inte jag tycker om ett specifikt vin. Har nu gett mig fasiken på att lära mig mer om vin och åtminstone bli en hobby-expert, en resa som jag tänkte dela med er läsare genom olika artiklar som jag hoppas även ni finner lärorika