Wine Society / Topplistor / Bästa vita boxen

Bästa vita boxen

Bag in box viners ökad populäritet har inte gått obemärkt förbi på Systembolaget, utbudet av vita boxviner fortsätter konstant att öka. Vi listar de 5 bästa vita boxarna i Systembolagets sortiment.

Vitt vin på box har under de senaste åren fortsatt att öka i populäritet bland vindrickare världen över tack vare sina smidiga och ekonomiska egenskaper. Vita boxviner utmärks av sin förpackning som består av en påse fylld med vin inuti en kartongbox, och erbjuder ett flertal fördelar för både producenter och konsumenter vilket förklarar dess ökad frammarsch på vinmarknaden.

Bästa vita boxen på Systembolaget

Bag in box vinernas ökad populäritet har inte heller gått obemärkt förbi på Systembolaget, utbudet av vita boxviner fortsätter konstant att öka sett till både tillgängliga alternativ och ökad kvalitet. Under de senaste åren har det även börjat dyka upp premiumboxar med en högre prislapp än vad vi traditionellt sett är vana vid att ett boxvin kostar. Att välja den bästa vita boxen på Systembolaget är därför idag en något mer komplicerad uppgift, men för att underlätta ditt val nästa gång du är på jakt efter ett vitt vin på box har vi listat våra favoriter med både pris och kvalitet i åtanke. Nedan hittar du vår topplista över bästa vita boxen 2024 på Systembolaget.

Topp 5 bästa vita boxen 2024

Kolla även in våra andra topplistor där vi testat de bästa röda boxvinerna och den bästa roséboxen.

Här nedan hittar du våra topplistor från föregående år, så om du känner att du redan provat alla på årets list eller helt enkelt inte hittar någon som känns intressant för dig så rekommenderar vi dig att ta en titta på föregående årens favoriter.

Topp 5 bästa vita boxen 2023

Topp 5 bästa vita boxen 2022

Mest sålda bag in box vitt 2023

Vi har studerat försäljningsstatistiken på Systembolaget och tagit fram en lista med de 5 mest sålda vita boxvinerna på Systembolaget under 2023. Här finner du två spanska viner i topp följt av en fransos. Något som är intressant är frånvaron av tyska rieslingviner på topplistan. På första plats finner vi “Castillo de Gredos” som såldes i hela 2 335 089 liter under helåret 2023. På andra plats finns “Lisa 1503 Bianco D’Artista” där boxen pryds av den karakteristiska tavlan Mona Lisa och tätt följt på tredje plats kommer “Les Fumées Blanches”. Skillnaden mellan andra och tredje plats är enbart 305 000 liter och lite kuriosa är att producenten François Lurton, som tillverkar tredjeplatsvinet Les Fumées Blanches, även har en bästsäljare bland roséboxarna där deras box “Les Fumées Blanches Rosé” kommer på tredje plats över de mest sålda roséboxvinerna under 2023. Se hela listan nedan.

Castillo de Gredos White wine – Spanien – Liter: 2 335 089
Lisa 1503 Bianco D’Artista – Spanien – Liter: 2 302 539
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc – Frankrike – Liter: 2 233 062
Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc – Ungern – Liter: 1 927 881
Leva Chardonnay Dimiat & Muscat – Bulgarien – Liter: 1 685 058

Fördelar med vitt vin på box

  • En av de mest utmärkande fördelarna med vitt vin på Bag-in-Box är dess långa hållbarhet efter att boxen öppnats. Tack vare den lufttäta förpackningen i en plastpåse minimeras kontakten med syre, vilket förhindrar att vinet oxiderar och bibehåller det drickbart en längre tid än traditionella flaskor. 
  • Ekonomiskt sett är Bag-in-Box-viner ofta mer prisvärda jämfört med flaskalternativ. Den större volymen av vin och den minskade materialanvändningen i förpackningen resulterar oftast i lägre priser per liter. 
  • Miljöaspekten är ytterligare en fördel som lockar många konsumenter. Den lätta förpackningen genererar mindre koldioxid vid transport och kräver  ävenmindre energi och material vid tillverkning, vilket gör Bag-in-Box till ett mer miljövänligt alternativ jämfört med traditionella glasflaskor.

Priser kan ändras på Systembolaget
Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner. Prisändringar kan ske ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.