Wine Society / Dyraste Champagnen

Dyraste Champagnen

Priset på champagne varierar ofast beroende på flera oliks faktorer som t.ex årgång, producent, druvsort och tillverkningsprocess. De dyraste champagnerna är ofta årgångsviner, vilket innebär att de är tillverkade på druvor från en ett exceptionellt skördår och har sedan lagrats under en längre period för att utveckla vinets komplexitet och mognad. Vi har listat de dyraste champagnerna i Systembolagets sortiment.

Champagne är troligen världens mest exklusiva och kända mousserande vin och utmärks av sin elegans, komplexitet samt den lyxiga och festliga känsla drycken för med sig. Det mousserande vinet produceras exklusivt i regionen Champagne i norra Frankrike, och har idag blivit synonymt med firande, glamour och lyx världen över.

Champagne tillverkas enligt strikta regler och traditioner som är unika för regionen Champagne, inga andra mousserande viner får titulera sig som en champagne ifall de producerats utanför regionen. Champagne är nästan alltid framställt på en blandning av tre olika druvor: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

Dyraste Champagnen på Systembolaget

Ibland kan det vara så att man vill slå på extra stort och öppna upp plånboken för något riktigt speciellt tillfälle eller firande. För dessa unika tillfällen vart man vill låta prislappen styra valet har vi listat de dyraste champagnerna i Systembolagets sortiment.

Observera att vi i denna topplista hållt oss till 750 ml flaskor för att ge en rättvis rangordning, det finns även magnum altnerativ som kommer i större flaskor och volymer vilket resulterar i en högre prislapp på sista raden.

Topp 5 dyraste champagnen 2024

1. Salon Vintage, Nr 91218

2. Bollinger La Côte aux Enfants Champagne, Nr 92478

3. Louis Roederer Cristal Rosé, Nr 93703

4. Armand de Brignac Brut Rosé, Nr 77932

5. Krug Rosé 27th Edition, Nr 94343

Priser på Champagne

Priset på champagne varierar ofast beroende på flera oliks faktorer som t.ex årgång, producent, druvsort och tillverkningsprocess. De dyraste champagnerna är ofta årgångsviner, vilket innebär att de är tillverkade på druvor från en ett exceptionellt skördår och har sedan lagrats under en längre period för att utveckla vinets komplexitet och mognad.

Precis som i andra branscher kan prestige- och lyxvarumärken, som t.ex. Dom Pérignon, Krug och Cristal, sätta en högre prislapp på sina champagner på grund av deras välrenomerade rykte och begränsade tillgång.

Champagne förknippas oftast med exklusiva tillfällen och festligheter, vilket också kan driva upp priset på de mer exklusiva alternativen. Det är inte alls ovanligt att samlare och konsumenter betalar höga summor för unika och sällsynta flaskor som kan bli samlarobjekt som ökar i värde med tiden eller som en symbol för ett riktigt speciellt och minnesvärt tillfälle.

När man pratar om den dyraste champagnen så är det därför både vanligt och viktigt att göra skillnad på exklusiva samlarobjekt och de alternativ som finns mer tillgänliga för oss vanliga konsumenter.

Dyraste Champagnen i världen

Det är inte helt simpelt att fastställa exakt vilken champagne som är den dyraste champagnen i världen. Många av dessa säljs på exklusiva auktioner och bevaras sedan i toppmoderna och säkra vinkällare som samlarobjekt.

Många experter anger dock Gout de Diamant Brut som den dyraste champagne-försäljningen som någonsin registrerats. Denna diamantchampagne klubbades för hiskliga 1,5 miljoner euro, och även om smaken påstås vara gudomlig så styrs den enorma prislappen främst av flaskan på vilken man fäst diamanter på 19 karat och tagit fram en guldetikett på 18 karat guld.

Tillverkning av champagne

Att tillverka champagne är en konstform som kräver både precision, erfarenhet och tålamod från vinmakaren. Efter att ha skördats så pressas druvorna och musten jäses till vin, man utför sedan en andra jäsningen vart en blandning av socker och jäst tillsätts till vinet innan flaskorna förseglas med en kork. Under denna andra jäsning produceras kolsyran, vilket ger vinet dess utmärkande och mousserande bubblor. Efter lagring och mognad utför man en process som kallas ”remuage” vart flaskorna regelbundet roteras så att jästnedslaget flyttas till flaskans nacke. Slutligen tas jästnedslaget bort genom degorgering och champagnen tappas upp igen med en sockerlag som kallas ”dosage”.

Olika sorters champagne

Det finns många olika stilar och varianter på champagne, några av de vanligaste är t.ex. Brut, Extra Brut, Demi-Sec och Rosé. Brut är den vanligaste och torraste varianten, medan Demi-Sec har en sötare karaktär och lämpar sig bättre till efterrätter. Roséchampagne tillverkas genom att blanda rött vin med mousserande vin för att få fram den rosa färgen och en fruktiga smakprofilen.

Priser kan ändras på Systembolaget
Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner. Prisändringar kan ske ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris – lägre eller högre. Vi försöker alltid uppdatera så att du får rätt pris, men vi är mycket tacksamma om du meddelar oss om något vin har olika pris på vår lista och på Systembolaget.

Bild på vår Skribenten Jonatan på Wine Society
Skrivet av: Jonatan RajalaMin vinresa började för många år sen, men har alltid tillhört kategorin vindrickare som inte riktigt vet varför eller varför inte jag tycker om ett specifikt vin. Har nu gett mig fasiken på att lära mig mer om vin och åtminstone bli en hobby-expert, en resa som jag tänkte dela med er läsare genom olika artiklar som jag hoppas även ni finner lärorika

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna