Wine Society / Vindruvor / Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon

Cabernet Sauvignon är en av världen mest prestigefyllda och populära druvor som ofta kallas “kungen av röda viner”. Vinerna utmärks av sina kraftfulla smaker, elegans och har en utmärkt förmåga att åldras väl, vilekt gjort druvan till en stor favorit bland vinkännare runt om i världen. Historia och Ursprung Druvan har en en rik och […]

Cabernet sauvignon druvklase

Cabernet Sauvignon är en av världen mest prestigefyllda och populära druvor som ofta kallas “kungen av röda viner”. Vinerna utmärks av sina kraftfulla smaker, elegans och har en utmärkt förmåga att åldras väl, vilekt gjort druvan till en stor favorit bland vinkännare runt om i världen.

Historia och Ursprung

Druvan har en en rik och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka flera århundraden. Den härstammar ursprungligen från Frankrike och Bordeaux-regionen vart den började odlas som en korsning av druvorna Cabernet Franc och Sauvignon Blanc, vilket även gett druvan dess namn. 

Redan på 1700-talet började druvan spridas och öka i popularitet runt om i världen, den odlas idag flitigt i flertalet regioner som Napa Valley i Kalifornien, Toscana i Italien och Maipo Valley i Chile.

Vad smakar Cabernet sauvignon

Vinerna är oftas kraftfulla, mörka och med en utmärkande intensiv doft. Druvan ger i huvudsak sträva viner som utmärks av inslag av vinbär, körsbär, plommon och grön paprika med en tydlig och långvarig eftersmak. 

Druvan är känd för att producera viner som åldras mycket väl och har därav potentialen utveckla sina smaker och aromer över tid.

Smakprofil

  • Fyllighet: 6 av 8
  • Strävhet: 7 av 8
  • Syra: 7 av 8
  • Jordighet: 4 av 8
  • Kryddighet: 6 av 8
  • Örtighet: 3 av 8
  • Mörkfruktighet: 7 av 8
  • Rödfruktighet: 5 av 8

Serveringstemperatur

16-18 grader.

Stilar av Cabernet sauvignon

Vinernas smak och karaktär varierar beroende på vart i världen de odlas och framställs.

Viner från Bordeaux-regionen: Denna variant har ofta en balanserad smakprofil med strukturerade tanniner och inslag av svarta vinbär, cederträ och tobak.

Viner från övriga regioner: Denna variant är ofta kraftiga och koncentrerade med tydliga inslag av mörka frukter, kryddor och vanilj från ekfat. De har en tendens att vara mer fruktiga och fylliga jämfört med Bordeaux Cabernet-viner.

Matparning

Tack vare sin bastanta struktur och framstående tanniner gör sig vinerna utmärkt med feta och proteinrika rätter med rött kött som lamm, nöt och vilt. Vinerna gör sig även bra med ostar och kryddiga rätter.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar