
Cabernet sauvignon
Cabernet Sauvignon är en av världen mest prestigefyllda och populära druvor som ofta kallas “kungen av röda viner”. Vinerna utmärks av sina kraftfulla smaker, elegans och har en utmärkt förmåga att åldras väl, vilekt gjort druvan till en stor favorit bland vinkännare runt om i världen.
Historia och Ursprung
Druvan har en en rik och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka flera århundraden. Den härstammar ursprungligen från Frankrike och Bordeaux-regionen vart den började odlas som en korsning av druvorna Cabernet Franc och Sauvignon Blanc, vilket även gett druvan dess namn.
Redan på 1700-talet började druvan spridas och öka i popularitet runt om i världen, den odlas idag flitigt i flertalet regioner som Napa Valley i Kalifornien, Toscana i Italien och Maipo Valley i Chile.
Vad smakar Cabernet sauvignon
Vinerna är oftas kraftfulla, mörka och med en utmärkande intensiv doft. Druvan ger i huvudsak sträva viner som utmärks av inslag av vinbär, körsbär, plommon och grön paprika med en tydlig och långvarig eftersmak.
Druvan är känd för att producera viner som åldras mycket väl och har därav potentialen utveckla sina smaker och aromer över tid.
Populära viner gjorda på Cabernet sauvignon
Smakprofil
- Fyllighet: 6 av 8
- Strävhet: 7 av 8
- Syra: 7 av 8
- Jordighet: 4 av 8
- Kryddighet: 6 av 8
- Örtighet: 3 av 8
- Mörkfruktighet: 7 av 8
- Rödfruktighet: 5 av 8
Serveringstemperatur
16-18 grader.
Stilar av Cabernet sauvignon
Vinernas smak och karaktär varierar beroende på vart i världen de odlas och framställs.
Viner från Bordeaux-regionen: Denna variant har ofta en balanserad smakprofil med strukturerade tanniner och inslag av svarta vinbär, cederträ och tobak.
Viner från övriga regioner: Denna variant är ofta kraftiga och koncentrerade med tydliga inslag av mörka frukter, kryddor och vanilj från ekfat. De har en tendens att vara mer fruktiga och fylliga jämfört med Bordeaux Cabernet-viner.
Matparning
Tack vare sin bastanta struktur och framstående tanniner gör sig vinerna utmärkt med feta och proteinrika rätter med rött kött som lamm, nöt och vilt. Vinerna gör sig även bra med ostar och kryddiga rätter.
