Pinot Noir
Den blå druvan Pinot Noir är antagligen den druva som innehar högst status i hela vinvärlden då den ger oss de världsberömda röda Bourgogne vinerna samt är en av de endast tre druvor som tillåts i Champagne. Pinot Noir druvan har sitt ursprung i just franska Bourgogne, men odlas idag även med vissa svårigheter i hela världen.
Pinot Noir Historia
Druvan Pinot Noir sägs ha börjat odlas redan på medeltiden av munkar i de franska regionerna Bourgogne och Champagne. Efter att ha provat olika alternativ och uppsättningar kom munkarna till slut fram till att den svårodlade druvan till slut verkade frodas och trivas i väldränerade sluttningar som vätte mot antingen syd eller ost.
Pinot Noir är en extremt svårodlad druva som först och främst kräver ett ideal klimat som varken får vara för varmt eller kallt. Denna druvsort har ett tunt skal vilket gör att den trivs allra bäst i ett något svalare klimat för att få fram den bästa och mest välsmakande varianten. Å andra sidan får de heller inte bli för kallt då druvan är väldigt känslig mot frost och kalla väderomslag. Det är därför man hittar de bästa och mest framgångsrika odlingarna i Bourgogne med sitt svala klimat och kalkrika jord.
Pinot Noir idag
Trots alla utmaningar med att odla Pinot Noir så har den spridits runt om i världen vart vinodlare tycker att det är värt att lägga ner lite extra arbete på att odla den kräsna druvan som ger så eleganta och komplexa viner. Idag odlas druvan i andra europeiska länder med svalt klimat som Tyskland, Österrike samt flertalet Östeuropeiska länder. Utanför Europa så hittar vi idag Pinot Noir odlingar i t.ex. USA, Chile, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.
Andra namn på Pinot Noir
Druvor kan ibland få olika namn i de olika länder som de odlas i och ha små variationer som skapas av skillnaderna i klimat, jordmåner och odlingssätt. Pinot Noir kallas t.ex. för Pinot Nero i Italien, Spätburgunder i Tyskland och Blauer Burgunder i Österrike.
Vad smakar viner gjorda på Pinot Noir
Rent generellt kan man säga att viner tillverkade på Pinot Noir druvan eleganta, medelfylliga och ljusröda viner. Smakprofilen innehåller allt som oftast inslag av röda bär som t.ex. jordgubbar och hallon och kryddiga toner. När vinerna får mogna är det även vanligt att inslag av svamp växer fram i smaken.
Som vi tidigare nämnt så blandas även Pinot Noir ofta med druvan Chardonnay för att producera Champagne.
Vilka maträtter ska du servera Pinot Noir viner till
De eleganta och medelfylliga vinerna gör sig alldeles utmärkt till smakrika rätter som pasta med tryffelsås, högrevsburgare eller charktallriken. Med tanke på druvan och vinets ursprung så vill vi dock framförallt rekommendera att para vinet med en härlig och köttig Boeuf Bourguignon (som även den har sitt ursprung i Bourgogne).
De bästa Pinot Noir vinerna på Systembolaget
Nedan har vi listat ett par av våra favoriter när det kommer till viner gjorda på eller innehållande Pinot Noir druvan.