string(2) "29"
Wine Society / Dekantera och lufta vin
Person som häller upp vin från en dekanteringskaraff

Dekantera och lufta vin

Det är lätt att dekantera ett vin, egentligen är det bara att hälla över det från flaskan i en dekanteringskaraff med bred botten. Men varför dekanterar man vin och hur länge ska det luftas? Det är frågor som vi kommer besvara i den här artikeln.

I den här artikeln kommer vi förklara vad dekantering är och varför man gör det. Vilka viner som ska dekanteras och vilka som inte ska det. Vi kommer helt enkelt gå igenom allt som har med dekantering att göra så att du kan bjuda dina vänner på perfekt luftat vin på din nästa middagsbjudning.

Så det första som de flesta vill veta är vilka viner som ska dekanteras. Det snabba svaret på frågan är att nästan alla viner, röda, vita gamla och unga mår bättre av att luftas på grund av olika skäl.

Syresätta vinet

Under tillverkningsprocessen är syrekontakt något som man kontrollerar noggrant så att vinet inte utsätts för ”vin oxidering”. Detta sker nä vinet kommer i kontakt med för mycket syre och då kan en kemisk reaktion starta som påverkar vinets karaktär och ändrar dess doft och smak. Men när du öppnar en vinflaska och ska dricka vinet så vill istället utsätta det för en så stor syrekontakt som möjligt. Detta kallas för att ”lufta vinet” och syret hjälper smaker och dofter att öppnas upp och tanninerna mjukas upp. Samtidigt tillåter man alla eventuella gaser som uppkommit i flaskan under lagringen försvinna.

Alkohol och ovälkomna dofter lämnar dekanteringskaraffen och syre tillförs till vinet.

Separera sedimentet från vinet

Sediment (bottenfällning) är små partiklar som finns i vin och dessa binder sig till varandra över tid. Så om du har ett vin som är mer än fem år gammalt så kommer du med största sannolikhet att kunna se denna sedimentsamling i flaskan. Ju äldre vinet är desto mer sediment kommer det att finnas i vinet.

Sediment i vin är inte något som är farligt och betyder inte, som många tror, att vinet är skadat på något sätt utan beror enbart på att vinet är gammalt och har lagrats länge.

Vilka viner ska dekanteras?

Som vi skrev tidigare så mår i stort sett alla viner bra av att luftas men detta påstående kommer med ett fåtal undantag. Det första och mest självklara undantaget är mosserande vin. Detta ska inte dekanteras för tanken är ju att du vill ha kvar så mycket bubblor som möjligt när du dricker det.

Det andra undantaget är vin som är väldigt gammalt och här syftar vi på viner som är 35 – 50 år gamla. Dessa viner är väldigt känsliga och om de dekanteras kan du få motsatt effekt och istället skada vinet. Detta är absolut inget du vill göra med ett så gammalt vin då det inte bara kommer förstöra vinet utan även skada din plånbok då dessa viner ofta är väldigt dyra.

Utöver dessa två undantag så kan du dekantera alla viner och fylliga röda viner som en Bourgogne eller gamla vita viner som en Riesling mår extra bra av att dekanteras. Unga röda viner som innehåller starka och tydliga tanniner ska också luftas då detta hjälper till att mjuka upp tanninerna. Sist men inte minst så ska alla äldre viner (inte äldre än 35 år) med mycket sediment avlagringar dekanteras.

Hur dekanterar du ett vin

Det är ingen konst att dekantera ett vin och det enda som du behöver är en karaff av något slag. Det viktiga är att det är en karaff med bred botten så att så mycket vin som möjligt kommer komma i kontakt med syre. Börja med att luta karaffen så att du häller vinet på kanten så det inte slår i botten. Häll försiktigt så att sedimentet stannar i botten på vinflaskan och sluta häll när du når sedimentet. Om det är ett äldre vin som du ska dekantera så ska du låta flaskan stå upprätt i 24 timmar innan du häller upp den så att sedimentet har samlats i botten på flaskan.

Hur länge ska ett vin luftas

Detta är något som debatterats en hel del och du kan få olika svar beroende på vem du pratar med. Men vi tycker att en bra tumregel är att låta vinet luftas mellan 30 minuter och 1 timma. Om vinet har mycket tanniner kan det behöva lite längre tid medan vita viner, röda viner med små mängder tanniner och äldre ömtåliga viner blir klara lite snabbare. Nedan har du en bild som förklarar hur länge olika viner ska dekanteras som kan underlätta för dig.

Om du är osäker på hur länge vinet som du häller upp behöver luftas så kan du prova att lukta på det lite då och då. När aromen, dofterna och tanninerna börjar öppnas upp och förändras och bli fylliga så är vinet färdigt att serveras.

Förklaring av hur länge olika viner ska dekanteras

Kan jag hälla tillbaka ett vin som dekanterats

Ja det går alldeles utmärkt att hälla tillbaka ett vin som dekanterats i sin flaska om det är så att middagen inte är klar när vinet har luftat färdigt. När du häller tillbaka vinet i flaskan och trycker ner korken igen avstannar du syresättningsprocessen. Du kan till och med lägga det på kylning igen medan du väntar på att vinet ska drickas.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna