
Rätt serveringstemperatur för vin
Vill du lära dig vilken den rätta serveringstemperaturen för vin är och varför det är viktigt? Vi kommer gå igenom detta och även ge bra förslag på hur du kan kyla ditt vin till den perfekta temperaturen utan någon dyr utrustning. Genom att lära dig vilken temperatur vinet ska ha kommer du kunna imponera på dina vänner nästa gång du bjuder på ett fint vin till en hemmalagad måltid.
Förstå vintemperaturen
Har du märkt att ett vin smakar väldigt bra på restaurang, men när du köper hem samma flaska så smakar det helt annorlunda? Detta kan bero på glaset, om det är dekanterat, hur du mår och många fler faktorer. Men den mest sannolika anledningen till att ett vin smakar annorlunda när du serverar det hemma beror på att temperaturen på vinet inte är korrekt.
Vad händer om ett vin har fel serveringstemperatur
Innan vi går in på hur vi lär oss vilken temperatur olika viner ska ha så ska vi börja med att diskutera varför det är viktigt. Om du kyler ett vin för mycket och serverar det för kallt så kommer det smaka syrligt och röda viner får en allt för stark tannin smak. Å andra sidan så bli ett vin som serveras för varmt istället sirapsaktigt och tungt och det kommer få en överton av alkohol. Därför är rätt temperatur avgörande för att vinet ska smaka som det ska och kunna avnjutas på rätt sätt.
Vilken är den rätta temperaturen för viner?
Många väljer att servera ett rött vin rumstempererat och ett vitt vin kylskåpskallt, vilket är fel. Ett kylskåp har en normaltemperatur på 4 plusgrader, vilket är för kallt, och en normal rumstemperatur är runt 21 – 22 grader, vilket är för varmt. Verkligheten är att röda och vita viner bör serveras vid en mycket närmare temperatur än du kanske tror. En generell regel är att ju lättare ett vin är, desto svalare bör det serveras. Men för att ge lite mer ingående visuell information kan du kolla in tabellen nedan för att lära dig den ideala temperaturen för varje vintyp.

Rött vin temperatur
Den perfekta temperaturen för rött vin är mellan 13-18 grader där lätta röda viner bör vara lite kallare så någonstans runt 13-16 grader. Tyngre röda viner kan du med fördel låta vara några gradera varmare och vi rekommenderar en temperatur mellan 16-18 grader.
Vitt vin temperatur
De flesta av oss vet att vita viner ska vara kallare än röda viner men de ska faktiskt inte vara mycket kallare. Ett lätt vitt vin ska hålla en temperatur på runt 7-10 grader medan ett tyngre vitt vin faktiskt kan hålla någonstans mellan 10-13 grader. Detta är väldigt nära temperaturen på ett lätt rött vin.
Rosé vin temperatur
Rosé viner serverar du fördelaktigt till en temperatur mellan 10-13 grader. Detta gör att vinet är varmt nog för att öppna upp sig och få en bra arom. Många gånger så serveras rosé viner väldigt kalla, speciellt på sommaren. Men detta gör att vinet blir stängt och inte smakar så mycket.
Förvara vin i en vinkyl
Det bästa sättet att förvara vin på så de håller rätt temperatur är att ha ett vinkylskåp med två zoner. En zon för de röda vinerna och en zon för de vita. Där ställer du zonen för röda viner på 15 grader och zonen för vita viner på 10 grader. Jag kan starkt rekommendera en sådan vinkyl om du har plats för den hemma och pengar att investera. Har du inte det kan du kolla in tabellen nedan för att lära dig hur lång tid det tar att kyla ner en rumstempererad flaska vin i ett kylskåp.
- Mousserande = 3 timmar
- Vitt vin = 2 timma
- Rött vin = 35 min
Men det kan självklart vara knepigt att tajma detta med när du ska dricka vinet. Därför har vi ett väldigt bra tips för hur du ska göra för att få temperaturen så nära perfekt som du kan få i ett kylskåp.
När du ska ställa in vinet i kylen
Ställ in ditt röda vin i vinkylen 25 minuter innan du ska servera det. Och ta ut ditt vita vin ur kylen 25 minuter innan du ska servera det om du har haft det förvarat i kylen mer än 2 timmar. Då kommer det få rätt temperatur lagom till att du ska dricka det. När det gäller mousserande vin så kan du servera det direkt från kylskåpet då kylan på vinet hjälper till att bevara bubblorna.
Tips för snabbkylning av viner
Om du inte har tid att vänta utan måste kyla ner ett vin snabbt kan du använda dig av din frys. Ett mousserande vin kommer få rätt temperatur på ungefär en timme, och då ska du lägga flaskan på sidan och inte stående. Du kan snabba på denna process ytterligare genom att svepa in flaskan i en blöt handduk innan du lägger den i frysen. Då bör du få det mousserande vinet kallt på endast 40 minuter. Men glöm inte vinet i frysen. Då kommer du för det första förstöra det mousserande vinet, och i värsta fall kan flaskan explodera och du kommer behöva plocka upp glassplitter och avfrosta det för att bli av med allt fryst vin.
Om du har en ishink och is kan du kyla vinet där med. Lägg ner vinflaskan i ishinken och fyll på med is hela vägen upp till kanten. Sedan fyller du ishinken med vatten och en näve salt. Saltet sänker fryspunkten för isen och snabbar därför på nedkylningsprocessen. Med den här metoden kan du kyla ett rumstempererat rött vin till rätt serveringstemperatur på endast 10 minuter. Vita viner tar mellan 15 och 20 minuter.
