Viner från Bourgogne

Bourgogne eller Burgundy som vinregionen heter på engelska, är en av vinvärldens mest berömda regioner och är belägen i östra Frankrike. LÄS MER...

Vinregionen sträcker sig över en yta på över 31 582 Kvadratkilometer från Auxerre i norr till Mâcon i söder och anses vara hemvist för några av världens mest eftertraktade viner. De mest kända vinerna från regionen är torra röda viner gjorda på pinot noir druvor och vita chardonnay viner. Regionen har mer än 100 apellationer och de klassificeras in i fyra kvalitetskategorier som är Bourgogne, Village, Premier Cru och Grand Cru. Med sina mångfacetterade landskap och klimatförhållanden erbjuder Bourgogne inte bara fina viner utan även en vinupplevelse av toppklass.

Historien om Bourgogne

Bourgogne har sina rötter från romartiden och medeltiden. Kloster och adelshus spelade en central roll i att forma regionens vintraditioner. Bourgogne blev så småningom känd för sina eleganta och komplexa viner, och den historiska arvet fortsätter att prägla regionens vinframställning idag.

Vindistrikt i Bourgogne

Bourgogne består av fem stycken subregioner eller vindistrikt som var och ett är väldigt känt och där det tillverkas viner av absolut toppkvalitet. Dessa vinregioner är:

 • Côte d’Auxerre ( även känt som Chablis )
 • Côte d’Or ( som är uppdelat i Côte de Nuits och Côte de Nuits )
 • Côte Chalonnaise
 • Mâconnais
 • Beaujolais

Terroir och Klimat

Terroir är den unika kombinationen av jordmån, klimat och topografi som påverkar vinets karaktär. Bourgognes olika appellationsområden har var och ett en unik terroir vilket ger viner från varje område en distinkt identitet. Klimatet, som varierar från norr till söder, erbjuder olika förutsättningar för odling av druvor och spelar en avgörande roll i att skapa viner med olika smakspektrum.

Vilka druvor odlas i Bourgogne

Bourgogne är främst känt för sina viner från två druvsorter Pinot Noir och Chardonnay. Pinot Noir, en röd druva, trivs i Bourgognes kylare klimat och ger upphov till eleganta och finstämda röda viner. Chardonnay är en vit druva som trivs i regionens sydligare kalkrika jordar och ger viner med komplexitet och mineralitet. Dessa två druvor är hörnstenarna i Bourgognes vinproduktion och utgör grunden för många av dess berömda viner.

Vinklassificeringar

Bourgognes viner är indelade i fyra olika kvalitetsklassificeringar. Nedan följer dessa från högst kvalitet till lägst.

 1. Grand cru – Viner som produceras i små volymer på de bästa vingårdarna i Côte d’Or regionen och följer strikta regler utifrån AOC lagarna
 2. Premier cru – Viner tillverkade av druvor från en specifik vingård där vinerna håller hög kvalitet men anses inte riktigt hålla samma kvalitet som Grand cru.
 3. Kommunal/by appellation – Här tillåts det att man blandar druvor från olika vingårdar men inom samma by eller kommun.
 4. Regional appellation – Viner tillverkade på druvor som växer någonstans i regionen.

Viner med den högsta kvalitetsstatusen Grand cru kommer uteslutande från vingårdar distriktet Côte d’Or som är uppdelat i Côte de Nuits och Côte de Beaune. Den näst högsta statusen Premier cru återfinns även i distrikten Côte Châlonnais medan Mâconnais och Beaujolais saknar vingårdar med dessa högre kvalificeringar.

Kända viner från Bourgogne

Bland Bourgognes mest berömda viner finns Grand Cru-viner som Romanée-Conti och Montrachet. Dessa viner, kända för sin överlägsna kvalitet och unika terroir, representerar höjdpunkten av Bourgognes vinproduktion. Utöver grand cru finns det många byvinsområden som Gevrey-Chambertin och Meursault, vars viner har vunnit internationell erkännande och hyllats för sin elegans och komplexitet.

 1. Domaine de la Romanée-Conti Romanée-Conti
  • En av världens mest exklusiva och eftertraktade viner.
  • Produceras av Domaine de la Romanée-Conti i Vosne-Romanée och kännetecknas av elegans och komplexitet.
 2. Domaine Leroy Musigny Grand Cru
  • Ett annat legendariskt vin från Bourgogne.
  • Domaine Leroy är känt för att producera några av de finaste vinerna, och Musigny Grand Cru är inget undantag.
 3. Louis Jadot Corton-Charlemagne Grand Cru
  • En framstående vit Grand Cru från Bourgogne.
  • Känd för sin elegans och strukturerade mineralitet, producerad av det prestigefyllda huset Louis Jadot.
 4. Domaine Armand Rousseau Chambertin
  • En ikonisk Pinot Noir från ett ansett Bourgogne-hus.
  • Chambertin är en av de mest berömda vingårdarna och Rousseau’s tolkning är enastående.
 5. Domaine Comte Georges de Vogüé Musigny Grand Cru
  • En Musigny Grand Cru som är en mästarklass i Bourgogne.
  • Detta vin har enastående struktur och komplexitet och representerar höjden av Pinot Noir från regionen.
 6. Bouchard Père & Fils Montrachet Grand Cru
  • En framstående vit Grand Cru från Côte de Beaune.
  • Bouchard Père & Fils är känt för sina högkvalitativa viner, och Montrachet Grand Cru är ett lysande exempel.
 7. Domaine Dujac Clos de la Roche
  • En prestigefylld Pinot Noir från Morey-Saint-Denis.
  • Domaine Dujac är känt för sina exceptionella röda viner, och Clos de la Roche är en av deras mest beundrade skapelser.

Quizz om Bourgogne

Bourgogne

Välkommen till Bourgogne-vinquizet, där vi dyker in i den fascinerande världen av Bourgognes vinregion. Förbered dig på att testa dina kunskaper om denna prestigefyllda vinregion, känd för sina unika terroir och högt eftertraktade viner.

1 / 5

Vilket av följande viner rankas ofta som ett av världens dyraste och är känt för sin exklusivitet och kvalitet, särskilt för sin utsökta smak och unika karaktär från Bourgogne-regionen?

2 / 5

Vilken av följande är en vanlig benämning för en Bourgogne-vinproducent?

3 / 5

Vilket område i Bourgogne är känt för sina ljusa, fruktiga röda viner tillverkade av Gamay-druvan?

4 / 5

Vilken druvsort är mest framträdande i Bourgognes vita viner?

5 / 5

Vilken är den mest kända och eftertraktade vingården i Bourgogne, som producerar några av världens dyraste och mest prestigefyllda viner?

Du ett steg från ditt resultat!
Fyll i ditt namn för att vara med på topplistan. Om du även vill registrera dig för vårt nyhetsbrev, som innehåller fler quiz, vintips och lärorika artiklar så fyller du även i din mail och ditt telefonnummer.
Om du bara vill se ditt resultat så kan du klicka dig vidare utan att fylla i några uppgifter.

Your score is

The average score is 68%

0%