Wine Society / Topplistor / Bästa röda boxen

Bästa röda boxen

Bag in box viners ökade populäritet har inte gått obemärkt förbi på Systembolaget, utbudet av röda boxviner fortsätter konstant att öka. Vi listar de 5 bästa röda boxarna i Systembolagets sortiment.

Bag-in-Box-viner har under de senaste åren fortsatt att öka i populäritet bland vindrickare världen över tack vare sina smidiga och ekonomiska egenskaper. Boxviner utmärks av sin förpackning som består av en påse fylld med vin inuti en kartongbox, och erbjuder ett flertal fördelar för både producenter och konsumenter vilket förklarar dess ökad frammarsch på vinmarknaden.

Bästa röda boxen på Systembolaget

Bag in box vinernas ökade populäritet har inte heller gått obemärkt förbi på Systembolaget, utbudet av röda boxviner fortsätter konstant att öka sett till både tillgängliga alternativ och ökad kvalitet. Under de senaste åren har det även börjat dyka upp premiumboxar med en högre prislapp än vad vi traditionellt sett är vana vid att ett boxvin kostar. Att välja den bästa röda boxen på Systembolaget är därför idag en något mer komplicerad uppgift, men för att underlätta ditt val nästa gång du är på jakt efter ett rött vin på box har vi listat våra favoriter med både pris och kvalitet i åtanke. Nedan hittar du vår topplista över bästa röda boxen 2024 på Systembolaget.

Topp 5 bästa röda boxen 2024

Nedan hittar du våra gamla listor från tidigare år. Så om du inte hittar något bra vin på årets topplista eller om du har smakat alla viner där och vill hitta andra bra viner så kommer du säkert hitta något bra nedan.

Topp 5 bästa röda boxen 2023

Topp 5 bästa röda boxen 2022

Kolla även in våra andra topplistor där vi testat de bästa vita boxvinerna och den bästa roséboxen.

Mest sålda bag in box rött 2023

Vi har studerat försäljningsstatistiken på Systembolaget och tagit fram en lista med de 5 mest sålda röda boxvinerna på Systembolaget under 2023. Här är det de Italienska boxvinerna som toppar listan men på tredje plats finner vi en Australiensare. Något som är intressant är frånvaron av Franska viner på topplistan. På första plats finner vi det röda boxvinet “Lisa 1503” som såldes i hela 2 889 287 liter under helåret 2023. På andra plats finns den populära boxen “Barone Rosso” följt av Maze Shiraz Cabernet Sauvignon. Se hela listan nedan.

Lisa 1503 Il – Italien – liter : 2889297,00
Barone Rosso – Italien – Liter: 2210472,00
Maze Shiraz Cabernet Sauvignon – Australien – Liter: 1690713,00
Umbala – Sydafrika – Liter: 1401414,00
Levante Merlot – Italien – Liter: 1330503,00

Fördelar med boxvin

  • En av de mest utmärkande fördelarna med Bag-in-Box-vin är dess långa hållbarhet efter att boxen öppnats. Tack vare den lufttäta förpackningen i en plastpåse minimeras kontakten med syre, vilket förhindrar att vinet oxiderar och bibehåller det drickbart en längre tid än traditionella flaskor. 
  • Ekonomiskt sett är Bag-in-Box-viner ofta mer prisvärda jämfört med flaskalternativ. Den större volymen av vin och den minskade materialanvändningen i förpackningen resulterar oftast i lägre priser per liter. 
  • Miljöaspekten är ytterligare en fördel som lockar många konsumenter. Den lätta förpackningen genererar mindre koldioxid vid transport och kräver  ävenmindre energi och material vid tillverkning, vilket gör Bag-in-Box till ett mer miljövänligt alternativ jämfört med traditionella glasflaskor.

Priser kan ändras på Systembolaget
Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner. Prisändringar kan ske ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris – lägre eller högre. Vi försöker alltid uppdatera så att du får rätt pris, men vi är mycket tacksamma om du meddelar oss  om något vin har olika pris på vår lista och på Systembolaget.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.