Wine Society / Topplistor / Grekiskt vin – Allt du behöver veta och våra favoriter

Grekiskt vin – Allt du behöver veta och våra favoriter

Retsina är kanske det vin som Grekland är mest känt för idag. Det sticker verkligen ut genom en unik tillverkningsprocess.

Bästa grekiska vinerna 2024

I Systembolagets sortiment finns det över 100 olika grekiska viner. Landet producerar och exporterar rött-, vitt-, och roséviner, i topplistan nedan hittar du våra favoriter för de bästa grekiska vinerna 2024.

När solen glittrar över Egeiska havets azurblå vatten, och vindruvorna dignar är det lätt att förstå att Grekland, vaggan för västerländsk kultur, är ett viktigt vinland. Länge associerades dock grekiskt vin med enkla och rustika bordsviner. Men under de senaste decennierna har en vinrevolution skett i Grekland. Från Assyrtiko på Santorini till Xinomavro i Naoussa, kan du hitta viner som speglar landets rika terroir och historia men som också berikats genom nya druvsorter och moderna vinframställningstekniker. En passionerad generation av vinodlare håller på att förverkliga landets enorma potential och i den här texten ska vi försöka hjälpa dig som vill hitta grekiskt vin av absolut högsta klass.

Klassificeringen kan ge en fingervisning om kvalitén

Utbudet av grekiskt vin är mycket stort och det kan vara svårt att hitta guldkornen. Genom att titta på etiketten kan du dock få en uppfattning om ett vins anseende.

 • Epitrapezeos oinos – Bordsvin, ofta av enklare typ 
 • Topikos oinos – Lantvin, ska komma från en av godkända appellationerna (områdena)

Som en anpassning till EU:s vinlagstiftning från 2009 kan Grekiskt vin klassificeras enligt följande:

 • Controlled Appellation of Origin (OPE) – Söta viner producerade inom ett specifikt område
 • Appellation d´Origine Contrôlée (AOC) – Söta viner av hög kvalitet  producerade utifrån strikta regler.
 • Appellation of Superior Quality (OPAP) – Torra viner från historiska vinodlingsområden som uppfyller en rad krav.

Håll även utkik efter beteckningarna Réserve som innebär att ett vin är lagrat i två år och eller Grande Réserve som innebär att vinet är lagrat i tre år om det är vitt och fyra år om det är rött

Vinflaska från grekland står på ett bord med ett glas breddvid

Flera av de bästa grekiska vinerna klassas som bordsvin

När det gäller grekiskt vin är det viktigt att veta att det finns en lång rad producenter som gör fantastiska viner men som valt att inte följer alla de föreskrifter som gäller för en hög klassificering. De kan till exempel komma från en region som inte omfattas av systemet. Det innebär att du kan hitta vad som förefaller vara enkla bordsviner som håller en exceptionell kvalitet.

Druvor, årgångar och regioner

Det odlas mycket druvor i Grekland, många skördas som bordsdruvor och torkas till russin. Här finns också ett stort antal inhemska druvsorter som enbart odlas i Grekland. Om du gillar viner på Muscat, Cabernet Sauvignon eller Chardonnay så är det bra att veta att de odlas i ganska stor skala i Grekland.  Här är fler exempel på druvor som finns flera av de bästa vinerna från Grekland:

 • Mavrodaphne
 • Assyrtiko
 • Robola
 • Giorgitiko
 • Xinomavro
 • Malagousia

De mest åtråvärda vinerna görs under bra årgångar

Man ska inte generalisera allt för grovt när det gäller årgångar. En årgång kan vara mycket bra för ett vin på en specifik druva i en viss appellation men dålig för ett annat vin. Det brukar dock vara positivt för vinets kvalitet om det regnar ordentligt under sommaren men mindre fram till skörden i slutet av september. 

2001 anses ha varit ett mycket bra år för vita viner och 2002 var bra för rött grekiskt vin. 2018 gav skörden av druvan Xinomavro ypperliga viner och viner på Assyritko från 2021 är också mycket bra och värda att investera i idag. Går vi längre tillbaka i tiden var 1985 en legendarisk årgång.

Uteservering på mykonos i Grekland

I Grekland görs några av världens bästa dessertviner

Dessertviner har under mycket lång tid haft en framskjuten plats inom grekisk vinproduktion. Om du är intresserad av Grekiskt vin med världsrykte finns det en del utforska i den här kategorin. Söta och bärnstensfärgade Samos Nectar, gjort på Muscat, har ett mycket högt anseende. På santorini görs komplexa Vinsanto på druvor som torkats i solen och sedan lagrats på ekfat.

Retsina – från rustikt och folkligt till sofistikerat

Retsina är kanske det vin som Grekland är mest känt för idag. Det sticker verkligen ut genom en unik tillverkningsprocess. Kåda från Aleppotallen tillsätts under jäsningen och det ger vinet en mycket speciell smak och doft samtidigt som kådan är ett naturligt konserveringsmedel då den användes till att försegla amforor för att skydda det från oxidering. 

Många skulle nog kalla retsina för ett enkelt och rustikt grekiskt vin men kanske inte nämna det i ett sammanhang där det handlar om lyfta fram de bästa grekiska vinerna. Men faktum är att vi är mitt inne i något av en kvalitetsrevolution när det gäller Retsina. Kechribari och Tear of the Pine är exempel på grekiskt vin som bygger på en mycket lång tradition men där framställningen uppdaterats utifrån de senaste rönen.  Retsina har av traditionen druckits ungt, med en tydlig smak av kådan men utan större komplexitet. Idag kan du köpa ekfatslagrad Retsina med ett större smadjup.

Delar av Grekland som är kända för sin vinproduktion

Generellt har södra Grekland ett stort anseende när det gäller produktion av vin. Peloponnesos och öarna Kreta, santorini och Rhodos har en jordmån och ett klimat som lämpar sig väl för druvor som uppskattar sol och värme. delar av grekland har vulkanisk jordmån och det ger ofta riktigt bra viner. Peloponnesos är idag känt för att ha många små vingårdar där det satsas på unika naturviner.. Grekland har flera klimatzoner och även i norra delen av landet finns det appellationer där det görs riktigt bra viner. 

Om vi ser till enskilda distrikt så är Mantinia, Nemea och Paltras värda att nämna. Där görs flera av de bästa grekiska vinerna. I grekiska Makedonien är appellationen Naoussa känd för bra viner på druvan Xinomavro som ger balanserade och komplexa viner,ofta med toner av tobak och röda frukter.

Vanliga frågor och svar om de bästa grekiska vinerna

Vilka är de mest kända grekiska vinregionerna? 

De mest kända vinregionerna i Grekland är Santorini och Peloponnesos. 

Vilka druvsorter är typiska för de bästa grekiska vinerna?

Assyrtiko, Agiorgitiko och Xinomavro är några av de druvsorter som är typiska för Grekland. Internationella sorter som Muscat finns också flera av de bästa vinerna från Grekland.

Hur serverar man bäst grekiskt vin? 

Grekiskt vin serveras bäst vid 8-10 grader Celsius för vita viner och 16-18 grader för röda viner. 

Vad kännetecknar smaken av bra  grekiskt vin? 

Grekiska viner kännetecknas ofta av sin friskhet och mineralitet, särskilt de vita vinerna från vulkaniska jordar som på Santorini.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.