Wine Society / Vodka Sour

Vodka Sour

En enkel och god drink som har ett krämigt skum på toppen. Gör den med äggvita eller med kikärtsskum

Vodka Sour recept

  • 4-5 cl Vodka
  • 3 cl Citronjuice
  • 2 cl Sockerlag eller Agave sirap 
  • 1 Äggvita
  • Angostura bitter
  • Is

Alternativa ingredienser

Kikärtsspad (aquafaba) istället för äggvita.

Hur du gör en Vodka Sour ( enkla steg )

Vodka sour är en snabb och enkel drink att göra. Det enda du egentligen behöver göra är att pressa citron och separera en äggvita så är du klar. Här är de 3 enkla stegen:

  1. Häll ner alla ingredienser utom isen i en drinkshaker. Skaka hårt i 15 sekunder utan is.
  2. Fyll på med krossad is i drinkshakern och skaka igen i 30 sekunder.
  3. Häll över innehållet i ett glas och du är klar!

Med den här tekniken får du det karakteristika skummet på toppen av drinken. Det är inte svårare än så. Läs gärna vidare för att lära dig hur det fungerar.

Personer som skålar med Vodka sour
Personer som skålar med Vodka sour

Torrskaka för att få ett perfekt vitt skum

Det är inte alla som vet det men det vita skummet på toppen av drinken är faktiskt skummad äggvita. Det kan låta krångligt att behöva skumma en äggvita för att göra en drink men det smidiga är att man inte behöver göra detta separat utan man skakar faktiskt alla ingredienser i en drinkshaker och så får man fram det vita skummet av sig själv.

Varför har man skum på drinken

Skummet ger drinken en krämigare känsla och den hjälper till att tona ner lite av citrussmaken. Det bästa sättet att skumma ägget på är genom att torrskaka drinken, vilket betyder att du häller ner alla ingredienser i en drinkshaker utan is. Du använder samma teknik när du ska göra exempelvis Tequila Sour, White Lady, Gin Sour och Gin Fizz.

  • Skaka först drinken utan is – Detta gör att proteinet i ägget skapar ett skum istället för att bara blandas med drinken vilket sker om du har kall is i shakern.
  • Tillsätt isen – När du skakat drinken ordentligt i 30 sekunder så tillsätter du isen och skakar drinken i 15 sekunder till. När skummet väl är skapat så hjälper kylan från isen att göra skummet tjockare.
  • Häll upp drinken i ett glas – Du kommer få en perfekt drink där skummet kommer landa på toppen som ett vitt frostigt lager.
Bartender som skaka vodka sour

Veganskt alternativ – Byt äggen mot kikärtsspad

Tycker du att skummet gjort på äggvita kan lukta lite unket eller är du vegetarian men ändå vill ha en Vodka sour med skum? Då kan du faktiskt byta ut äggvitan mot 2 matskedar kikärtsspad. På grund av all stärkelse som kommer från kikärtorna så kommer spaded att tillverka ett minst lika bra vitt skum som äggvita. Vi blev positivt överraskade när vi testade detta.

Tillsätt angostura bitter

Om du vill att din drink ska få lite mer komplexitet och lite mer umami så kan du tillsätta några droppar av angostura bitter. Beställer du drinkar på krogen så har du säkert sett att bartendern ibland droppar några droppar på skummet som dekoration. Men vi rekommenderar att du häller ner några droppar direkt i shakern tillsammans med alla andra ingredienser. Detta tillsätter extra smak och även en vacker aprikosfärg. Testa detta och se om du gillar det.

När passar det att servera en Vodka sour

Vodka sour har ett lyxigt utseende med sitt vita skum och en vuxen smak. Därför passar den perfekt som en drink som du kan bjuda på efter maten. Den passar också bra som:

  • Sommardrink på en uteservering
  • Kvällsdrink på en utekväll när du druckit något söta drinkar hela kvällen
  • Efter middagen

Vanliga frågor om Vodka Sour

Varför har man äggvita i drinken

Äggvitan skakas i en shaker till det karakteristika skummet på toppen av drinken

Vilka drinkar kan man göra med vodka

Du kan exempelvis göra en Vodka sour

Andra drinkar gjorda på Vodka

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna