Wine Society / Vindruvor / Merlot

Merlot

Merlot, ofta kallad "vinmakarens druva," är en av de mest populära röda druvorna i världen. Denna druva kännetecknas av sin mjuka textur, fruktiga smak och mångsidighet.

en klase med merlot vindruvor

Merlot är en av de mest kända och populära röda druvorna i världen och går ofta under smeknamnet ”vinmakarens druva” då den mognar snabbt och ger stora skördar. Det är en anrik druva som kännetecknas av sina fruktiga smaker och lätta textur. Av Merlot-druvan skapas allt från lättdruckna till djupa viner, vilket gjort den populär bland bland både nybörjare och erfarna vinkännare.

Historia och Ursprung

Merlot har sitt ursprung i Frankrike och vinregionen Bordeaux vart man odlat druvan under flera århundraden. Druvans namn kommer från franskans ord för björktras, merle, och blev efter sin introduktion snabbt en av de mest odlade i Bordeaux-regionen. Tack vare sin populäritet återfinns druvan idag hos odlare runt om i världen från Chile till Napa Valley i Kalifornien.

Vingård i Saint-Émilion i Bordeaux där man odlar Merlot

Vad smakar Merlot

Druvan kännetecknas av sin mångsidighet att producera flera olika smakprofiler beroende på vart den odlas samt hur den framställs. Vinerna är allt från fruktiga och mjuka till fylliga och eldiga. Vinerna kännetecknas ofta av mörka bär, kryddor, vanilj och mjuka tanniner.

Smakprofil

  • Fyllighet: 5 av 8
  • Strävhet: 4 av 8
  • Syra: 5 av 8
  • Jordighet: 4 av 8
  • Kryddighet: 2 av 8
  • Örtighet: 4 av 8
  • Mörkfruktighet: 4 av 8
  • Rödfruktighet: 7 av 8

Serveringstemperatur

16-18 grader.

Stilar av Merlot

Mjuka och Friska: Denna variant kännetecknas främst av sina fruktiga inslag med milda tanniner. Vinerna är lättdruckna och lämpar sig utmärkt som sällskapsvin.

Kraftiga och Djupa: Denna variant kännetecknas av sin intensivare smak med starka inslag av mörka bär och kryddor. Vinerna gör sig oftast bäst som det röda alternativet vid middagar.

Matparning

Tack vare sin breda och varierande smakprofil passar vinerna till en rad olika rätter. De mjuka och friska varianterna lämpar sig främst till grillade rätter medan de fylliga alternativen gör sig bäst med rätter av nöt och lamm.

Bild på en biff på grillen
Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar