
Merlot
Merlot är en av de mest kända och populära röda druvorna i världen och går ofta under smeknamnet “vinmakarens druva” då den mognar snabbt och ger stora skördar. Det är en anrik druva som kännetecknas av sina fruktiga smaker och lätta textur. Av Merlot-druvan skapas allt från lättdruckna till djupa viner, vilket gjort den populär bland bland både nybörjare och erfarna vinkännare.
Historia och Ursprung
Merlot har sitt ursprung i Frankrike och vinregionen Bordeaux vart man odlat druvan under flera århundraden. Druvans namn kommer från franskans ord för björktras, merle, och blev efter sin introduktion snabbt en av de mest odlade i Bordeaux-regionen. Tack vare sin populäritet återfinns druvan idag hos odlare runt om i världen från Chile till Napa Valley i Kalifornien.

Vad smakar Merlot
Druvan kännetecknas av sin mångsidighet att producera flera olika smakprofiler beroende på vart den odlas samt hur den framställs. Vinerna är allt från fruktiga och mjuka till fylliga och eldiga. Vinerna kännetecknas ofta av mörka bär, kryddor, vanilj och mjuka tanniner.
Populära viner gjorda på Merlot
Smakprofil
- Fyllighet: 5 av 8
- Strävhet: 4 av 8
- Syra: 5 av 8
- Jordighet: 4 av 8
- Kryddighet: 2 av 8
- Örtighet: 4 av 8
- Mörkfruktighet: 4 av 8
- Rödfruktighet: 7 av 8
Serveringstemperatur
16-18 grader.
Stilar av Merlot
Mjuka och Friska: Denna variant kännetecknas främst av sina fruktiga inslag med milda tanniner. Vinerna är lättdruckna och lämpar sig utmärkt som sällskapsvin.
Kraftiga och Djupa: Denna variant kännetecknas av sin intensivare smak med starka inslag av mörka bär och kryddor. Vinerna gör sig oftast bäst som det röda alternativet vid middagar.
Matparning
Tack vare sin breda och varierande smakprofil passar vinerna till en rad olika rätter. De mjuka och friska varianterna lämpar sig främst till grillade rätter medan de fylliga alternativen gör sig bäst med rätter av nöt och lamm.

