Wine Society / Vindruvor / Sangiovese

Sangiovese

Sangiovese är en av Italiens mest kända och ikoniska druvsorter, den är en av de mest odlande druvorna i hela landet. Druvans förmåga att producera ett antal olika vinvarianter med olika smaker och stilar gör den till en mångsidig och värdefull druva inom vinindustrin. Druvans mångsidighet gör den till en favorit bland både nybörjare och […]

Sangiovese druva

Sangiovese är en av Italiens mest kända och ikoniska druvsorter, den är en av de mest odlande druvorna i hela landet. Druvans förmåga att producera ett antal olika vinvarianter med olika smaker och stilar gör den till en mångsidig och värdefull druva inom vinindustrin. Druvans mångsidighet gör den till en favorit bland både nybörjare och erfarna vinkännare.

Historia och Ursprung

Sangiovese-druvan har sitt ursprung i Toscana regionen där den har odlats i flera århundraden. Druvan har historiskt varit mycket viktig i centrala Italien och vart en grundpelare i många av de mest kända vinerna från regionen. Druvans namn härstammar från latinets ”sanguis Jovis”, vilket betyder ”Jupiterns blod”. Druvan är känd för sin anpassningsförmåga till olika jordsorter och mikroklimat vilket lett till att den spritt sig och ökat i populäritet till övriga Italien och resten av världen i länder som Argentina, Australien, Chile och Amerika.

Vad smakar Sangiovese

Sangiovese-viner erbjuder en bred och varierande smakupplevelse beroende på vart druvan odlats och regionens klimat. Rent generellt kännetecknas vinerna av sina eleganta och tydliga tanniner och smaker av körsbär, hallon, plommon, kryddor och örter.

Smakprofil

  • Fyllighet: 5 av 8
  • Strävhet: 6 av 8
  • Syra: 6 av 8
  • Jordighet: 2 av 8
  • Kryddighet: 3 av 8
  • Örtighet: 4 av 8
  • Mörkfruktighet: 5 av 8
  • Rödfruktighet: 6 av 8

Serveringstemperatur

16-18 grader.

Stilar av Sangiovese

Trots druvans stora variationsmöjligheter brukar man ofta dela in vinerna i två olika stilar.

Rustik: Denna variant lagras på äldre fat och ger viner med inslag av tomat, läder och örter. 

Modern: Denna variant lagras på mindre ekfat vilket ger vinerna en mjukare syra och smaker av vanilj.

Utöver detta är Sangiovese även huvuddruvan i flera av Italiens mest berömda viner som Brunello, Chianti, Vino Nobile di Montepulciano och Morellino di Scansano.

Matparning

Inte helt oväntat gör sig vinerna utmärkt med italienska måltider som pasta, pizza och andra rätter med tomatsås. Den gör sig även mycket väl med smakrika kötträtter, charkuterier och ostar.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar