Wine Society / Vindruvor / Malbec

Malbec

Malbec är en av världens populäraste röda druvor som blivit en favorit tack vare sina intensiva smaker, djupa och mörka färg samt kryddiga karaktär. Den ses idag som Argentinas signaturdruva vart den blivit synonym med landets vinproduktion då landet står för ca. 75% av produktionen av Malbec-viner globalt.  Historia och Ursprung Trots att druvan idag […]

Malbec druvklase

Malbec är en av världens populäraste röda druvor som blivit en favorit tack vare sina intensiva smaker, djupa och mörka färg samt kryddiga karaktär. Den ses idag som Argentinas signaturdruva vart den blivit synonym med landets vinproduktion då landet står för ca. 75% av produktionen av Malbec-viner globalt. 

Historia och Ursprung

Trots att druvan idag är synonym med Argentina så har den sitt ursrpung i Frankrike och de sydvästra regionerna. Druvans introduktion dateras bak till 1700-talet då den började odlas i regionerna Bordeaux och Cahors. Druvans namn sägs härstamma från fågeln “malbek” som var vanligt förekommande i regionerna och ofta sågs äta druvklasarna. 

Druvan introducerades i Argentina i mitten av 1800-talet vart den frodades exceptionellt bra i landets klimat och jordsorter. Idag ses Argentina som druvans hemland och landet är världens störta producent av Malbec-viner med starkaste fästet i regionen Mendoza.

Vad smakar Malbec

Vinerna är främst kända för sin fylliga kropp, mörka färg och intensiva smak. Rent generellt kännetecknas smakerna av mörka bär, kryddor och tanniner. De sorter som lagrats i ekfat kan även innehålla spår av chocklad eller vanilj.

Smakprofil

  • Fyllighet: 7 av 8
  • Strävhet: 5 av 8
  • Syra: 5 av 8
  • Jordighet: 2 av 8
  • Kryddighet: 3 av 8
  • Örtighet: 3 av 8
  • Mörkfruktighet: 7 av 8
  • Rödfruktighet: 2 av 8

Serveringstemperatur

16-18 grader.

Stilar av Malbec

Vinernas olika stilar och smaker kan variera beroende på druvans mognadsgrad, jordsorten och vart druvan odlas. Det är därför möjligt att finna allt från friska och fruktiga viner till fylliga och kraftfulla varianter. I de varianter som lagrats på ekfat återfinns kan man även finna spår av ek, chocklad och vanilj.

Matparning

Då druvan främst karaktäriseras av sina fylliga och mörka viner så passar de utmärkt med smakrika rätter som grillat lamm- eller nötkött.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar