Wine Society / Vindruva / Zinfandel

Zinfandel

Zinfandel en amerikansk ikondruva

Zinfandel, som ibland kallas “Kaliforniens druva”, är en druva som ökat i populäritet runt om i världen. Tack vare sin intressanta historia och varierande smakalternativ har den blivit en erkänd druva bland vinkännare. Druvan associeras ofta med fruktiga, robusta och kraftfulla viner, men druvan har gett upphov till ett brett utbud av vinstilar som tilltalar en bred publik.

Historia och ursprung

Zinfandel förknippas oftast med Amerika och Napa Valley i Kalifornien, men tros ursprungligen härstamma från Europa, närmare bestämt Kroatien. DNA-analyser har påvisat att den är i princip identisk med den kroatiska druvan Crljenak Kaštelanski och den italienska druvan Primitivo.

Druvan kom till Amerika under 1800-talet och växte sig snabbt populär i Kalifornien där den fick sitt namn.

Smakprofil

Zinfandel har en rik smakprofil som kan variera beroende på vart druvan odlas och hur vinet produceras. Druvans generella karaktäristiska drag präglas oftast av mörka bär som björnbär, mörka körsbär, hallon och svartpeppar. Då vinerna ofta fatlagras är det även vanligt med inslag som vanilj eller choklad. 

Vinerna kan variera från fruktiga och saftiga till kraftfulla och tanninrika vilket oftast påverkas av ifall druvan odlats i ett varmt eller kallt klimat. 

  • Fyllighet: 6 av 8
  • Strävhet: 5 av 8
  • Syra: 5 av 8
  • Jordighet: 3 av 8
  • Kryddighet: 5 av 8
  • Örtighet: 4 av 8
  • Mörkfruktighet: 7 av 8
  • Rödfruktighet: 6 av 8

Serveringstemperatur

16-18 grader 

Populära viner gjorda på Zinfandel

Stilar av Zinfandel

Fruktig: De fruktiga alternativen har en övervägande fruktig karaktär med smaker av färska bär och ger en len och mjuk känsla i munnen. Dessa är oftast lätta och ungdomliga.

Kraftfull: De kraftfulla alternativen har en djup och intensiv karaktär som präglas av en fast tanninstruktur, koncentrerade fruktaromer och kryddighet. Dessa viner åldras oftast väldigt bra. 

Blandning: Kalifornien används framförallt druvan i olika blandningar med andra druvor som Petite Sirah och Carignan, vilket möjligör viner med blandade smakprofiler. 

Vilken mat passar Zinfandelviner till

Då den har rik fruktighet och kryddighet gör den till en lämplig partner till flertalet olika maträtter, främst grillat kött, kryddiga rätter, rökt mat och smakrika ostar.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonEngagerad vinskribent med en genuin passion för vinets värld. På vår hemsida delar jag med mig av detaljerade vinrecensioner, utforskar vinregioner och ger tips för att hjälpa dig hitta rätt vin för alla tillfällen. Mitt mål är att utbilda och inspirera läsare, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren vinälskare.
Relaterade druvor
Senaste artiklar