Wine Society / Vindruvor / Garnacha

Garnacha

Garnacha ger fylliga och fruktiga viner och odlas över hela världen men har sina rötter i södra Frankrike och norra Spanien. Druvan kan anpassa sig till olika klimat och jordtyper vilket gör den till ett populärt val för många vinodlare. I Frankrike kallas druvan Grenache.

en klase med garnacha vindruvor

Garnacha – Druvan som kan odlar i riktigt varma klimat

Garnacha druvan har sitt ursprung området kring norra Spanien och södra Frankrike och anses vara en av de äldsta odlings vindruvorna. Druvan odlas idag över hela världen på grund av sin förmåga att tåla torrt och varmt klimat och går därför att odla i regioner där andra druvor inte hade överlevt. Därför är druvan ett populärt val o länder som Spanien, Australien, Sydafrika och USA. På senare tid har många producenter börjat ta fram Garnacha viner av väldigt hög kvalitet vilket har börjat tvätta bort ryktet att det bara tillverkas enklare viner av druvan. Ett populärt vin på systembolaget som är gjort på 100% Garnacha är Sangre de toro.

Det är en blå druva som ger medel fylliga viner och det går att göra både röd- och fantastiska roséviner på den. Den mognar sent och ger viner som är ljusare i tonen men med en hög alkoholhalt. Viner som är gjorda på druvor från Frankrike och Italien har en väldigt intensiv smak med kryddig karaktär med toner av lakrits och röda mörka bär. Dricker du ett vin från Australien får du en mer fruktig och smakrik palett.

Vad smakar Garnacha

Då druvan inte har någon större strävhet vilket gör att den passar bra att göra rosévin på. Smak och doft inkluderar toner av jordgubb, hallon lakrits med en hint av citrusfrukter. Rosévinerna är ofta friska, torra med tydlig syra.

Rödviner är fruktiga med noter av blommor och en medel stark krydda. Vinet har mjuka tanniner vilket ger det en len känsla.

Eftersom alkoholnivån är hög är Garnacha perfekt för att tillverka starkvin på.

Smakprofil

  • Fyllighet: 5 av 8
  • Strävhet: 4 av 8
  • Syra: 5 av 8
  • Jordighet: 4 av 8
  • Kryddighet: 4 av 8
  • Örtighet: 6 av 8
  • Mörkfruktighet: 6 av 8
  • Rödfruktighet: 6 av 8

Mat som passar till Garnacha

Då det röda vinet är medelfylligt passar det väldigt bra till en biff eller gryta. Väljer du ett rosévin kan du grilla på en fisk eller ställa fram flaskan tillsammans med en skaldjursplateau. Då vinet är lent fungerar det även bra för dig som är vegetarian.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar