Wine Society / Vindruvor / Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay: Drottningen av Vita Vindruvor Chardonnay är en av de mest kända och populära druvorna på marknaden, mycket tack vare sin mångsidighet och breda smakprofil. Dess förmåga att skapa utmärkta viner runt om i världen har gjort den till en stor favorit bland vinkännare under flera århundraden och lett till att druvan ofta kallas ”drottningen […]

Chardonnay druva

Chardonnay: Drottningen av Vita Vindruvor

Chardonnay är en av de mest kända och populära druvorna på marknaden, mycket tack vare sin mångsidighet och breda smakprofil. Dess förmåga att skapa utmärkta viner runt om i världen har gjort den till en stor favorit bland vinkännare under flera århundraden och lett till att druvan ofta kallas ”drottningen av vita vindruvor.”

Historia och ursprung

Chardonnay har sitt ursprung i Frankrike, närmare bestämt Burgund, och man daterar druvans närvaro ända bak till medeltiden. Förutom Chardonnay-viner som har samma namn som druvan är den även en huvudingrediens i tillverkningen av andra populära viner som Montrachet, Meursault och Chablis. 

Den är lätt att odla, anpassar sig enkelt till olika klimat, ger stora skördar samt utmärkt att blanda med andra druvor. Detta har lett till att druvan under århundradenas gång spridit sig och blivit populär i vinregioner runt hela världen, inklusive Kalifornien, Australien, Sydafrika och Chile.

Smakprofil för Chardonney

Chardonnay har en varierad smakprofil som främst påverkas av vart den odlas och hur den tillverkas. Detta resulterar i allt från lätta och friska till fylliga viner med generella drag av äpplen, citroner och persikor. Den kan också ha inslag av smör, vanilj och karamell, särskilt om de lagras i ekfat.

Smakprofil

  • Fyllighet: 5 av 8
  • Sötma: 1 av 8
  • Syra: 5 av 8
  • Mineralitet: 5 av 8
  • Blommor/Örter: 1 av 8
  • Tropisk Frukt: 4 av 8
  • Trädfruktighet: 4 av 8
  • Citrus: 4 av 8

Serveringstemperatur

6-10 grader.

Stilar av Chardonnay

Ekfatslagrad: Dessa viner har mognats i ekfat och är oftast fylliga och komplexa. De kännetecknas av smöriga och vanilj toner och har en tendens att åldras väl.

Utan ekfat: Dessa viner har en friskare smak med inslag av äpplen och citrusfrukter, och kännetecknas en renare och mer fräsch karaktär.

Blandningar: Den används flitigt i olika blandningar och kombinationer då dess karaktär bidrar med struktur och komplexitet. Den är också en av de mest använda druvsorterna i Champagne och mousserande viner.

Vilken mat passar till Chardonnay viner

Chardonnay-vinets mångsidighet gör att den fungerar utmärkt till många olika rätter. Främst serveras det till kyckling, skaldjur, fisk, krämiga såser och rätter med smöriga och nötiga inslag.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar