Wine Society / Vindruvor / Riesling

Riesling

Riesling är tack vare sin breda karaktär en av de mest uppskattade och populära druvorna inom vinvärlden och karaktäriseras av sin friska syra, påtagliga fruktighet och varierande smak. Den en favorit bland både vinkännare och amatörer tack vare rika historia och mångfald som ger allt från torra viner med utmärkande mineraltoner till söta viner med […]

en klase med riesling vindruvor

Riesling är tack vare sin breda karaktär en av de mest uppskattade och populära druvorna inom vinvärlden och karaktäriseras av sin friska syra, påtagliga fruktighet och varierande smak. Den en favorit bland både vinkännare och amatörer tack vare rika historia och mångfald som ger allt från torra viner med utmärkande mineraltoner till söta viner med blommiga och fruktiga smaker. 

Historia och Ursprung

Riesling-druvan dateras bak till 1400-talet och kommer ursprungligen från Tyskland, närmare bestämt regionen Rheinland-Pfalz. Den frodas i både olika klimat och jordsorter varpå den under historiens gång spridit sig till olika delar av världen och återfinns idag även i t.ex. Frankrike, Australien, och USA

Vad smakar Riesling

Riesling kännetecknas av sin stora variation som påverkas av druvans ursprung, tillverkningsmetod och klimat.  Den kännetecknas främst av sin karakteristiska syra och möjlighet att ge allt från torra till söta viner. Rent generellt kännetecknas dessa viner av citrus, äpple, mineraler och blommor. 

Smakprofil

  • Fyllighet: 4 av 8
  • Sötma: 4 av 8
  • Syra: 7 av 8
  • Mineralitet: 5 av 8
  • Blommor/Örter: 4 av 8
  • Tropisk Frukt: 4 av 8
  • Trädfruktighet: 4 av 8
  • Citrus: 6 av 8

Serveringstemperatur

6-8 grader.

Stilar av Riesling

Torr: De torra varianterna är främst kända för sin krispiga syra, toner av mineraler och är mer fruktiga än söta.  

Medium: Mellanvarianterna utmärks av en tydligare sötma som dock fortfarande balanseras väl av syran. De innehåller ofta inslag av frukt och mineralitet.

Söt: Den söta varianten utmärks av rika smakupplevelser och kännetecknas främst av smaker honung, persika och aprikos. 

Matparning

Vinernas breda spektra från torra och friska till söta varianter gör att den passar utmärkt till ett flertal olika rätter. De torrare vinerna serveras ofta till fisk och skaldjur, medan de sötare alternativen lämpar sig bäst till grönsaksrätter, asiatiskt och desserter.  

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar