string(2) "23"
Wine Society / Aperol Spritz
Två glas med Aperol Spritz på en bardisk

Aperol Spritz

Det är få som inte känner till den italienska drinken Aperol Spritz som nästan blivit en symbol för sommar och soliga terasser runt om i världen. En faktor för Aperol Spritz enorma populäritet är dess enkelhet att blanda ihop då drinken endast består av tre ingredienser - Aperol, Prosecco samt sodavatten

Ingredienser Aperol Spritz (4 glas)

 • 1 Apelsin

 • 3 dl Prosecco

 • 2 dl Aperol

 • 1 dl Sodavatten

 • 20 isbitar eller 3-4 dl krossad is

Alternativ ingredienser & recept

 • Cava, Champagne eller annat mousserande vin (istället för Prosecco)

 • Sprite (istället för sodavatten)

Instruktioner – 1 glas

 • Ta fram fyra stora vinglas (går självklart lika bra med andra drink-glas) och fyll glasen med isbitar eller krossad is upp till lite mer än hälften.

 • Mät upp och häll i 0.75 dl Prosecco och 0,5 dl Aperol i glasen, tillsätt 0,25 dl sodavatten. 

 • Rör om drinken försiktigt

 • Garnera med tunt skurna apelsinklyftor, kan sättas på glasens kant och/eller läggas direkt i drinken. 

 • Servera drinken som den är eller med ett sugrör eller drinkpinne.

Två glad med Aperol Spritz på en bardisk

Aperol Spritz – Från lokal favorit till världskänd coctail

Det är få som inte känner till den italienska drinken Aperol Spritz som nästan blivit en symbol för sommar och soliga terasser runt om i världen.

Aperol Spritz ursprung

Drinken tros ha skapats av börderna Barbieri redan 1919 i den italienska staden Padua. I Italien har man under en lång tid haft en stark aperitivotradition. Aperitivo benämner den tid på kvällen vart personer träffas för att avnjuta lättare drycker och tilltugg innan det blir dags för middag.

Bröderna Barbieri ville skapa en drink som fungerade väl som en aptitretare och symboliserade den avlappnade tidpunkten på kvällen, men även baserades på ett enkelt recept, och därmed var Aperol Spritz som drink född. 

Kyrka i Padua i Italien

Aperol Spritz globala frammarsch

Den lätta och friska smaken av apelsin i Aperol Spritz gjorde den snabbt till en favorit bland lokalbefolkningen, men det var bara startskottet för drinkens populäritet. Under 2000-talet har Aperol Spritz erövrat världen med stormsteg och du hittar idag människor sippandes på en orange drink i världens alla hörn.

Den enkla och friska smaken gör den framförallt till en favorit som förknippas med sommar och sol på stränder och uteterasser, men serveras även frekvent på trendiga barer som specialiserar sig på drinkar och cocktail. 

Ett glas med Aperol Spritz med palmer i bakgrunden

Ett mycket enkelt recept

En ytterligare faktor för Aperol Spritz enorma populäritet är dess enkelhet att blanda ihop då drinken endast består av tre huvudingredienser – Aperol, Prosecco samt sodavatten. Prosecco är ett mousserande vin från Italien och ett världens mest köpta bubbel, vilket gör det lätt att få tag på innehållet till detta recept. Efter att ha fyllt ett vinglas med is häller du i tre delar prosecco och två delar Aperol, toppa sedan av med sodavatten och garnera med en apelsinskiva på glasets kant.

Bartender som blandar en Aperol Spritz

Smakupplevelse och alternativ

På nolltid har du skapat en av världens mest kända och populära drinkar som inte bara ser otroligt aptitretande ut med sin vackra apelsinfärg, den smakar även otroligt uppfriskande då Aperols något beska och apelsiniga toner balanseras ut på ett underbart sätt av proseccons bubbel. Under senare år har det uppfunnits nya recept baserade på mousserande vin som varianter på drinken, t.ex. Limoncello Spritz, men när du har en Aperol Spritz i ditt glas kan du vara säker på att du sippar på ”the original”.

Så varför inte beställa en Aperol Spritz nästa gång du sitter på en solig terass i goda vänner lag eller ska bjuda dina gäster på en härlig välkomst-drink. Skriv gärna även ner detta enkla recept som ett tips om någon frågar dig efter råd på en trevlig, mousserande cocktail från Italien.

En flaska med Aperol bredvid ett glas med Aperol spritz
En flaska med Aperol bredvid ett glas med Aperol spritz

Vanliga frågor om Aperol Spritz

Hur mycket alkohol är det i en Aperol Spritz?

Aperol och Prosecco har båda en alkoholnivå på 11%. Då dessa ingredienser står för 80% av drinken så innehåller en Aperol Spritz någonstans runt 10% alkohol.

Vad är Aperol gjort av?

Receptet för Aperol är hemligt, men huvudingredienserna är: rabarber, pomerans, gentiarot, och kinin.

Vad är skillnaden på Cava Aperol och Aperol Spritz?

I en Aperol Spritz använder man Prosecco. Så om du beställer en Cava Aperol så är drinken gjort på Cava istället för Prosecco.

Vad menas med spritz?

Spritz kommer från det tyska ordet spritzen och betyder stänka. Det är också en drink-kategori där man refererar till drinkar som avnjuts innan maten med låg alkoholhalt. Det är alltså drinkar som har en ”stänk” av alkohol i sig.

Hur stark är Aperol?

Aperol är en aperitif som enbart har en alkoholhalt på 11%.

Andra drinkar gjorda på Prosecco

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar