Wine Society / Drinkrecept / Limoncello Spritz

Limoncello Spritz

Limoncello Spritz en variant på den världskända och omåttligt populära Aperol Spritz, men istället för den traditionella orangea apelsinlikören Aperol så använder vi här istället en annan italiensk favoritlikör, nämligen den på citron tillverkade Limoncello.

Ingredienser Limoncello Spritz (4 glas)

 • 1 Citron

 • 4 dl Prosecco (mousserande vin)

 • 2 dl Limoncello (citronlikör)

 • 2 dl Sodavatten

 • 20 isbitar eller 3-4 dl krossad is

Alternativ ingredienser

 • Cava, Champagne eller annat mousserande vin (istället för Prosecco)

 • Lime (istället för citron)

Instruktioner

 • Ta fram fyra stora vinglas och fyll glasen med isbitar eller krossad is upp till lite mer än hälften.

 • Mät upp och häll i 1 dl Prosecco och 0,5 dl Limoncello i glasen, fyll upp med sodavatten. 

 • Garnera med tunt skurna citronklyftor eller skivor, kan sättas på glasens kant eller läggas direkt i drinken. 

 • Servera drinken som den är eller med ett sugrör eller drinkpinne.

Drinken Limoncello Spritz

Är du på jakt efter en fräsch och sommrig drink som för tankarna och smaklökarna till en solig dag på Amalfikusten? Då kan du ha hittat din nya favorit i drinken Limoncello Spritz som du med detta recept enkelt blandar ihop och gör sig perfekt som välkomstdrink i dina gästers glas.

Precis som namnet indikerar så är drinken Limoncello Spritz en variant på den världskända och omåttligt populära Aperol Spritz, men istället för den traditionella orangea apelsinlikören Aperol så använder vi här istället en annan italiensk favoritlikör, nämligen Limoncello som är en citronlikör.

Flaskor med Limoncello

Ett mycket enkelt recept

Att göra din egna Limoncello Spritz är väldigt enkelt, receptet endast innehåller tre ingredienser vilekt gör att du snabbt kan blanda ihop en imponerande drink utan några egentliga förkunskaper! Ta först fram ett par stora vinglas, fyll dessa med is, häll i lika delar limoncello och prosecco, och toppa sedan med en skvätt sodavatten. Garnera gärna med citron- eller limeskal som du skärt i skivor på glasets kant för ett trevligare utseende. 

Två småflaskor med prosecco och en flaska Limoncello

Alternativ till originalet

Det går självklart lika bra att anpassa drinken med ett annat mousserande vin istället för prosecco, t.ex. cava eller champagne. Det som definierar en äkta Limoncello Spritz är skvätten av sodavatten som vi tillsätter, skulle du endast blanda limoncello och cava så har du istället drinken Cava Limoncello i ditt glas.

Ett glas med Limoncello spritz toppat med en citronskiva

Smakupplevelse

Smakupplevelsen är mycket frisk och trevlig där limoncellons citrustoner ger en härlig blandning mellan sötma och syra, medan proseccons bubblor framhäver en uppfriskande och festlig känsla. Tveka därför inte att bjuda dina gäster på drinken Limoncello Spritz nästa gång det vankas sommarmingel i solen eller andra festliga tillfällen. 

Vinglas med Limoncello Spritz på skärbräda med två citroner och lite mynta


Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.