
Pinot Grigio
Pinot Grigio, som även benämns Pinot Gris, är en av de mest omtyckta vita druvorna bland vindrickare idag. Druvan är främst berömd för sina lätta, fruktiga och friska viner. detta har gjort vinerna till en favorit bland vinälskare som uppskattar friska och eleganta viner.
Historia och Ursprung
Druvan kommer ursprungligen från Frankrike och distriktet Bourgogne vart den tillkom som en mutation av den röda Pinot Noir-druvan. Man daterar druvans upptäckt ända bak till 1400-talet i regionen. Under historiens lopp har druvan spridit sig till ett flertal olika regioner och länder runt om i världen och odlas idag framgångsrikt i bl.a Alsace i Frankrike, Italien, USA, Tyskland och Australien.
Vad smakar Pinot Grigio
Druvan är framförallt känd för sina lätta, fruktiga och friska viner. Den kännetecknas generellt av smaker som citrus, äpplen, päron, blommor och en lätt mineralton.
Populära viner gjorda på Pinot Grigio
Smakprofil:
- Fyllighet: 5 av 8
- Sötma: 4 av 8
- Syra: 3 av 8
- Mineralitet: 4 av 8
- Blommor/Örter: 6 av 8
- Tropisk Frukt: 5 av 8
- Trädfruktighet: 5 av 8
- Citrus: 4 av 8
Serveringstemperatur:
6-10 grader.
Stilar av Pinot Grigio:
Torr: Detta är den vanligaste varianten och karaktäriseras av att vinet är torrt med höga syra.
Medel : Viner av denna variant har en rundare och bredare smak, men går oftast ändå mot det torrare hållet.
Söt: Det framställs även sötare viner av druvan, dessa varianter kännetecknas av sina mer fruktiga smaker.
Matparning:
De lätta och friska Pinot Grigiovinerna gör dem till ett utnärkt alternativ att servera till lättare fiskrätter, skaldjur och sallader.
