Wine Society / Negroni

Negroni

Negroni är en klassisk cocktail som uppskattas av drinkentusiaster runt om i världen och är känd för sin komplexa och eleganta smakprofil. Den ikoniska drinken, som har sitt ursprung i Italien, har en enkel och balanserad sammansättning som kombinerar lika delar Gin, Campari och Röd Vermouth.

Ingredienser Negroni

  • 2 cl Gin
  • 2 cl Campari
  • 2 cl Röd Vermouth
  • 1 Apelsinskiva/Apelsintwist

Instruktioner

  • Fyll ett rörglas med is och häll i lika delar Gin, Campari och Röd Vermouth. Om du inte har ett rörglas går det lika bra med ett annat glas eller behållare som är tillräckligt stort att röra om drinken i. Ifall du endast ska göra en drink till dig själv går det alldeles utmärkt att göra drinken direkt i glaset som du tänker dricka ur.
  • Rör om drinken med is och smaka av för att känna efter när du hittat rätt balans. Att röra om drinken har som syfte att både kyla ner drinken, men även att späda ut den.
  • Sila upp drinken i ett isfyllt glas. Ju större isbit du kan använda desto bättre eftersom det får drinken att inte fortsätta spädas ut i samma takt som med flera mindre isbitar.
  • Ta apelsinskivan och pressa den över drinken för att få ut apelsinskalets oljor. Gnid apelsinskivan mot glasets kanter innan du sedan släpper ner den i drinken.

Alternativa Ingredienser & Drinkar

  • Prosecco istället för Gin – Vi får då drinken Negroni Sbagliato.
  • Sodavatten istället för Gin – Vi får då den läskande long drink-varianten Americano.
Negroni

Negroni – en enkel och balanserad klassiker

Negroni är en klassisk cocktail som uppskattas av drinkentusiaster runt om i världen och är känd för sin komplexa och eleganta smakprofil. Den ikoniska drinken, som har sitt ursprung i Italien, har en enkel men ack så balanserad sammansättning som kombinerar lika delar Gin, Campari och Röd Vermouth.

Uteservering där det sitter människor och äter i Florens

Negroni Ursprung

Negronin tros ha uppfunnits i den Italienska staden Florens redan på 1920-talet i staden Florens av greve Camillo Negroni. Om man ska tro legenden så sägs drinken ha tillkommit då greven bad sin bartender att göra den då populära drinken Americano starkare genom att byta ut sodavattnet mot Gin. Den nya variationen växte sig snabbt populär och drinken fick namnet Negroni som en hyllning till dess skapare.

Negroni Idag

Från sin kreativa och plötsliga födsel i Italien har Negronin genom åren växt till en av världens absolut mest populära och beställda drinkar. Framförallt så gör drinkens något beska smak den till en otroligt populär aperitif innan middagen, men beställs även lika flitigt som en avslutande drink under en elegant cocktailkväll.

Negroni – ett enkelt recept

Negroni är känd för sitt enkla men samtidigt robusta recept som består av tre lika delar Gin, Campari och Röd (söt) vermouth. Det välbalanserade receptet ger en väl avvägd smakprofil som kombinerar ginens aromatiska komplexitet med camparins bitterhet och den söta vermouthens kryddighet.

Negroni drink med en flaska Vermouth and Campari bredvid

Börja med att fylla ett rörglas med is och bland i ingrediensera. Rör sedan om drinken tills du uppnått den karaktär och temperatur du vill ha på din negroni. Sila sedan upp drinken i ett glas med en stor isbit i och pressa apelsintwisten över drinken för att få ut apelsinskalets oljor. Gnid sedan apelsintwisten mot glasets kanter innan du sedan släpper ner den i drinken.

Att använda lika delar av ingredienserna är det traditionella grundreceptet, du kan även exprimentera med lite olika varianter vart du varierar mängden av varje spritsort för att hitta den smak som passar just dig och din personliga smakpreferens perfekt.

Smakupplevelse och alternativ

På nolltid har du blandat ihop en tidlös klassiker som fortsätter att locka och inspirera cocktailälskare över hela världen med sin eleganta sammansättning och balanserade smakprofil. Innan du ger dig på andra och lite annorlunda recept av en Negroni så rekommenderar vi att du först provar dig fram med olika varumärken och alternativ av huvudingredienserna Gin, Campari (aperitif-bitter) och Vermouth då du på detta sätt kan få fram många olika varianter.

Bild på vår Skribenten Jonatan på Wine Society
Skrivet av: Jonatan RajalaMin vinresa började för många år sen, men har alltid tillhört kategorin vindrickare som inte riktigt vet varför eller varför inte jag tycker om ett specifikt vin. Har nu gett mig fasiken på att lära mig mer om vin och åtminstone bli en hobby-expert, en resa som jag tänkte dela med er läsare genom olika artiklar som jag hoppas även ni finner lärorika

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna