Wine Society / Sabrera – Konsten att öppna champagne med stil

Sabrera – Konsten att öppna champagne med stil

I 5 enkla steg kommer du få lära dig konsten bakom sabrering och även några intressanta aspekter kring dess historia och myter.

Om du gillar att dricka champagne eller något annat mousserande vin och vill bli middagens mittpunkt, så ska du lära dig att sabrera. Sabrering är när du öppnar en champagneflaska med ett svärd eller en champagnesabel, och det är ett elegant partytrick som kommer ge dina gäster en minnesvärd stund.

Det kan låta väldigt avancerat, men det är faktiskt inte så svårt som det låter. Lär du dig bara hur du ska göra och vad du ska tänka på, så kommer du kunna lära dig det på några minuter. Vi vet, för vi har varit i precis din situation där vi inte kunnat någonting om det och sedan lyckats på bara några minuter.

I 5 enkla steg kommer du få lära dig konsten bakom sabrering och även några intressanta aspekter kring dess historia och myter.

Sabrera champagne – så gör du!

  1. Kyl en flaska champagne: Se till att den flaska som du väljer är välkyld. En kall flaska gör att du kommer få ett rakare snitt i glaset när du slår av flaskhalsen vid korken. Som nybörjare så behöver du inte välja champagne utan börja med något billigare, som en bra flaska Cava eller Prosecco. Tänk dock på att välja en bra och god flaska då du efter att du har sabrerat flaskan kommer behöva dricka upp innehållet. För man häller inte ut mousserande vin.
  2. Förbered verktyget: För maximal wow-effekt så kan du använda en champagnesabel eller ett sabreringssvärd då det är en symbol för både elegans och tradition. Men som nybörjare så behöver du inte lägga pengar på något så avancerat. Du kan faktiskt ta en vanlig kökskniv eller till och med ett vinglas.
  3. Förbered flaskan: Ta bort folien som täcker flaskans kork och grimman som täcker korken. Var försiktig när du gör detta så att du inte skakar flaskan. Du vill inte släppa lös bubblorna i flaskan, för då kan korken skjutas iväg av sig själv. Torka även av flaskan så att du kan få ett bra grepp om den.
  4. Hitta ”sömmen”: Leta efter den naturliga sömmen längs flaskans hals. Punken där sömmen på flaskan möter toppen av flaskhalsen där grimman satt är den svagaste delen på en flaska. Så det är längs sömmen som du kommer dra champagnesabeln för att få ett så rent sabreringssnitt som möjligt.
  5. Gör snittet: Håll i flaskans botten med ena handen i ett fast grepp och rikta den i 45 graders vinkel uppåt. Se till att ingen står framför dig, då korken tillsammans med glaset som sitter runt korken kommer flyga iväg i över 40 km/timmen. Lägg därefter sabringsverktyget mot flaskan längs sömmen och dra med ett kraftigt och bestämt drag mot flaskans kork. Det är viktigt att du inte fegar här utan verkligen tar i ordentligt och fortsätter rörelsen hela vägen förbi korken.

Sabreringsexplosion

Trycket i en champagneflaska som legat still är 6 bar. Detta är väldigt mycket, och för att göra det mer tydligt så kan du jämföra det med ett bildäck som har mellan 2-3 bar. När du skakar flaskan så släpper du lös bubblorna eller kolsyran i champagnen och trycket ökar. När du ökar trycket i flaskan så ökar även risken för att flaskan exploderar när du sabrerar den. Detta är inte bara tråkigt för att innehållet i flaskan går till spillo men du kan även skära dig på glassplittret. Så för att minska risken för en sabreringsexplosion så ska du undvika häftiga rörelser med flaskan.

Många som lär ut sabrering rekommenderar att du ska göra några testdrag på flaskan innan du genomför själva sabreringen. Detta bör du inte göra, då dessa testdrag ger mikrovibrationer i flaskan som släpper lös bubblorna och därmed ökar trycket. Detta gör att du ökar risken för flaskexplosion när du väl genomför själva sabreringen.

Vill du gå en fysisk kurs i sabrering där du får lära dig tillsammans med en utbildad sommelier så kan vi rekommendera Joacim Sjövalls kombinerade champagneprovning och Sabreringskurs.

Historien bakom sabrering med en champagnesabel

Bakgrunden till sabreringsmetoden tros ha sitt ursprung från Napoleonkrigen på 1800-talet. Det franska kavalleriet var beväpnade med en sabel och efter att ha vunnit ett slag så firade de med att dricka champagne och de använde sabeln för att öppna champagneflaskor. Det berättas historier om att kavalleriet sabrerade flaskor under slaget i Reims som en form av firande.

Nu betraktas sabrering mer som ett underhållande partytrick än som ett praktiskt sätt att öppna champagne. Trots att en del av drycken kan spillas vid sabrering, är det fortfarande en festlig teknik att bemästra. Många föredrar att använda sabel eller kniv, men det är också möjligt att imponera genom att sabrera med ett elegant vinglas.

Sabrera champagne med ett vinglas:

Nu när du har lärt hur du ska sabrera en flaska så ska vi berätta hur du gör för att sabrera med ett vinglas.

  1. Håll vinglaset upp och ned: Placera vinglaset upp och ned längs flaskans hals, precis som du skulle göra med ett sabreringssvärd.
  2. Gör snittet: Följ samma principer som med sabreringssvärdet och gör en ren rörelse längs flaskans söm för att öppna flaskan.
  3. Använd handleden: Knyck till med handleden samtidigt som du drar vinglaset längs flaskans hals för att få extra fart och tryck. Ju snabbare du träffar toppen av flaskan med ditt vinglas, desto större chans är det att du lyckas slå av korken och inte glasets fot.

Myter om sabrering

  • Man behöver en dyr champagnesabel för att sabrera – Faktum är att det går att sabrera champagne med olika verktyg, även ett vinglas. En dyr sabel är inte nödvändig för att skapa ett minnesvärt ögonblick.
  • Sabrering förstör champagnen – Korrekt sabrering lämnar ingen kross i champagnen, och risken för att förstöra drycken är minimal.
  • Bara experter kan sabrera champagne – Med träning och noggrannhet kan alla lära sig att sabrera champagne och imponera på sina gäster.

Att behärska konsten att sabrera champagne är inte bara ett sätt att öppna en flaska, utan en ceremoniell handling som adderar en extra dimension till festliga tillfällen. Med rätt kunskap och verktyg kan du snart bli mästare på sabrering och skapa minnesvärda ögonblick med vänner och familj och glöm inte att använda en fin champagne så ni kan dricka gott.

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna