Wine Society / Mojito

Mojito

En av de mest populära sommardrinkarna med smaker från Havana på Cuba

Ingredienser Mojito (4 glas)

  • 2 dl vit rom
  • 1 dl färskpressad limejuice
  • 1 dl sockerlag (blanda 0,5dl socker med 0,5dl vatten, uppvärm tills sockret löser upp sig och låt sedan kallna)
  • Färsk mynta (cirka 20 blad)
  • Isbitar
  • Sodavatten
  • Limeklyftor och myntakvistar för dekoration

Alternativ ingredienser & recept

  • Tequila – I Mexico använder man ofta Tequila istället för ljus rom och drinken kallas då för en vit mojito. Detta är en perfekt variation att använda till din tacoafton.
  • Kokosmjölk – Tillsätt lite kokosmjölk eller kokoskräm till din mojito för att få lite krämigare och spännande tropisk känsla på din mojito.
  • Grönt te – Du kan byta ut hälften av sockerlagen mot grönt te vilket kommer ge din mojito en lite vuxnare smak.

Instruktioner – 1 glas

  1. Skölj av myntan och klappa den hårt mellan händerna för att frigöra aromerna från myntan. Du kan även muddla myntan direkt i glaset.
  2. Fyll på med isbitar eller krossad is till hälften av glaset.
  3. Häll på romen och den färskpressade limejuicen.
  4. Fyll därefter på med sodavatten så att glaset fylls upp till kanen.
  5. Rör om försiktigt för att all rom inte ska ligga i botten och garnera därefter med en limeklyfta och myntakvist på toppen.
Två glas med mojito på en marmor bänk.

Från Cuba till att bli en världskändis

Mojito kommer från Havana på Kuba där drinken gjordes på ingredienser som fanns på ön som mynta, vit rom och rörsockerjuice. Den har med tiden blivit synonym med sommar och dess popularitet i Sverige har exploderat under de senaste åren.

Mojito ursprung

Man vet att drinken härstammar från Havana men hur den kom till råder det något mer osäkerhet kring. En teori är att det var Sir Francis Drake som skapade drinken men att den från början hette ”El drake” och innehöll alla ingredienser som en mojito innehåller med undantaget att den vita romen var ersatt med brandy. Man menar sedan att brandyn med tiden ersattes med vit rom och att den fick namnet Mojito från den cubanska kryddan Mojo vars huvudingrediens var lime.

Bil på en gata i havana cuba.

Mojitons globala frammarsch

Mojito var den amerikanska författaren Ernest Hemingways favoritdrink och han hjälpte till att skapa ett intresse för drinken i Nordamerika. Den har därefter blivit en välkänd drink som kan beställas på barer runt om i hela världen. Drinken har även fått draghjälp av att Bacardi har marknadsfört sin vita rom som den typen av sprit som ska finnas i en Mojito och på så sätt gjort den vita rommen till synonym med drinken. På så sätt har Bacardis marknadsföring introducerat drinken till varje marknad där de själva är aktiva.

Dess fräscha och uppfriskande smak av lime och mynta gör den till en perfekt sommardrink som du kan avnjuta på en uteservering i solen.

Mojito med krossad is på ett bord på en uteservering i sommarsolen

Ett mycket enkelt recept

Ytterligare en faktor till att Mojito har blivit en så populär drink är dess enkla recept. Du behöver inte använda någon shaker och behöver egentligen inte krångla med sockerlag utan du kan använda vanligt strösocker.

Vanliga frågor om Aperol Spritz

Vad betyder ordet Mojito?

Ordet Mojo betyder ”själ” på kubanska och när man lägger till ändelsen ”ito” till ett ord betyder det ”litet”. Så Mojito betyder således den lilla själen.

Finns Mojito på systembolaget?

Bacardi har faktiskt en färdigblandad flaska med Mojito som säljs under namnet Mojito Classic på systembolaget.

Vart kommer Mojito från?

Drinken kommer från Havana på Cuba.

Vilket glas ska man servera Mojito i?

Du serverar fördelaktigt en mojito i ett highball-glas. Men det är också vanligt att den serveras i ett vanligt whiskeyglas

Andra drinkar gjorda på vit rom

Bild på vår Skribenten Thomas Gustafsson på Wine Society
Skrivet av: Thomas GustafssonJag är en vinälskare som började prova viner i sällskap av vänner som en hobby 2010. Vi skrev om våra erfarenheter i vår blogg och i vårt nyhetsbrev "Vin för nybörjare" som under åren växte och hade över 5000 prenumeranter. Bloggen lades ner 2020 och istället öppnade vi portarna för Winesociety som är ett mognare forum för vinälskare som mig själv.

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna